Istraživanje: 45 odsto Hrvata protiv zabrane ustaškog pokreta, svaki drugi podržava pozdrav ZDS

Čak 11 odsto građana smatra da je reč o “starom hrvatskom pozdravu”, a svega tri odsto ispitanih smatra da je taj pozdrav neprihvatljiv

Velika anketa sprovedena u Hrvatskoj je pokazala da gotovo 48 odsto građana ne podržava presudu Visokog prekršajnog suda kojom se zabranjuje uzvikivanje “Za dom spremni” u Tompsonovoj pesmi ”Čavoglave”, dok odluku suda podržava tek 42 odsto. Među onima koji podržavaju “Za dom spremni” je 70 odsto članova HDZ-a, a među onima koji smatraju da bi ga trebalo zabraniti i u Tompsonovoj pesmi je isto toliko članova SDP-a.

Kada je reč o samom pozdravu “Za dom spremni” 28 odsto ispitanih u anketi smatra da taj ustaški pozdrav mora da ode u istoriju i da se Hrvatska okrene budućnosti, dok 19 odsto smatra da se pozdrav koristio u Domovinskom ratu.

Čak 11 odsto građana smatra da je reč o “starom hrvatskom pozdravu”, a svega tri odsto ispitanih smatra da je taj pozdrav neprihvatljiv, osim za iskazivanje pijeteta za žrtve HOS-a. Zabrani ustaškog pokreta protivi se 45 odsto ispitanih, a svega 30 odsto se zalaže i odobrava zabranu.

 

Autor J. Kerbler

 

Izvor Večernje novosti, 11. septembar 2019.