Истраживање: 45 одсто Хрвата против забране усташког покрета, сваки други подржава поздрав ЗДС

Чак 11 одсто грађана сматра да је реч о “старом хрватском поздраву”, а свега три одсто испитаних сматра да је тај поздрав неприхватљив

Велика анкета спроведена у Хрватској је показала да готово 48 одсто грађана не подржава пресуду Високог прекршајног суда којом се забрањује узвикивање “За дом спремни” у Томпсоновој песми ”Чавоглаве”, док одлуку суда подржава тек 42 одсто. Међу онима који подржавају “За дом спремни” је 70 одсто чланова ХДЗ-а, а међу онима који сматрају да би га требало забранити и у Томпсоновој песми је исто толико чланова СДП-а.

Када је реч о самом поздраву “За дом спремни” 28 одсто испитаних у анкети сматра да тај усташки поздрав мора да оде у историју и да се Хрватска окрене будућности, док 19 одсто сматра да се поздрав користио у Домовинском рату.

Чак 11 одсто грађана сматра да је реч о “старом хрватском поздраву”, а свега три одсто испитаних сматра да је тај поздрав неприхватљив, осим за исказивање пијетета за жртве ХОС-а. Забрани усташког покрета противи се 45 одсто испитаних, а свега 30 одсто се залаже и одобрава забрану.

 

Аутор Ј. Керблер

 

Извор Вечерње новости, 11. септембар 2019.