Вучић: Ватикан не мења став по питању КиМ, волео бих да папа посети Србију

званичном саопштењу Свете столице после састанка наводи се да су се саговорници дотакли теме унутрашњих односа, као и корака на европском путу

Председник Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

„То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане“, рекао је Александар Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Председник је рекао да Ватикан жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца. Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола. Вучић је пренео да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролино, пренео о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

„Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало… Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге“, рекао је Вучић.

„РАЗГОВОР ТРАЈАО ДУЖЕ, ИМАЛИ СМО МНОГО ТЕМА“
Истакао је да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

„Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије, људе у Србији“, рекао је Вучић.

Указао је и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напорно ради и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

„Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину“, рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбројнији Мађари. Истакао је да Србија поштује њихова права и да тежи да их унапређује. „Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо“, додао је Вучић.

Вучић је рекао и да је папи донео пригодан поклон, за који је сматрао да је примерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

„Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од Његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо… Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види“, рекао је Вучић Истакао је да је веома срећан што је у Ватикану могао да чује лепе речи о Србији.

ВУЧИЋ О ЗЕМАНОВОЈ ИНИЦИЈАТИВИ
Вучић је рекао да не треба имати превелика очекивања да Чешка може тако лако променити свој став око признања Косова.

„Ми бисмо то волели, али не мислим да је реално“, рекао је Вучић новинарима у Ватикану на констатацију да је чешки премијер Андреј Бабиш рекао да је спреман да са председником Милошем Земаном и осталим институцијама разговара о питању повлачења признања Косова.

„Немојмо да подижемо очекивања нашег народа. Бескрајно хвала нашим чешким пријатељима. Знам колико поштују и воле Србију, али немојте да правимо од Земана нешто, па да, ако не буде дошло до такве одлуке, од њега правимо непријатеља који није био нешто спреман да уради“, рекао је Вучић.

Истакао је да зна колико Чеси поштују и воле Србију, да су искрени наши пријатељи, али да државе не могу да раде такве ствари тако лако, посебно ако се налазе у неком одређеном блоку. Поновио је да не треба превише очекивати.

Упитан за „политичку офанзиву“, коју је покренуо и доласком у Ватикан, Вучић је навео да новинари воле да говоре о „офанзивама“, а да су ове посете његов посао и редовна борба за нашу земљу, што ће наставити да ради. „Борићемо се и даље и верујем да ћемо за људе урадити много добрих ствари у будућности“, додао је Вучић.

„УСПОРАВАЊЕ НЕМАЧКЕ ПРИВРЕДЕ ПОГОДИЋЕ СВЕ“
Председник je оценио да ће успоравање европске привреде, посебно Немачке, сигурно утицати и на Србију, али истиче да наша држава ради на повећању стопе раста домаће економије како би се ублажиле последице потенцијалне рецесије у неколико европских земаља.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да Србија размишља о томе како да одговори на питање претеће рецесије у неким европским економијама.

„Размишљамо и бићемо погођени“, рекао је Вучић коментаришући тако ставове некадашње власти која је, у време глобалне рецесије 2007, 2008, 2009, тврдила да ће нашу земљу финансијска криза заобићи, јер нисмо интегрисани у европску економију.

Сваки пад индустријске производње и свако заустављање раста у Немачкој погодиће и Србију, нагласио је председник.

„Имамо највећи број немачких компанија, готово 70.000 запослених у немачким компанијама. Наш извоз је највећи у Немачку, затим Италију… Како очекујете да нас не погоди?“, упитао је председник и додао да држава ради све што може како би се обезбедио континуиран раст.

Уверен је да ће на ове проблеме наша држава успети да одговори, како је рекао, на најбољи могући начин.

„Не могу да говорим о онима који су нам направили раст од минус 3,1 тако да не желим да се поредим уопште са њима, такве изјаве нисам давао, нити могу да дајем“, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: ВОЛЕО БИХ ДА ПАПА ПОСЕТИ СРБИЈУ
Вучић је изјавио да би волео да папа посети Србију, али је подсетио да је за то потребна сагласност Српске православне цркве.

На питање новинара да ли је разговарао са поглаваром  Римокатоличке цркве о доласку у Србију, Вучић је рекао: „Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ, као што знате, тако да је то питање за нашу цркву.“

Додао је да је пренео поздраве папи од нашег патријарха Иринеја и да ће по повратку пренети поздраве папе патријарху Иринеју. Председник је рекао да папа изузетно цени нашег патријарха и да му је то током разговора у два или три наврата поновио.

ИСКАЗАНО ЗАДОВОЉСТВО ДОРБИМ ОДНОСИМА СРБИЈЕ И ВАТИКАНА
У току срдачних и отворених разговора председника Вучића и папе Франциска исказано је задовољство због добрих билатералних односа Свете столице и Србије, преноси „Анса“, наводећи да званичне објаве о разговорима о Косову није било.

У званичном саопштењу Свете столице после састанка наводи се да су се саговорници дотакли теме унутрашњих односа, као и корака на европском путу, у процесу европских интеграција, преноси италијанска агенција.

Додаје се да су у разговору Вучића и папе поменуте и регионалне теме од заједничког интереса, а посебна пажња посвећена је важности плодоносне сарадње међу народима, у циљу промовисања мира и позитивне улоге религија у процесу помирења.

„ВЕЧЕРАС ИЛИ СУТРА СЕ САСТАЈАЕМ СА ЉУДИМА ИЗ БРИСТОЛА“
Председник Александар Вучић најавио је да ће се, по повратку из Ватикана, већ вечерас или сутра ујутру састати са људима који живе у хотелу „Бристол“, како би покушао да реши њихов проблем.

„Треба да решавамо проблеме обичних људи. Ако стигнем можда и вечерас, ако не, онда ујутру“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Ватикану.

ПАПА И ВУЧИЋ РАЗМЕНИЛИ ПОКЛОНЕ
Папа Франциско примио је у посету председника Србије, а састанак је трајао око пола сата, јавља италијанска новинска агенција Анса. Како су пренели присутни на састанку, међу поклонима које је председник Србије уручио поглавару Римокатоличке цркве је и књига о Цркви Светог Николе, која се налази на Косову и Метохији.

По извештавањима српских медија претходних дана, мисија одласка председника Србије у Ватикан била је да тражи од Свете столице да не призна независност Косова, наводи Анса. Поклон папи, истиче агенција, потврђује ову опредељеност.

На крају конференције, председник Вучић је присутним новинарима рекао да не може да пренесе садржај састанка са папом, али је истовремено изразио задовољство сусретом.

„Бергољо“ (световно име папе) је председнику Србије уручио медаљу Анђела мира и основна документа понтификата, међу којима „Документ о људском братству“, потписан приликом путовања у Абу Даби, а поглавар Свете столице је потврдио, како преносе присутни на „размени поклона“, потребу да не буде напада између хришћана и муслимана, наводи италијанска агенција.

 

Насловна фотографија: Председништво/Танјуг/Димитрије Гол

 

Извор Танјуг/РТС, 12. септембар 2019.