Netanjahu obećava pred izbore: Anektiraću Zapadnu obalu

Netanjahu je rekao da takav potez neće biti učinjen pre objavljivanja dugoočekivanog američkog mirovnog plana i konsultacija s Trampom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je svoju nameru da pripoji dolinu Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali ako pobedi na opštim izborima sledeće nedelje.

“Danas najavljujem svoju nameru da, nakon uspostavljanja nove vlade, primenim suverenitet Izraela na dolini Jordana i severnom delu Mrtvog mora”, rekao je Netanjahu u govoru koji se prenosio uživo na izraelskim TV kanalima, javlja Rojters.

Netanjahu je rekao da takav potez neće biti učinjen pre objavljivanja dugoočekivanog američkog mirovnog plana i konsultacija s predsednikom Donaldom Trampom. Nije bilo neposrednih komentara iz Vašingtona.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh, u izjavi objavljenoj neposredno pre Netanjahuovog govora, usred izveštaja o mogućoj najavi aneksije, rekao je da je izraelski lider “glavni uništitelj mirovnog procesa”.

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja osudili su plan izraelskog premijera da anektira delove okupirane Zapadne obale, izjavio je predsednik Arapske lige Ahmed Abul Gejt.

 

Naslovna fotografija: (AMIR COHEN/Reuters)

 

Izvor Tanjug/RTS, 10. septembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u