Покрет „1 од 5 милиона“ блокирао зграду Ректората БГ Универзитета, постављене барикаде

Ректорат сматра да такав начин изражавања ставова није примерен академској заједници и да је грубо злоупотребљена отвореност Ректората

Ректорски колегијум неће дозволити спречавање нормалног рада Ректората и у случају потребе предузеће све одговарајуће правне мере, поручили су из те институције.

У саопштењу које је доставио медијима, Ректорски колегијум наводи да не одобрава неовлашћени боравак било којих лица ван радног времена, као и најаву онемогућавања редовних активности у Ректорату. Ректорат, наиме, сматра да такав начин изражавања ставова није примерен академској заједници и да је грубо злоупотребљена отвореност Ректората.

У саопштењу подсећају на јучерашње догађаје у згради Ректората наводећи да је током прославе Дана Универзитета у Београду, у Ректорат поред званица ушао већи број лица која нису била позвана, те да је након свечане академије једна група, која је себе декларисала као студенти из покрета Један од пет милиона ушла с транспарентима на коктел у двориште Ректората.

„У међувремену се оформила и друга група и повремено је долазило до међусобних вербалних сукоба и наговештаја физичког обрачуна. Студентски парламент Универзитета у Београду као једини легитимни представник студената покушао је да посредује између две сучељене стране и позвао их да не врше притисак на рад тела Универзитета”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Наводи се и да је друга група у касним поподневним часовима напустила зграду Ректората, док је прва група остала у згради и прихватила је правила кућног реда да се зграда закључава од петка после подне до понедељка ујутро, али им није било онемогућено да, по потреби, изађу и врате се у зграду.

У згради су тако остала два радника стално ангажована на пословима обезбеђења Ректората и петнаестак лица из покрета Један од пет милиона. Данас су, међутим, како наводе, тај договор лица која бораве у згради прекршила и поставила су нове услове, покрила безбедоносне камере и тиме онемогућила редовну контролу безбедности здања. Поставили су и препреке на све улазе у Ректорат и захтевали да им се предају кључеви зграде, наводе из те институције уз упозорење да такве потезе неће дозволити.

 

Насловна фотографија: LinkedIn/University of Belgrade

 

Извор Политика, 14. септембар 2019.