Нетанјаху обећава пред изборе: Анектираћу Западну обалу

Нетанјаху је рекао да такав потез неће бити учињен пре објављивања дугоочекиваног америчког мировног плана и консултација с Трампом

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху објавио је своју намеру да припоји долину Јордана на окупираној Западној обали ако победи на општим изборима следеће недеље.

“Данас најављујем своју намеру да, након успостављања нове владе, применим суверенитет Израела на долини Јордана и северном делу Мртвог мора”, рекао је Нетанјаху у говору који се преносио уживо на израелским ТВ каналима, јавља Ројтерс.

Нетанјаху је рекао да такав потез неће бити учињен пре објављивања дугоочекиваног америчког мировног плана и консултација с председником Доналдом Трампом. Није било непосредних коментара из Вашингтона.

Палестински премијер Мухамед Штајех, у изјави објављеној непосредно пре Нетанјахуовог говора, усред извештаја о могућој најави анексије, рекао је да је израелски лидер “главни уништитељ мировног процеса”.

Министри спољних послова арапских земаља осудили су план израелског премијера да анектира делове окупиране Западне обале, изјавио је председник Арапске лиге Ахмед Абул Гејт.

 

Насловна фотографија: (AMIR COHEN/Reuters)

 

Извор Танјуг/РТС, 10. септембар 2019.