Десетак опозиционих активиста потпуно блокирало рад Ректората

Они кажу да очекују од ректорке БУ Иванке Поповић да пошаље Влади Србије предлог за разрешење министра финансија Синише Малог

Студенти окупљени у „Један од пет милиона“, који четврти дан блокирају зграду Ректората Београдског универзитета (БУ) од јутрос не дозвољавају запосленима те установе да уђу у зграду.

Они кажу да очекују од ректорке БУ Иванке Поповић да пошаље Влади Србије предлог за разрешење министра финансија Синише Малог због афере „плагијата факултетске дипломе“.

Претходно су саопштили и да „евентуалних преговора о уласку запослених“ неће доћи док ректотат БУ не изда саопштење да „осуђује упад у Ректорат активиста Српске напредне странке, који су напали студенте универзитета“.

Како јавља репортер РСЕ, испред зграде Ректората око 11 часова није било запослених у тој институцији. Раније јутрос испред зграде је била неколицина професора који су дошли да подрже студенте, ректорка БУ Иванка Поповић, као и председник Демократске странке Зоран Лутовац, потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић и запослени у Ректорату БУ који нису могли да уђу у зграду.

На јутрошњу констатацују ректорке Поповић да се овим чином (блокадом Ректората) крше радна права запослених у тој институцији, Валентина Рековић из „Један од пет милиона“ и представница студената каже да је Ректорат кућа студената и универзитетских професора и да они имају право да блокирају рад док се њихови захтеви не испуне.

ПОПОВИЋ: ДО КОМПРОМИСА МОРА ДОЋИ
Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић изјавила је раније данас данас да су представници Ректората спремни да разговарају отворено са студентима „Један од пет милиона“ и да очекују оређену толеранцију са њихове стране, те да до компромиса „мора доћи“.

Она је поводом њиховог захтева да се „осуди улазак активиста Српске напредне странке (СНС) у зграду Ректората и напад на њих“, казала да не види како је могуће јер „никаквог страначког обележја није било“.

„Ситуација се мења из сата у сат, тако да ћемо врло стрпљиво чекати да дођемо до договора и разрешења сутације. Спремни смо да разговарамо отворено и очекујемо одређену толеранцију. Мора доћи до компромиса“, рекла је Поповић агенцији Бета.

Навела је да онемогућавање запослених да обављају своје активности „има ефекат на цео Универзитет“. Поповић је оценила да има одређених „неодоговорних изјава“ да би могло да дође до искључења воде и струје што се, како је навела, „свакако неће десити“.

Она је оценила да су захтеви студената „помало флуидни“ и да млади људи „перципирају ситуацију на један начин“. „Ми као одговорни руководиоци Универзитетата не можемо тако слободно да се изражавамо као што очекују они од нас. Морамо бити одговорни у својим изјавама“, рекла је Поповић.

‘ОСТАЈЕМО У ЗГРАДИ РЕКТОРАТА’
Колегијум Ректората Универзитета у Београду није испунио све захтеве студената и њихова осуда није била искрена, оценили су у понедељак рано ујутру представници студенти Удружења „Један од пет милиона“ и најавили да остају у згради Ректората „да одбране високо образовање у Србији“.

Студентска иницијатива „1 од 5 милиона“ део су истоименог грађанског покрета зачетог крајем прошле године кроз орагнизовање анивладиних демонстрација које трају до данас.

Затражили су, како су навели у саопштењу, да се „јасно осуде насилно понашање активиста Српске напредне странке (СНС) и заштите аутономију Универзитета, јер људи који су ушли у Ректорат и напали студенте нису припадници Универзитета у Београду“.

„У саопштењу Колегијума речено је да они осуђују ‘физичке насртаје’ на студенте #1од5милиона уз инсинуирање ‘да се ради о очигледним политичким неистомишљеницима“, навели су студенти и додали да није наглашено јасно ко су припадници „друге групе“.

Упитали су ректорку „да ли су батинаши и студенти исто“.

„Постоје јасни материјални докази који говоре да су у петак у зграду Ректората упали припадници СНС и колегијум је дужан да ствари назове правим именом, и то да су активисти СНС грубо нарушили аутономију Универзитета“, навели су студенти.

