N. Babić: Huti nisu udarili samo na Rijad, već i na FED i strateške rezerve SAD

Za FED, koji obično sve razmatra po svojim modelima, skok cena nafte je bio pravi šok. Takvi se događaji ne uklapaju u njegove prognoze

Kao što smo izvijestili, napad dronovima jemenskih boraca na infrastrukturu kompanije Saudi Aramko je doveo do naglog skoka cijena nafte na svjetskim tržištima, zbog čega je Tramp odlučio da američkim strateškim rezervama pokuša stabilizovati tržište. Istovremeno je Bijela kuća za napad na saudijske rafinerije optužila Iran.

„Nema nijednog dokaza da ovaj napad bez presedana na svjetsko snabdevanje energentima dolazi iz Jemena“ rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo, optužujući Iran da stoji iza napada.

Teheran je te optužbe nazvao nerazumnim i neshvatljivim, kako je izjavio portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi, koji je dao do znanja da je Americi isključivo cilj opravdati buduće djelovanje protiv Irana. Irak je negirao bilo kakvu povezanost s napadom, nakon što je Volstrit džornal objavio da američki i saudijski zvaničnici ispituju mogućnost da su rakete na naftna postrojenja ispaljene iz Iraka. Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman je upozorio da je Rijad “spreman i kadar odgovoriti na taj teroristički napad”.

TRAMP PRETI NAPADOM NA IRAN
Američki predsjednik Donald TrAmp napisao je na Tviteru da SAD “ima razloga vjerovati da zna ko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenje i da se, zavisno od potvrde, priprema oružana intervencija“.

“Napadnuta je zaliha nafte Saudijske Arabije. Postoji razlog da vjerujemo da znamo ko je krivac i spremni smo za oružani napad zavisno od potvrde, ali čekamo da od Rijada čujemo za koga oni vjeruju da je bio uzrok ovog napada i pod kojim uslovima ćemo nastaviti djelovati”, napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp u poruci alaudira na američku vojnu intervenciju nakon subotnjeg napada na saudijsku naftnu infrastrukturu. No, američki predsjednik je slično prijetio u junu, kada je objavio „kako je otkazao napad na Iran, iako je bio spreman za to“.

HUTI PRIJETE NOVIM NAPADIMA
Huti borci prijete da će nanijeti nove udarce u naftnim postrojenjima u Saudijskoj Arabiji, prenosi jemenski kanal Al-Masira.

“Upozoravamo kompanije i strance da se ne nalaze na mjestima koja su izložena našim napadima, jer ona i dalje predstavljaju naše mete i mogu biti izloženi novom napadu u bilo kojem trenutku”, izjavio je za Al-Masiru portparol Huti boraca i jemenskih raketnih snaga general Jahija Sari.

General Sari je potvrdio da jemenske trupe imaju veliku vojnu moć i da mogu pogoditi bilo koju metu gdje god da se nalazi, stoga zahtijevaju da režim kuće Al-Saud zaustavi agresiju na Jemen. Što se tiče napada Jemena na dva objekta saudijske kompanije Saudi Aramko, precizirano je da su se bombardovanja izvela uređajima na daljinsko upravljanje koji rade s Džet motorima.

Napadi bespilotnih letjelica na objekte Aramko u gradovima Abkaik i Hurais smanjili su isporuku sirove nafte kompanije za oko 5,7 miliona barela dnevno, što je oko 50 odsto saudijske proizvodnje. Jemenski vojni portparol je govorio o napadima na objekte u Saudijskoj Arabiji i insistirao je na tome da jemenski narod ima legitimno pravo reagovati na saudijsku agresiju.

General Jahija Sari je zaprijetio da će pojačati napade odmazde na saudijske objekte i da će oni biti još bolniji. Borci jemenske vojske i pokret Ansarulah, koji očito imaju vrlo razvijenu tehnologiju izrade bespilotnih letjelica i balističkih raketa, izveli su u nekoliko mjeseci desetine napada odmazde protiv saudijskog režima i njegovih saveznika i uništili su mnoge saudijske vojne ciljeve i strateške objekte.

