Си-Ен-Ен: Трамп и Болтон имали жестоку расправу због талибана у Кемп Дејвиду

„Вероватно је Трамп проценио да му не треба нека велика авантура сада када улази у предизборну кампању и да је то разлог отказа”, истиче Павић

Амерички председник Доналд Трамп и досадашњи саветник за националну безбедност Џон Болтон имали су прошле ноћи жестоку расправу због Трамповог плана да прими лидере талибана у Кемп Дејвиду, преноси Си-Ен-Ен, позивајући се на два неименована извора упозната са догађањима.

Америчка телевизија наводи да није јасно да ли се расправа водила преко телефона или уживо. Си-Ен-Ен преноси и наводе неименованих извора из Трамповог окружења да је Болтон месецима иритирао људе не само због различитих политичких ставова, већ и због начина на који се понашао.

Извор је прецизирао да је Болтон званичнике Беле куће иритирао својом тактиком, стилом и храбрим наступима, преноси Танјуг. На пример, каже један извор, Болтон је путовао са много припадника особља, понекад не истим авионом као председник и понашао се скоро као да је државни секретар.

Си-Ен-Ен додаје да Болтон није био у сукобу само са Мајком Помпеом, већ да га није подносио ни шеф особља Беле куће Мик Малвени Болтон је отпуштен тако нагло да је он чак ујутро председавао састанком високих званичника администрације из Савета за националну безбедност, преноси Си-Ен-Ен.

Извор те телевизије наводи да је састанак, чија су тема биле избеглице, одржан по плану и раније било никаквих назнака да ће Болтон добити отказ. Састанак је одржан само сат времена пре Трампове објаве на Твитеру да је саветник за националну безбедност отпуштен. Си-Ен-Ен додаје да је већина званичника за Болтонов одлазак сазнала управо из Трамповог твита. Трамп је навео да је Болтона отпустио због великих неслагања о бројним питањима.

Он је на Твитеру навео да је претходне ноћи обавестио Болтона да његове услуге више нису потребне Белој кући и да се снажно противио бројним његовим предлозима, као и други у администрацији. Болтон је данас изјавио да је он у понедељак увече понудио оставку председнику Трампу, на шта му је овај предложио да разговарају сутра.

Он је то написао на свом Твитеру, а након што је Трамп изјавио да је он Болтону предложио да поднесе оставку, преноси АП. Болтон је именован за саветника у Трамповој администрацији у априлу 2018. године, након што је са те функције смењен генерал Х.Р. Мекмастер.

 

Извор Политика, 10. септембар 2019.

НАГОВЕШАЈ ЗАОКРЕТА У БЕЛОЈ КУЋИ
Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон поднео је оставку недуго након што му је Доналд Трамп саопштио да му његове услуге у Белој кући више нису потребне. Трамп је на Твитеру написао да се ни он, ни многи други у председничкој администрацији не слажу с Болтоновим предлозима.

Зашто је Трамп сменио једног од најоштријих вашингтонских „јастребова“ и да ли то значи да следи заокрет у америчкој спољној политици?

Политички аналитичар Александар Павић Болтонов отказ сматра изузетно важним. Он каже да су бројни разлози неслагања америчког председника и једног од његових најважнијих саветника. Шта је био повод за смену у овом тренутку можемо да нагађамо, а разлози су бројни, истиче Павић за Спутњик.

„Вероватно је Болтон заговарао неке врло радикалне потезе у односу према Ирану, Русији и Кини, на које Трамп није био спреман. Да ли је повод то што је Трамп јавно поздравио размену заробљеника између Русије и Украјине, да ли је то јавни прекор упућен Болтону и другим ’јастребовима‘? Ни то што је Трамп давао сигнале да жели да се састане са највишим иранским руководством сигурно није било по вољи Болтона“, напомиње Павић.

Он додаје да би разлог смене могла бити и Трампова одлука да некако оконча трговински рат са Кином, а подсећа и на неслагања у политици према Северној Кореји. Можда је Трамп превише хтео мир са том земљом, што су све ствари у којима је Болтон био велики „јастреб“. Међутим, није само он у питању, Болтон је само експонент такве политике, објашњава Павић.

„Вероватно је Трамп проценио да му не треба нека велика авантура сада када улази у предизборну кампању и да је то разлог отказа. Он је већ дао до знања да се дубоко није слагао са многим Болтоновим ставовима и сугестијама, што наводи на закључак да се није слагао са његовом политиком коју заступају амерички ’јастребови‘, неоконзервативци“, оцењује саговорник Спутњика.

У обраћању на Твитеру амерички председник је навео да ће следеће седмице објавити ко ће заменити Болтона. Павић каже да је тешко претпоставити ко би могао да буде његов нови саветник за националну безбедност. Трампов проблем је у томе што нема на располагању много људи који не мисле као Болтон, односно као „дубока држава“. Трамп је сам, човек који је дошао споља, ван тог политичког система, истиче Павић.

„Они који имају државничког искуства су махом људи система, а ту нема хипика, миротвораца. У последњих 20 година у Вашингтон су дошли и на неки начин се искристалисали или либерални интервенционисти или неоконзервативци, који су једнако агресивни у спољној политици. Трамп нема много избора, може да доведе неког ко је можда блажи него Болтон, ко је млађи или мање угледан, па нема ту тежину, али тешко ће бити да доведе неког ко мисли исто као он, јер такве људе у Вашингтону тешко је наћи и лупом“, закључује Павић.

Болтон је трећи саветник за националну безбедност од доласка Трампа у Белу кућу. Сада већ бивши саветник америчког председника за националну безбедност је изјавио да је заправо он понудио оставку Трампу. Болтон је то написао на свом налогу на Твитеру након што је амерички председник изјавио да је он тај који је свом саветнику предложио да поднесе оставку. За вршиоца дужности саветника америчког председника за националну безбедност именован је Болтонов досадашњи заменик Чарли Кампермен, саопштила је Бела кућа.

 

Аутор Сенка Милош

 

Насловна фотографија: Oliver Contreras/The Washington Post via Getty Images

 

Извор Спутњик, 10. септембар 2019.