Земан изазвао буру, САД смирују Приштину

Не стишава се бура око недавне посете Милоша Земана Србији и његове изјаве о могућем повлачењу чешког признања независности Косова

Не стишавају се реакције на изјаву чешког председника Милоша Земана, који је рекао да би његова земља могла ускоро да преиспита признавање независности Косова.

Амбасадор САД у Чешкој Стивен Кинг састао се у Прагу са дипломатским представником привремених приштинских институција Арбером Влахиујем, коме је пренео чврсту подршку САД косовској независности.

Кинг је на свом налогу на Твитеру навео да је „уверио Влахијуа у чврсту подршку САД суверенитету и независности Републике Косово, потпуно интегрисане у међународну заједницу“, преноси „РТК2“.

Подсетимо чим је крочио на тло Србије Земан је подигао праву прашину, рекавши председнику Вучићу да воли Србију, али да не воли Косово. Потом је, током званичних разговора, изјавио да би његова земља могла ускоро да преиспита признавање независности Косова, преноси Б92.

Одмах је уследила реакција из Чешке, из чијег Министарства спољних послова је речено да о томе нема говора и да Земан „прича сам за себе“, али је потом премијер Бабиш позвао Земана и поручио да је спреман на отворен дијалог о Косову.

 

Насловна фотографија: Getty Images

 

Извор Спутњик, 13. септембар 2019.