Pokret “1 od 5 miliona” blokirao zgradu Rektorata BG Univerziteta, postavljene barikade

Rektorat smatra da takav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata

Rektorski kolegijum neće dozvoliti sprečavanje normalnog rada Rektorata i u slučaju potrebe preduzeće sve odgovarajuće pravne mere, poručili su iz te institucije.

U saopštenju koje je dostavio medijima, Rektorski kolegijum navodi da ne odobrava neovlašćeni boravak bilo kojih lica van radnog vremena, kao i najavu onemogućavanja redovnih aktivnosti u Rektoratu. Rektorat, naime, smatra da takav način izražavanja stavova nije primeren akademskoj zajednici i da je grubo zloupotrebljena otvorenost Rektorata.

U saopštenju podsećaju na jučerašnje događaje u zgradi Rektorata navodeći da je tokom proslave Dana Univerziteta u Beogradu, u Rektorat pored zvanica ušao veći broj lica koja nisu bila pozvana, te da je nakon svečane akademije jedna grupa, koja je sebe deklarisala kao studenti iz pokreta Jedan od pet miliona ušla s transparentima na koktel u dvorište Rektorata.

„U međuvremenu se oformila i druga grupa i povremeno je dolazilo do međusobnih verbalnih sukoba i nagoveštaja fizičkog obračuna. Studentski parlament Univerziteta u Beogradu kao jedini legitimni predstavnik studenata pokušao je da posreduje između dve sučeljene strane i pozvao ih da ne vrše pritisak na rad tela Univerziteta”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Navodi se i da je druga grupa u kasnim popodnevnim časovima napustila zgradu Rektorata, dok je prva grupa ostala u zgradi i prihvatila je pravila kućnog reda da se zgrada zaključava od petka posle podne do ponedeljka ujutro, ali im nije bilo onemogućeno da, po potrebi, izađu i vrate se u zgradu.

U zgradi su tako ostala dva radnika stalno angažovana na poslovima obezbeđenja Rektorata i petnaestak lica iz pokreta Jedan od pet miliona. Danas su, međutim, kako navode, taj dogovor lica koja borave u zgradi prekršila i postavila su nove uslove, pokrila bezbedonosne kamere i time onemogućila redovnu kontrolu bezbednosti zdanja. Postavili su i prepreke na sve ulaze u Rektorat i zahtevali da im se predaju ključevi zgrade, navode iz te institucije uz upozorenje da takve poteze neće dozvoliti.

 

Naslovna fotografija: LinkedIn/University of Belgrade

 

Izvor Politika, 14. septembar 2019.