Гардијан: Након смене Болтона САД мењају политику према пет држава

Међу тим земљама су Авганистан, Венецуела, Иран, Русија, Северна Кореја

Изненадна смена Џона Болтона, саветника за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа, може се тумачити као последица њиховог личног сукоба. Међутим, има и мишљења да иза свега стоји питање ривалства између Болтона и државног секретара Мајка Помпеа.

Оно што је сада више него извесно јесте чињеница да ће одлазак Џона Болтона имати снажни утицај на позиционирање америчке спољне политике у будућности.

Британски лист Гардијан је направио пресек земаља према којима би Америка могла да промени курс након смене саветника Болтона, преноси Блиц. Међу тим земљама су Авганистан, Венецуела, Иран, Русија, Северна Кореја.

Болтон је био био познат као жесток противник плана који је предвиђао да преостале америчке трупе напусте Авганистан до краја године, а британски лист одустајање Трампа од разговора са Талибанима тумачи као приближавање Болтоновим ставовима.

Међутим, тај потез може се тумачити и као притисак одбрамбене заједнице, која је претходно изразила забринутост поводом тога да би амерички председник могао препустити Авганистан терористима без икаквог плана који би укључивао заштиту легитимне авганистанске владе до одржавања избора.

Када је у питању Венецуела, саветник Болтон се није либио да заговара слање америчких трупа на ову земљу, јер је сматрао је да ће на тај начин Николас Мадуро бити лако свргнут и да ће се војска окренути против њега. Та процена се касније испоставила као превише оптимистична, након чега је Џон Болтон изгубио Трампово поверење.

Помпео, Болтон и потпредседник Сједињених Америчких Држава, Мајк Пенс, саветовали су овог лета Трампа да изврши напад на Иран након што је оборена америчка беспилотна летелица, али Трамп се ипак повукао, страхујући од последица војне конфонтације.

Сада када Болтон више није Трампов саветник за националну безбедност, постоји вероватноћа да ће се Трамп ипак састати са иранским председником на Генералној скупштини Уједињених нација касније овог месеца, а што је наговестио и државни секретар Помпео.

Болтон није био способан да посматра Русију изван оквира Хладног рата а био је познат и као противник Путинове политике, а сада није претерано очекивати отварање Вашингтона према Москви, поготово у контексту улоге Француске и Емануела Макрона у охрабривању дијалога о Украјини.

Болтонов анимозитет према Северној Кореји долазио је до изражаја још током његовог деловања у администрацији Џорџа Буша млађег, а како се наводи залагање за одлучну политику према севернокорејској дикатури га је убрзо довело у сукоб са Трампом, који се и упркос противљењу свог саветника за безбедност неколико пута састао са Кимом.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

 

Извор Танјуг/Б92, 12. септембар 2019.