Отворено седиште Секретаријата Транспортне заједнице Југоисточне Европе у Београду

"Отварање првог седишта једне међународне организације у нашој престоници је велика част за Београд, али и за целу земљу", рекла је Брнабић

Седиште Секретаријата Транспортне заједнице Југоисточне Европе, чији је циљ развој саобраћајне мреже између Европске уније и земаља Југоисточне Европе, отворено је у Београду.

„Отварање првог седишта једне међународне организације у нашој престоници је велика част за Београд, али и за целу земљу“, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Она је захвалила свим партнерима у региону и представницима Европске комисије са којима је Србија протеклих неколико година радила на том пројекту покренутом у оквиру Берлинског процеса.

„Србија се мења и овај Стални секретаријат Транспортне заједнице је још један симбол напретка који је Србија заједно са читавим регионом постигла и истовремено потврђује место нашег региона у срцу Европе“, рекла је она и поновила да је стратешки циљ Србије чланство у европској породици, као и јачање регионалне сарадње.

Брнабић јер истакла да без стабилног, безбедног, добро повезаног и интегрисаног региона, нема јаке и стабилне Србије.

„Западни Балкан је регион који повезује заједничка историја, али оно што је много важније, то је заједничка будућност. Управо су аутопутеви и железничке пруге ти које повезују регион и чине нас ближим једни другима“, казала је она наводећи да такво повезивање проширује видике, отвара нове трговинске и пословне прилике.

Она је указала да Транспортна заједница покрива све ове видове транспорта – од путног и железничког, преко речног, до поморског и ваздушног саобраћаја и да заједничко учешће ЕУ и Западног Балкана у овој иницијативи сведочи о вредностима партнерства и сарадње коју деле.

Брнабић сматра да је од пресудног значаја да се у потпуности разумеју све користи које добро планирани и добро организовани транспортни систем доноси свим грађанима региона.

„Али поред самог транспорта, данас шаљемо још једну веома важну поруку – да можемо успешно да сарађујемо са свим нашим партнерима из региона, да можемо да налазимо начине да превазиђемо проблеме и препреке и да можемо да имамо другачију будућност на Балкану“, казала је она.

Премијерка је указала да је Србија много труда и новца уложила, као и да ће се улагати у развој домаће саобраћајне инфраструктуре како би регион био поље повезан и интегрисан, како међусобно, тако и са Европом.

„Завршили смо јужни крак Коридора 10, тако да се сада од ЕУ, односно Мађарске и Хрватске, до Северне Македоније, преко Србије долази комплетно аутопутем. Ускоро ћемо завршити и источни крак Коридора 10, како би, преко чворишта у Нишу, аутопутем лако стигли и до наших партнера у Бугарској“, рекла је она.

Додала је да је завршена прва деоница Коридора 11, од Обреновца до Чачка, као и да је започета наредна од Чачка до Пожеге, указујучи да је то аутопут који грађане Србије води ка Црној Гори.

„Започели смо аутопут ка Босни и Херцеговини, а управо смо јуче са ЕИБ потписали финансијски аранжман за тзв. ‘Аутопут мира’, који ће повезати Србију из Ниша до луке Драч“, рекла је Брнабић и навела да је Србија олакшала и убрзала путовање кроз регион, као и да ће са пројектима који су у току учинити још више на повезивању Србије са суседима.

Додала је да једношалтерски гранични прелаз између Србије и Северне Македоније отворен пре месец дана већ чини путовање кроз регион лакшим – како за путнике тако и за превоз робе и најавила да ће по узору на овај модел, настојати да уведе заједничку контролу и на осталим прелазима.

Према њеним речима, фокус је, у складу и са стратегијама транспорта ЕУ, и на унапређењу железничке инфраструктуре, а модернизацију пруге Београд – Будимпешта сматра најзначанијим регионалним инфраструктурним пројектом.

Навела је и да у области водног транспорта Србија улаже више од 200 милиона евра, како би развила речни саобраћај на Дунаву и Сави и изградила модерна пристаништа.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић казала је да је данас важан дан не само за Србију, где се налази седиште Транспортне заједнице, већ за цео регион.

„Транспорт свакако није само асфалт, камен и брзина конектовања, већ је најмоћније данас оружје које може да нам помогне да живимо боље, да има више инвестиција, да се у региону подиже животни стандард, да имамо стабилност мир и просперитет зато што су то кључне речи на којима радимо и спроводимо у дело. Да будемо ближе још више Европској унији“, рекла је Михајловић. Према њеним речима, Србија је Транспортном заједницом „једном ногом у Транспортној унији“.

Европска комесарка за транспорт Виолета Булц истакла је да је данашњи догађај знак политичке воље и само почетак даље заједничке сарадње.

„Транспортно повезивање значи сарадњу, мир и наду. Ово је први пут да земље Западног Балкана имају директан приступ јединственом европском тржишту“, казала је она.

Нагласила је да ће Секретаријат допринети смањењу трошкова пројеката у области транспорта до 30 одсто, као и привлачењу нових инвестиција.

„Ово је чвориште које ће омогућити повезивање земаља ЕУ са регионом Западног Балкана“, рекла је Булц.

Директор Секретаријата Транспортне заједнице Ален Барон додао да се дуго радило на успостављању Секретаријата Транспортне заједнице и да је у питању заједница идеја и циљева у којој учествују све земље региона.

Он је истакао да ће Секретаријат пружати подршку земљама региона у припреми и реализацији пројеката у области транспорта, јачању њихове међусобне повезаности, као и повезаности са ЕУ, али и усклађивању законодавства и стандарда са оним у ЕУ.

Прецизирао је да ће Секратаријат помоћи да се земље, односно компаније у потпуности ускладе са транспортним сектором ЕУ, а то ће омогућит да партнери из региона имају приступ самом тржишту Уније и пре приступа тој заједници.

„Наш циљ је јачање повезаности региона, али и јачи транспортни систем који је у складу са стандардима ЕУ“, рекао је Барон.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да Унија улаже огромну енергију у транспорт и да се то одражава и на земље западног Балкана, где је уложено 15 милијарди евра.

„Честитке Србији јер је домаћин прве међународне институције у земљи. Ово је велика одговорност, али и прилика како за Србију, тако и цео регион“, рекао је Фабрици.

 

Насловна фотографија: mgsi.gov.rs

 

Извор Фонет/Бета/Н1, 13. септембар 2019.