Хонгконшка берза жели спајање са Лондонском берзом

Спајањем би се ојачало пословање обе компаније, боље би се позиционирале на тржиштима и у другим географским зонама, наводи се у саопштењу

Оператер Хонгконшке берзе, компанија „Хонгконг ексчејнџ енд клиринг лимитед“ (ХКЕX), доставила је понуду Лондонској берзанској групи (ЛСЕ) за спајање. То је у склопу споразума, којим је вредност ЛСЕ процењена на 29,6 милијарди фунти (36,6 милијарди долара).

„Управни одбор ХКЕX сматра да су две компаније веома комплементарне, због чега се радује сарадњи са надлежним властима како би се отворио пут ка реализацији трансакцији“, наводи се у саопштењу оператера Хонгконшке берзе.

Спајањем би се ојачало пословање обе компаније, боље би се позиционирале на тржиштима и у другим географским зонама, а тржишним учесницима и инвеститорима би била понуђена невероватна повезаност на глобалном тржишту, додаје се у саопштењу.

Из ХКЕX поручују и да ће трансакцију финансирати кроз комбинацију расположиве готовине и путем нових кредитног механизма, преноси „ЦНБЦ“. Одмах након најновије вести, акције ЛСЕ су скочиле за чак 8,5 одсто, да би нешто касније изгубиле део првобитних добитака. ХКЕX је већ власник и оператер Лондонске берзе метала, коју је купио 2012. године за 1,4 милијарде фунти.

 

Насловна фотографија: Reuters

 

Извор Спутњик, 11. септембар 2019.