Болтон је отпао, шта сад?

Трампу је потребан саветник који је вољан да се укључи у прагматичне преговоре и спреман за непријатно, али неопходно погађање

Џон Болтон је све оно што не желите да саветник за националну безбедност буде – тврдоглав попут носорога, лукав попут змије и опасан попут шкорпије.Болтон има екстремно црно-бели поглед на свет: ако нисте савезник Сједињених Држава, ви сте непријатељ коме треба чизма за вратом у облику америчких војних снага или економских санкција. Стратешке последице другог и трећег реда у Болтоновом уму нису препрека. Зашто бисте пролазили кроз понижавајући спектакл преговора када једноставно можете бомбардовати иранска нуклеарна постројења или насилно свргнути Кимов режим?

ДИПЛОМАТИЈА ЈЕ ЗА СЛАБИЋЕ
На крају крајева, дипломатија је за слабиће, бескичмене бирократе Стејт департмента и миротворце. Ако шеф инсистира на дипломатији, онда захтевајте месец, звезде и још понешто пре него што понудите драгоцено попуштање санкција.

Џон Болтон је своју каријеру изградио на рушењу споразума о контроли наоружања, или било каквих других споразума. И за то нема оправдања. Заиста, он поносно истиче своје погледе, сматрајући свакога ко се не слаже са њим или ко није на његовом нивоу издајником. Пре него што се Болтон придружио Трамповој администрацији као саветник за националну безбедност, кратко је био амбасадор у Уједињеним нацијама и државни подсекретар за контролу наоружања, где је покушао да уклони обавештајног аналитичара због неслагања са његовим ставом о наводном кубанском програму биолошког оружја.

Због свега овога, многи од нас су били забринути и збуњени када је председник Трамп прошле године упитао Болтона да постане његов саветник за националну безбедност. Немогуће је имати дубља неслагања око спољне политике него што су их имали њих двојица. Иако се и један и други подсмехују Уједињеним нацијама и уопште међународним организацијама, њихови ставови се разилзазе на неким од најкрупнијих питања. Болтон би радије разнео Иран него што би разговарао са његовим лидерима, што је ангажман за који је Трамп више пута рекао да ће бити и више него срећан да га размотри (можда већ следеће недеље на заседању Генералне скупштине УН-а).

Џон Болтон као амбасадор САД у Уједињеним нацијама обраћа се Савету безбедности УН на седници о Блиском истоку, Њујорк, 21. јул 2006. (Фото: STAN HONDA/AFP/Getty Images)

По питању Венецуеле, чини се да Трамп посустаје са збацивањем Николаса Мадура са власти, иако Болтон Каракас назива делом „тројке тираније“. Болтонова опсесија да се Северна Кореја денуклеаризује јединм потезом – што је приступ који се Трампу обио о главу током његовог другог сусрета са Ким Џонг Уном у фебруару – пре ће довести до окончања дипломатског ангажмана између две земље него до окончања програма нуклеарног наоружања Пјонгјанга (за шта су све мањи изгледи, ако су икад и постојали).

КАКАВ САВЕТНИК ТРЕБА ТРАМПУ?
Трамп се уморио од Болтона на исти начин као што се уморио од других чланова особља. Рекс Тилерсон, Џејмс Матис, Стив Бенон, Рајнс Приубс, Х. Р. Мекмастер и Џон Кели – сви они су се некада допадали председнику, да би на крају били отпуштени или приморани да дају оставку. Болтон, бодљикав као бодљикаво прасе у опхођењу према колегама, дуго је Трампу био под кожом. Ен-Би-Си њуз извештава да су њих двојица имали жестоку расправу иза затворених врата ноћ пре Болтонове оставке.

Међутим, шта год да је разлог Болтоновог одласка, то је далеко мање релевантно од питања шта ће Трамп сада радити. Он ће наредне недеље објавити име новог саветника за националну безбедност, а по вашингтонским кулоарима се већ нагађају именима.

Не знамо ко ће бити Болтонова замена, али знамо шта он (или она) треба да уради: да одбаци већину идеја претходног режима и започне са израдом стратегија које заправо имају шансу за успех.

Трампу је потребан саветник који је вољан да се укључи у прагматичне преговоре и спреман за непријатно, али неопходно погађање. Потребан му је неко ко ће му помоћи да оконча ратове – попут осамнаестогодишњег сукоба у Авганистану – који се настављају без циља и сврхе.

Потребан му је неко ко ће људе у администрацији позвати на одговорност када одбију да спроведу политику која је одобрена у међуинституционалном процесу. И изнад свега, он или она би требало да буду уздржани и да размотре све опције онда када Белтвеј гласно захтева хитну акцију.

Доналд Трамп у присуству Џона Болтона на конференцији за медије током Самита Г-7 у Квебеку, 9. јун 2018.

Све ово ће бити лакше без Болтона у тиму.

 

Данијел Р. Депитрис је спољнополитички аналитичар, колуминста Ројтерса и чест сарадник часописа Амерички конзервативац.

 

Превео Радомир Јовановић

 

Извор The American Conservative