Дојче веле: Да ли Урсула фон дер Лајен флертује са популизмом?

Нова шефица Европске комисије је осмислила мото „Заштита нашег европског начина живота“ за ресор миграције. Шта мисли под тиме?

У ресору Миграције, Урсула фон дер Лајен је поставила мото „Заштитити то што чини Европу“. Нова, још непотврђена председница Европске комисије, мораће да објасни Европском парламенту шта под тим подразумева.

Област о којој је реч има скромно име „Миграција, унутрашњи послови и грађанство“. Али од почетка избегличке кризе комесар Димитрис Аврамопиулос је управо у свом делокругу једва долазио до даха. За његовог наследника, такође Грка Маргаритиса Шинаса Урсула фон дер Лајен је смислила нешто високопарно.

Његов ресор би требало да се зове „Заштитити то што чини Европу“. На енглеском је формулација још јаснија: „Protecting our European way of life“ – дословно „Заштита нашег европског начина живота“. Шта овим конкретно мисли нова шефица Европске комисије?

КРИТИКА У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ
Трајало је неколико дана док су сви у Бриселу сажвакали нов назив. Али од викенда је критика све гласнија. Шеф посланичке групе Зелених у Европском парламенту је изјавио: „Са формулацијом ’Заштита нашег европског начина живота’ почело је да се игра по нотама екстремних десничара, нарочито у односу на миграцију“. Филип Ламберд захтева од Урсуле фон дер Лајен да изнесе бољи предлог на састанку шефова посланичких клубова наредне недеље. Он тај поступак сматра „апсолутним скандалом“.

Посланици из левог центра захтевају преименовање ресора, а и досадашњи шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да није срећан због таквог избора назива. „Прихватити оне који долазе издалека, јесте део европског начина живота“, рекао је Јункер. Он је додао да тај европски начин живота значи и то „да морате да поштујете другога без обзира коју боју коже има и из које државе потиче“.

ПОПУЛИЗАМ НА ГЛАВНОЈ БИНИ?
Иако Јункер сматра предложени назив проблематичним, Урсула фон дер Лајен не одустаје тако лако: „Немам да обелоданим ни промену назива, ни било коју промену“. Додала је да неће бити брзих одлука. Али у Европском парламенту расте притисак, а с њим шефица Европске комисије мора да негује добар однос ако жели да придобије већину за своју политику.

Критика се чује чак и из земаља које доводе у питање вредности и правила Европске уније. Мађарску либералну посланицу Каталин Чех формулација подсећа на језик Виктора Орбана. „Не можете победити популизам тако што ћете га прогласити за мејнстрим“, каже она.

Њена холандска колегиница Софи Интвелд читаву ту ствар прокоментарисала је речима да Европа почива на стварима као што је право појединаца да изабере свој начин живота. „За то нам није потребан комесар Европске уније, хвала лепо! Закључак да се Европљани морају заштитити од култура које долазе споља је гротескан и требало би да одбацимо тај начин тумачења“.

ПРАЗНОСЛОВЉЕ У ОПИСУ ЗАДАТАКА
У писму новом комесару његов делокруг се описује овако: „Да би се заштитио наш европски начин живота, потребно је да су упосленици способни да опстану на тржишту рада које се мења. Опадање броја упосленика и јаз у дигиталним и осталим основним способностима значи да људе морамо да снабдемо неопходним знањима и алатима. То истиче и значај доброг управљања легалном миграцијом, с нагласком на интеграцију и јако заједништво у нашим општинама“.

Надаље у том документу пише: „Морамо озбиљно схватити страхове и прибојавања због последица неконтролисане миграције на економију и друштво. Комесару се даје надлежност за прекогранична угрожавања европске безбедности, као и за политику квалификације и запошљавања“.

ШТА УРСУЛА ХОЋЕ ДА КАЖЕ?
У тим замршеним формулацијама је много тога. Захтев да се чланице договоре о избегличкој политици, али и зачуђујућа повезаност миграције са недостајућим дигиталним вештинама европских радника. А чему и указивање на заједништво у комунама? Да ли та формулација циља заиста на одбијање национално мешовитих, мултикултурних заједница, које је раширено код неких грађана? И шта су консеквенце? Да ли те незграпне реченице садрже и пружену руку пољским и мађарским популистима које је Урсула фон дер Лајен уочи избора замолила за подршку? Било како било, немачка политичарка тиме чачка по политичком осињаку.

Тај папир о задацима код многих буди сумњичавост. Посланик британских лабуриста Клод Морајс написао је на Твитеру да такав назив не би смео да се да делокругу једног комесара у модерној Комисији Европске уније године 2019. „Заиста, како то онда изгледа?“ пита се он. Француски политичар Зелених Демјан Карем формулацију је назвао „гнусобом“. „Амнести интернешенал“ критикује повезивање миграције и безбедности, опомињући да се тиме упућује „забрињавајућа порука“.

Следеће недеље се предложена шефица Европске комисије мора суочити с критиком различитих посланичких група. Ако она не ублажи надолазећу кризу поверења њених подржавалаца као што су либерали и социјалисти, онда ће је почетак сарадње с појединим посланичким групама затећи у раскораку.

 

Аутор Барбара Везел

 

Насловна фотографија: AP Photo

 

Извор Дојче веле, 13. септембар 2019.