Италијани истакли заставу у центру Ријеке, у Трсту се диже споменик д’Анунцију

На друштвеним мрежама је објављена слика младића у црним мајицама како стоје уз заставу испред Гувернерове палате у Ријеци

На Гувернеровој палати у Ријеци, у самом центру града обешена је италијанска историјска застава Краљевине Италије, у исто време док крајњи десничари у Трсту обележавају улазак црнокошуљаша пре сто година у тај град.

Полиција је пронашла и разни пропагандни материјал који је остављен, а непознати починитељи су побегли. И на друштвеним мрежама је објављена слика младића у црним мајицама како стоје уз заставу.

Италијански медији пишу да је стоту годишњицу окупације Ријеке група италијанских неофашиста одлучила прославити баш испред Гувернерове палате, а реч је о мистериозној групи за коју се не зна ни ко је све у њој.

– Данас, сто година након тих догађаја желели смо да докажемо да и даље постоје Италијани који не одустају. Треба нам влада која ће бранити интересе властитог народа и зато смо развили тробојку у Ријеци – поручили су чланови неофашистичке групе, уз поруку да су инспирисани Габријелом Д’Анунцијем спремни устати сами против целога света.

Зачетник италијанског фашизма Д’Анунцио пре сто година је на позив ријечких иредентиста са паравојним јединицама црнокошуљаша умарширао у Ријеку и прогласио независну државу под називом Италијанска управа за Кварнер. Након њега је и Мусолини кренуо са фашистичким маршевима који су били усмерени и према Истри и Кварнеру, те Далмацији, које је усташки злочинац Анте Павелић предао Италијанима.

 

Аутор Ј. Керблер

 

Извор Вечерње новости, 12. септембар 2019.

ХРВАТСКОЈ СМЕТА СПОМЕНИК Д’АНУНЦИЈУ У ТРСТУ
Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић данас је оштро осудила одлуку да се у Трсту подигне споменик Габријелеу д’Анунцију, контроверзном италијанском песнику и војсковођи који се сматра идејним зачетником фашизма.

Габријеле д’Анунцио је на данашњи дан пре тачно 100 година с паравојним јединицама ушао у Ријеку и прогласио је делом Краљевине Италије.

„Ријека је била и остаје поносни део хрватске домовине, а подизање споменика у Трсту којим се велича иредентизам и окупација су неприхватљиви. Хрватско-италијанска сарадња данас се темељи на вредностима које су потпуно супротне свему што је радио онај којем се диже скандалозни споменик раздора”, навела је председница на Твитеру, пренела је Бета.

Подизање споменика д’Анунцију у Трсту данас је оштро осудило и хрватска Министарство спољних и европских послова.

„Република Хрватска најоштрије осуђује одлуку града Трста о подизању споменика Габријелеу д’Анунцију управо на дан стоте годишњице окупације Ријеке, 12. септембра”, саопштило је хрватско министарство.

Иако је реч о одлуци локалних, а не државних власти, министарство оцењује да такво поступање, као и обележавање годишњице окупације Ријеке у више италијанских градова, „не само да нарушава пријатељске и добросуседске односе две државе, већ одаје признање идеологији и деловању који су у дубокој супротности с европским вредностима”.

„Министарство спољних и европских послова је своје незадовољство и забринутост дипломатским путем данас пренело италијанској страни, уручивши амбасадору Италије протестну ноту”, истиче се у саопштењу.

Хрватски портал Индекс преноси да је више особа повезаних с италијанском фашистичком групом која себе назива „Водоинсталатери” ноћас истакла историјску заставу Краљевине Италије на Гувернерову палату у Ријеци, где се данас отвара изложба поводом стоте годишњице окупације Ријеке. Полиција је саопштила да је јутрос уклонила спорну заставу и да трага за особама које су је поставиле.

 

Насловна фотографија: Твитер

 

Извор Политика, 12. септембар 2019.