Студенти сматрају да колегијум Ректората негира стварност и говори у тону политичко-партијских несугласица. Према речима студената, овде није реч о политичким неистомишљеницима, него о студентима Универзитета у Београду који бране академску честитост.

Они су навели да пристају на компромис и траже од ректорке, пошто, како каже, није надлежна да захтева његово разрешење, да као представник институције високог образовања у Србији упути препоруку председници Владе Ани Брнабић да Синишу Малог разреши дужности.

„Универзитет овим саопштењем показује да нема снаге да се избори са политичким притисцима, да нема снаге да заштити и очува аутономију Универзитета и студенти остају у згради да одбране високо образовање у Србији“, истакли су студенти.

РЕКТОРСКИ КОЛЕГИЈУМ ОСУДИО НАСРТАЈЕ НА СТУДЕНТЕ
Ректорски колегијум Универзитета у Београду осудио је у недељу физичке насртаје на студенте из покрета „1 од 5 милиона“ у петак 13. септембра, уз оцену да су иницирани „од стране очигледних политичких неистомишљеника“ и поручио да конструктиван дијалог увек најбољи пут за решавање проблема.

„Колегијум подржава све реално исказане захтеве студената у циљу унапређења наставе и науке. Нарочито подржавамо сваку иницијативу за повећање доступног простора за извођење наставе и обезбеђење квалитетних уџбеника и литературе“, наведено је у саопштењу Колегијума.

Истиче се како „захтев да Ректорка тражи смену министра (просвете) излази из законске надлежности Универзитета, јер Универзитет не учествује у избору и разрешавању чланова Владе“.

Ректорски колегијум ће уложити све своје напоре да се поступак поводом спорног доктората оконча по процедури у најкраћем могућем року“, поручено је у саопштењу. Студентима који су тренутно у Ректорату упућен је апел „да омогуће обављање редовног рада служби Ректората“.

Оцењено је да ће „у противном моментално бити угрожени интереси студената Универзитета у Београду којима треба да се издају дипломе, као и студената и професора укључених у програме међународне сарадње и мобилности“.

У петак, 13. септембра, дан уочи 41. протеста, студенти окупљени у оквиру организације „1 од 5 милиона“ блокирали су зграду Ректората Универзитета у Београду тражећи разрешење министра финансија Синише Малог због афере „плагијата факултетске дипломе“. Вербални сукоб и гуркање настало је између две групе студената – оних окупљених око „1 од 5 милиона“ и друге групе која се представила као „Независна студентска организација“.

 

Извор Радио Слободна Европа, 16. септембар 2019.

ВУЧИЋ: НЕЋЕ БИТИ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ ПОЛИЦИЈЕ У РЕКТОРАТУ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да полиција неће интервенисати у случају блокаде Ректората Универзитета у Београду и оценио да је цела акција и “резултат немоћи и жеље организатора да се полиција укључи да би после могли да кажу да је угрожена аутономија универзитета”.

У изјави новинарима у Прањанима, Вучић је упитао због чега су учесници тог протеста ушли у Ректорат „у кратким гаћама“ ако већ толико поштују универзитет и како су и даље студенти са 30 година.

У петак, 13. септембра, дан уочи 41. протеста, студенти окупљени у оквиру организације „1 од 5 милиона“ блокирали су зграду Ректората Универзитета у Београду тражећи разрешење министра финансија Синише Малог због афере „плагијата факултетске дипломе“.

МИХАЈЛОВИЋ: НИКО НЕМА ПРАВА ДА ОКУПИРА РЕКТОРАТ
Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић осудила је упад у зграду Ректората студената који се, како је казала, „представљају као чланови ‘Један од пет милиона’ и који траже да заузму седиште Београдског универзитета“.

У саопштењу из њеног кабинета наводи се да је Михајловић истакла да су Београдски универзитет и зграда Ректората отворени за све студенте и студенткиње и да „нико нема право да га присваја, блокира нити заузима и узурпира“.

 

Насловна фотографија: LinkedIn/University of Belgrade

 

Извор Радио Слободна Европа, 15. септембар 2019.