Вучић у Ватикану: Са папом о Косову и Метохији

Шеф државе имаће одвојене сусрете са папом и кардиналом Пјетром Паролином, а главна тема разговора биће питање Косова и Метохије

Могућности разрешења косовског чвора и ситуација у региону биће главне теме данашњег сусрета председника Србије Александра Вучића и папе Фрање. Председник Србије боравиће у својој првој званичној посети Ватикану.

Шеф државе имаће одвојене сусрете са папом и кардиналом Пјетром Паролином, државним секретаром Свете столице. Вучићева посета одговор је на више папиних позива за сусрет у Ватикану, од чега му је последњи пренео апостолски нунције у Београду надбискуп Лучано Суријани 2017. године.

На главни циљ свог боравка у Риму и разговора са поглаваром Римокатоличке цркве указао је сам председник Вучић:

– Идем у Ватикан да молим да не признају Косово – изјавио је недавно новинарима.

Света столица претходних година држала се принципијелног става о непризнавању једнострано проглашене независности Косова. На овом становишту Ватикан је и данас, с тим што Приштина улаже велике напоре у лобирање како би Света столица променила свој став. Србија и Ватикан последњих година развијају и сарадњу у другим областима, пре свега у култури и просвети и хуманитарном раду, па се од сусрета Вучића и папе Фрање очекује нови узлет унапређења узајамних односа.

Најинтригантнија тема српско-ватиканских односа свакако је могућност доласка папе у Србију. Познаваоци прилика у администрацији Свете столице сматрају да Вучићева посета ту неће много променити, будући да папа већ годинама има отворени позив за долазак у Београд – званичне позиве упућивали су му Светозар Маровић, Борис Тадић и Томислав Николић. Кључну реч у овом питању, међутим, има Српска патријаршија, као већинска верска заједница чија је недвосмислено добра воља међу најважнијим факторима за папин долазак.

СТРОГИ ПРОТОКОЛ
Посете државника Светој столици подлежу строгом протоколу. Разговори шефова држава са папом трају око двадесет минута, ретко дуже, од чега се половина времена разговара тет-а-тет. Састанци са ватиканским државним секретаром двоструко су дужи и њима присуствују и чланови делегација. Посете Ватикану дуго се и пажљиво припремају, јер папа има изузетно густ распоред састанака и путовања.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Вечерње новости, 12. септембар 2019.