Palmer: Crna Gora je najuspešnija multietnička država u regionu

On je ocenio da je Crna Gora lider i najuspešnija multietnička država u regionu dodajući da nije slučajno što je to prva država koju posećuje

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas u Podgorici da se SAD ponovo fokusiraju na Zapadni Balkan.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD je danas u Podgorici razgovarao sa predsednikom crnogorske vlade Duškom Markovićem.

Kako je saopšteno, Palmer je ocenio da je Crna Gora lider i najuspešnija multietnička država u regionu dodajući da nije slučajno što je Crna Gora prva država koju posećuje nakon što ga je državni sekretar Majk Pompeo imenovao za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

U razgovoru je konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije Zapadnog Balkana u interesu i regiona i Evrope u celini te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku.

“To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona“, rekao je crnogorski premijer.

Marković je rekao da je vlada Crne Gore posvećena uspehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera, navodi se u saopštenju. Tokom posete Crnoj Gori, Palmer će razgovarati i sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

 

Naslovna fotografija: Vlada Crne Gore

 

Izvor Beta/Fakti, 10. septembar 2019.