Хуавеј предложио продају 5Г технологије западним фирмама

„Хуавеј је отворен за дељење наше 5Г технологије и техника са америчким компанијама, како би оне могле да направе сопствену 5Г индустрију“

Оснивач и извршни директор Хуавеја Рен Женгфеј предложио је продају тренутне 5Г технологије западним фирмама као начин да се изађе у сусрет и развоју сигурносне сумње које заговарају САД.

Што је посебно занимљиво, Рен је потврдио да би купац могао слободно да „мења софтверски код“, чиме би било омогућено да се претраже било какве грешке и исправе, наводни, скривени улази.

САД и Аустралија забранили су Хуавејеву нову 5Г мрежну технологију и опрему. Велика Британија и даље разматра такву могућност.

Хуавеј је више пута демантовао тврдње да би омогућио кинеској влади да преко нове 5Г мреже шпијунира и ремети телекомуникационе системе других држава и тврди да је приватна фирма, која је у власништву својих радника.

Професор Стив Тсанг са Универзитета у Лондону, који је претходно изразио сумње у Хуавејеву независност, рекао је да је понуда која би помогла фирмама других држава „изненађујућа“.

„Могуће да је објашњење за овакав потез то да Хуавеј сматра да је мало вероватно да заобиђе напоре америчке администрације у сузбијању његовог пословања у Северној Америци, западној Европи и Аустралији и Океанији“, рекао је Тсант за Би-Би-Си.

Са друге стране, Рен, који је предлог направио у разговорима за Економист и Њујорк тајмс, рекао је да би куповина Хуавејеве технологије значила приступ свим постојећим патентима, лиценцама, кодовима, техничким нацртима и производној архитектури.

„Хуавеј је отворен за дељење наше 5Г технологије и техника са америчким компанијама, како би оне могле да направе сопствену 5Г индустрију“, рекао је Рен за Њујорк тајмс.

 

Насловна фотографија: Bloomberg

 

Извор Би-Би-Си/РТС, 12. септембар 2019.