Italijani istakli zastavu u centru Rijeke, u Trstu se diže spomenik d’Anunciju

Na društvenim mrežama je objavljena slika mladića u crnim majicama kako stoje uz zastavu ispred Guvernerove palate u Rijeci

Na Guvernerovoj palati u Rijeci, u samom centru grada obešena je italijanska istorijska zastava Kraljevine Italije, u isto vreme dok krajnji desničari u Trstu obeležavaju ulazak crnokošuljaša pre sto godina u taj grad.

Policija je pronašla i razni propagandni materijal koji je ostavljen, a nepoznati počinitelji su pobegli. I na društvenim mrežama je objavljena slika mladića u crnim majicama kako stoje uz zastavu.

Italijanski mediji pišu da je stotu godišnjicu okupacije Rijeke grupa italijanskih neofašista odlučila proslaviti baš ispred Guvernerove palate, a reč je o misterioznoj grupi za koju se ne zna ni ko je sve u njoj.

– Danas, sto godina nakon tih događaja želeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Treba nam vlada koja će braniti interese vlastitog naroda i zato smo razvili trobojku u Rijeci – poručili su članovi neofašističke grupe, uz poruku da su inspirisani Gabrijelom D’Anuncijem spremni ustati sami protiv celoga sveta.

Začetnik italijanskog fašizma D’Anuncio pre sto godina je na poziv riječkih iredentista sa paravojnim jedinicama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i proglasio nezavisnu državu pod nazivom Italijanska uprava za Kvarner. Nakon njega je i Musolini krenuo sa fašističkim marševima koji su bili usmereni i prema Istri i Kvarneru, te Dalmaciji, koje je ustaški zločinac Ante Pavelić predao Italijanima.

 

Autor J. Kerbler

 

Izvor Večernje novosti, 12. septembar 2019.

HRVATSKOJ SMETA SPOMENIK D’ANUNCIJU U TRSTU
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je oštro osudila odluku da se u Trstu podigne spomenik Gabrijeleu d’Anunciju, kontroverznom italijanskom pesniku i vojskovođi koji se smatra idejnim začetnikom fašizma.

Gabrijele d’Anuncio je na današnji dan pre tačno 100 godina s paravojnim jedinicama ušao u Rijeku i proglasio je delom Kraljevine Italije.

„Rijeka je bila i ostaje ponosni deo hrvatske domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi. Hrvatsko-italijanska saradnja danas se temelji na vrednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojem se diže skandalozni spomenik razdora”, navela je predsednica na Tviteru, prenela je Beta.

Podizanje spomenika d’Anunciju u Trstu danas je oštro osudilo i hrvatska Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

„Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrijeleu d’Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra”, saopštilo je hrvatsko ministarstvo.

Iako je reč o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, ministarstvo ocenjuje da takvo postupanje, kao i obeležavanje godišnjice okupacije Rijeke u više italijanskih gradova, „ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose dve države, već odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrednostima”.

„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas prenelo italijanskoj strani, uručivši ambasadoru Italije protestnu notu”, ističe se u saopštenju.

Hrvatski portal Indeks prenosi da je više osoba povezanih s italijanskom fašističkom grupom koja sebe naziva „Vodoinstalateri” noćas istakla istorijsku zastavu Kraljevine Italije na Guvernerovu palatu u Rijeci, gde se danas otvara izložba povodom stote godišnjice okupacije Rijeke. Policija je saopštila da je jutros uklonila spornu zastavu i da traga za osobama koje su je postavile.

 

Naslovna fotografija: Tviter

 

Izvor Politika, 12. septembar 2019.