Дојче веле: Нови комесар за проширење – Орбанов тријумф над ЕУ

Мађарска влада номиновала је бившег министра правде Ласла Трочања за функцију комесара ЕУ. Човека неограничено лојаланог Орбану

Дипломатски тријумф за националноконзервативног мађарског премијера Виктора Орбана: његов бивши министар правде Ласло Трочањ сада преузима једну од кључних функција у новој Европској комисији.

Са својим последњим комесаром ЕУ мађарски премијер није имамо много среће: Тибор Наврачич, припадник старе гарде у партији Фидес Виктора Орбана и човек умерених тонова, као комесар за образовање, културу, омладину и спорт стално се опрезно дистанцирао од орбановског илиберализма. Индиректно, али јасно, наглашавао је да је пре свега у обавези према институцијама ЕУ и задацима које обавља као члан Европске комисије.

Овај пут је Виктор Орбан ишао на сигурно: мађарска влада номиновала је бившег министра правде Ласла Трочања за функцију комесара ЕУ. Човека који важи као неограничено лојалан Орбану. Мађарска је добила и једну од у јавности врло важних функција, наиме, ону која је надлежна за проширење и суседску политику ЕУ. За Виктора Орбана то је један од највећих дипломатских успеха протеклих година и готово тријумф над ЕУ – јер, Мађарска је суочена са поступком по члану седам о поштовању принципа правне државе у ЕУ. Осим тога, чланство Фидеса у Европској народној партији је на пролеће суспендовано до даљњег.

НЕПОЗНАТ У ИНОСТРАНСТВУ
Сада је Трочањ комесар ЕУ за проширење. У иностранству је тај 63-годишњи правник досад био готово неисписан лист. И у Мађарској шира јавност до његовог именовања за министра правде готово да није ни чула за њега. Он је одавно један од изразитих национално-конзервативних припадника Орбанових кадровских резерви. Специјалиста за упоредно уставно право и правна питање европске интеграције је у првој Орбановој влади од 1998. до 2002. остварио каријеру као дипломата и амбасадор у Бриселу, а касније је постао судија Уставног суда. Никада није неговао велике политичке амбиције.

Трочањ не спада у јастребове Орбановог система и увек трезвено аргументује. Но, не оставља места сумњама када је реч о његовим позицијама. Када је именован за министра правде, рекао је, на пример, да актуелна правна филозофија на крају 20. века наглашава предност индивидуалних основних права. Али и да постоји поступање које даје значај интересима заједнице, те да он сматра да је важно хармонизовати индивидуалне и друштвене интересе. У пракси се побринуо да мађарско спорно азилно законодавство, закони против невладиних организација, Лекс ЦЕУ или пакет „Стоп Сорошу“ буду до извесне мере правно кохерентни.

“НОВО ВОЂСТВО У БРИСЕЛУ ТРЕБА ДА ЗАУСТАВИ ИМИГРАЦИЈУ”
На позадини свега тога се рађа питање колико ће Трочањ бити лојалан Бриселу. Бар за мађарску владу, одговор на то питање се зна: од новог бриселског вођства се очекује да заустави досељавање и брани Европу сачињену од држава као и хришћанску културу, како је то влада нагласила у једној изјави. За те вредности се бори и Трочањ.

Мимо свега тога, функција комесара за проширење има додатан значај за Орбана. Мађарска се одавно залаже за брзу интеграцију држава Западног Балкана, међу њима пре свега Србије и Црне Горе. Орбан гаји добре односе са водећим аутократским политичарима као што су Александар Вучић или Мило Ђукановић. Бившем македонском аутократи Николи Груевском, који се прошле године бекством спасао од затворске казне, Мађарска је дала азил.

Калкулација мађарског премијера је следећа: што пре Европској унији приступе Србија и Црна Гора, тим више ће ојачати и његове позиције и позиције других земаља Вишеградске групе – Пољске, Чешке и Словачке. Зато од Трочања једно не треба очекивати; да тематизује велике дефиците на плану демократије и правне државе у региону западног Балкана.

 

Аутор Кено Ферсек

 

Насловна фотографија: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

 

Извор Дојче веле, 11. септембар 2019.