Палмер: Црна Гора је најуспешнија мултиетничка држава у региону

Он је оценио да је Црна Гора лидер и најуспешнија мултиетничка држава у региону додајући да није случајно што је то прва држава коју посећује

Високи званичник америчког Стејт департмента и специјални изасланик за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је данас у Подгорици да се САД поново фокусирају на Западни Балкан.

Заменик помоћника државног секретара за европске и евроазијске послове САД је данас у Подгорици разговарао са председником црногорске владе Душком Марковићем.

Како је саопштено, Палмер је оценио да је Црна Гора лидер и најуспешнија мултиетничка држава у региону додајући да није случајно што је Црна Гора прва држава коју посећује након што га је државни секретар Мајк Помпео именовао за специјалног изасланика за Западни Балкан.

У разговору је констатовано да је процес европске и евроатлантске интеграције Западног Балкана у интересу и региона и Европе у целини те да политику проширења ЕУ треба посматрати као европску стратешку политику.

„То значи да процес проширења мора бити жив. То је интерес и ЕУ и држава нашег региона“, рекао је црногорски премијер.

Марковић је рекао да је влада Црне Горе посвећена успеху дијалога о изборима као и договору о механизму њиховог спровођења и признања од стране свих актера, наводи се у саопштењу. Током посете Црној Гори, Палмер ће разговарати и са црногорским председником Милом Ђукановићем.

 

Насловна фотографија: Влада Црне Горе

 

Извор Бета/Факти, 10. септембар 2019.