Брнабић: У Ректорату влада анархија 15 људи, декларација СДА изузетно опасна

Она претензије студената који захтевају смену министра финансија Синише Малог види као демонстрацију анархије

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да неће сменити министра финансија Синишу Малог, што је захтев студената који блокирају Ректорат БУ, и истакла да не пристаје на ултиматуме и да не може 15-20 људи да блокира било шта и да поставља ултиматуме.

„Ако желимо да живимо у земљи у којој 15-20 људи може да заузме институције, тако што ће да узме кључеве од портира, онда је потребна нека друга влада, а не ова. Ја не желим да живим у земљи у којој било којих 15 људи може да блокира било шта и поставља ултиматуме”, рекла је Брнабић на прес конференцији упитана за случај блокаде Ректората.

Како је рекла, Универзитет у Београду има око 100.000 студената, а ситуација је да 15, можда 18, људи упада у Ректорат, „ставља кесе на камере да се не би видело шта раде”, узимају кључ, и поред тога што имају комуникацију и са ректорком, и недозвољава људима да иду на посао и доносе одлуке у интересу осталих 100.000. људи.

„То је анархија за мене. То није владавина права, ни институционална борба”, рекла је Брнабић, јавља Танјуг. Она је истакла да се влада неће мешати, јер нити може нити жели да угрози аутономију Универзитета.

„Немам неку нарочиту поруку за њих. Сутра када тих 15-20 људи добију шта траже и заврше протест, ослободе Ректорат и омогуће нормалан рад, онда 15-20 људи може да уђе у тај Ректорат и тражи друге ствари…”, констатовала је Брнабић.

На питање да ли ће сменити Малог, Брнабић је рекла да то неће учинити.

„Прво, јер не пристајем на ултиматум, а друго, и ректорка је одговорила да је то политички захтев и да нема везе за Универзитетом. Ако смо фер, треба сви заједно да чувамо институције и владавину права, а не како нам се свиди… То није владавина права, већ анархија”, рекла је Брнабић.

У РЕКТОРАТУ ПОЛИТИЧКА, А НЕ СТУДЕНТСКА АКЦИЈА
Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да је блокада зграде Ректората политичка акција, а претензије студената који захтевају смену министра финансија Синише Малог види као демонстрацију анархије и злоупотребу студената и универзитета у интересу једне политичке опције.

То није владавина права, то није нормална и модерна Србија, поручила је премијерка и истакла да не сматра нормалним да на ултиматум 15-так студената реагује сменом било којег министра.

Брнабић је навела да данас, када се прича да живимо у диктатури и тиранији, у згради Ректората имамо апсолутну анархију, и једну групацију која има политичке захтеве, а „сви се правимо луди” и не називамо ствари правим именом, зато што то у Србији данас, каже, није популарно.

А реч је, каже премијерка, о политичкој акцији, потпомогнутој од стране дела опозиције, коју, каже, посећују политичари, представници политичких странака и организација и вероватно раде у договору са њима. То што се дешава данас у Ректорату није нормална Србија, није модерна земља, додала је премијерка.

„То је Србија која жели да остане заробљеник неких политичких опција, како нико од нас не би напредовао даље, јер једино у таквој Србији, такви људи могу да буду елита”, подвукла је она.

„У нормалној Србији, у модерној и отвореној земљи, ти људи који се данас зову елита никада не би били елита и зато се боре да не никада ништа не промени у Србији, а ми се боримо да се земља мења, да имамо нормалну земљу”, рекла је Брнабић, јавља Танјуг.

„Увек ћемо имати ненормално друштво док се део јавности, медија, цивилног друштва, бори за владавину права и институције када је једна страна у питању, а не бори се када је нека друга у питању. Каква је разлика да ових 15 блокира Ректорат, а да сутра неких других 15 људи, са неким другим захтевима дође и тражи нешто? То би онда била катастрофа, тиранија, насиље… Али, кад уђе ових 15 – ‘ајде да им чујемо захтеве, иако немају везе са легитимношћу”, рекла је она.

Она је истакла да се влада у збивања у седишту Ректората неће мешати, јер нити може, нити жели да угрози аутономију Универзитета.

„Немам неку нарочиту поруку за те људе. Имам за друштво – сутра када тих 15-20 људи добију шта траже и заврше протест, ‘ослободе’ Ректорат и омогуће нормалан рад, којих онда 15-20 других људи може да уђе у тај Ректорат и тражи друге ствари… Ко одлучује о томе, ако нам је то данас у реду? “, констатовала је Брнабић.

На питање да ли ће сменити Малог, Брнабић је рекла да то неће учинити.

„Прво, јер не пристајем на ултиматум, а друго, и ректорка је одговорила да је то политички захтев и да нема везе за Универзитетом. Ако смо фер, хајде сви заједно да чувамо институције и владавину права, а не како нам се свиди… Свиђа ми се 15 студената из ‘1 од 5 милиона’ па ћу да подржим њихове захтеве, а сутра неких других 15 нећу… То није владавина права, већ анархија”, рекла је Брнабић.

Како је рекла, та група студената нема легитимно право да нешто тражи, јер не зна ни кога представљају, будући да то није студентски парламент.

„Онда мени сваки дан неких 15 људи може да дође и траже шта желе. Не свиђа им се Шарчевић – да га заменимо, не свиђа им се Недимовић – да га заменимо.. Па, каква је онда то држава”, рекла је премијерка.

 

Извор Политика, 16. септембар 2019.

БРНАБИЋ: ДЕКЛАРАЦИЈА СДА ИЗУЗЕТНО ОПАСНА
Предложена декларација СДА којом се предвиђа успостављање Републике БиХ, са 3 нивоа власти изузетно је опасна, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић. Она представља јавно позивање на непоштовање Дејтонског споразум.

“То је изузетно опасно, јавно позивање на непоштовање Дејтонског споразума и још једно отварање Пандорине кутије на Балкану и нешто што свакако не треба схватити олако”, рекла је Брнабићева одговарајући на питања новинара на конференцији у Влади Србије.

У програмској декларацији, коју је усвојила СДА пре два дана стоји да је примарни и дугорчни циљ усвајање устава којим би Босна и Херцеговина била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом Република Босна и Херцеговина, са три нивоа власти, државним, регионалним и локалним и с градом Сарајевом, које је политички, административни, културни и економски центар земље.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Танјуг/Б92, 16. септембар 2019.