Сноуден: Русија је једино место где амерички узбуњивачи могу да говоре

Сноуден каже да заштита узбуњивача није непријатељски чин и да државе које приме особе попут њега не нападају САД

Амерички узбуњивач Едвард Сноуден, бивши сарадник америчких обавештајних агенција који је побегао у Русију након што је разоткрио масовно прислушкивање у САД, рекао је у интервјуу за француски радио „Франс интер” да планира да тражи азил у Француској.

„Не желимо да Француска постане као оне земље које не волите. Најтужнија ствар у свему томе је што једино место где амерички узбуњивачи имају прилику да говоре није у Европи, већ овде у Русији”, рекао је Сноуден, пренела је Бета.

Он је азил тражио у више од 20 земаља, укључујући Француску и Немачку, а захтеви су му одбијани из разних разлога. Захтев за азил у Француској поднео је 2013. године када је председник био Франсоа Оланд.

„Наравно, волео бих да ми господин Макрон одобри право на азил”, наводи он према одломцима интервјуа који ће у целини бити објављен у понедељак.

Сноуден каже да заштита узбуњивача није непријатељски чин и да државе које приме особе попут њега не нападају САД.

Тренутно живи у Русији, јер се суочава се са оптужбама за шпијунажу у САД након што је обелоданио о постојању глобалног програма прислушкивања и праћења који је Национална сигурносна агенција (НСА) спроводила у САД и широм света.

Едвард Сноуден објавиће своје мемоаре 17. септембра, између осталог и у САД, Француској, Немачкој, Великој Британији, Бразилу и на Тајвану.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 14. септембар 2019.