Saudi Aramko je postao meta napada jemenskih snaga u znak odmazde za više od četiri godine agresije Rijada i njegovih saveznika na Jemen. Do danas je u napadu ubijeno ili ranjeno 140 000 civila, prenosi jemensko Ministarstvo zdravlja.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i dalje insistira na optužbama protiv Irana za “dosad neviđeni napad na globalno snabdevanje energijom”, iako su jemenski Huti preuzeli odgovornost i predočili niz dokaza da su oni proveli napad na Saudi Aramko.

Teheran odbacuje optužbe i navodi kako su SAD uvidjele da od politike „maksimalnog pritiska“ nema ništa i prelaze na politiku „maksimalne obmane“.

„Nakon neuspjeha “maksimalnog pritiska”, državni sekretar Pompeo je prešao na “maksimalnu obmanu”, napisao je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif na Tviteru, misleći na neuspjelu politiku sankcija protiv Irana od strane Trampove administracije.

“Optužbe protiv Irana neće okončati ovu katastrofu”, dodao je Zarif. Takođe je napomenuo da bi stvaran izlaz mogao biti povratak pregovorima, ali i povratak Sjedinjenih Država nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

NAPAD NA ARAMKO POREMETIO PLANOVE AMERIČKOG FED-A
Američki predsjednik Donald Tramp ima sve razloge da bude ljut. Naime, napad na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji ne samo da je prisilio Trampa da posegne za američkim naftnim strateškim rezervama, već je unio nemir na tržišta. Ulagači su požurili kupiti sigurnu imovinu. Zlato je poskupjelo više od 1 odsto i opet košta više od 1500 dolara po unci. FED se ovog dana suočava s teškom odlukom.

Ulagači aktivnije kupuju i srebro. Osim što je ovaj metal, poput zlata, svojevrsno sigurno utočište, takođe se aktivno koristi u proizvodnji elektronike široke potrošnje, te u industrijskom sektoru. Ali najzanimljivije će biti kako će oštre promjene na tržištima uticati na odluku Federalnih rezervi. Naime, sastanak američkog regulatora će biti ovog dana, a njegovi će rezultati biti objavljeni u srijedu naveče.

Inflatorni porast zbog oštrog rasta cijena nafte zasigurno će biti privremen, tako da je malo vjerovatno da će Federalne rezerve tome dati ozbiljan značaj. Ipak, biće zanimljivo vidjeti kako će regulator sniziti stopu ako su indeksi dionica blizu istorijskih visina, dok su cijene gasa u posljednje vrijeme pokazale najbrži rast u proteklih nekoliko decenija.

Obično su visoke cijene gasa i dionica faktor koji ide u prilog pooštravanja ili barem održavanja politike kamatnih stopa, ali ovaj put Federalne rezerve doslovno zahtijevaju njihovo smanjenje. Međutim, dobra vijest je da će Donald Tramp svoj bijes s FED-a barem privremeno preusmjeriti na “spore, lijene i nesposobne saudijske inženjere”.

Uopšteno, ovog dana će Federalne rezerve će imati težak i neobičan sastanak. Za FED, koji obično sve razmatra po svojim modelima i formulama, skok cijena nafte je bio pravi šok. Takvi se događaji ne uklapaju u njegove prognoze, pa će u tako kratkom vremenu biti vrlo teško procijeniti njihov uticaj na odluke američkih bankara.

Takođe treba imati na umu da napetost na Bliskom istoku neće prestati sama od sebe. Naprotiv, velika je vjerovatnost da nas očekuje novi krug napetosti, možda i nove sankcije ili vojni napadi.

Kao što smo rekli, jemenski Huti su preuzeli odgovornost za napad dronovima, ali administracija američkog predsjednika Donalda Trampa za sve optužuje Iran. Kako će se odvijati događaji teško je reći. Ali napetosti će vjerovatno samo rasti.

 

Autor N. Babić

 

Naslovna fotografija: Bloomberg

 

Izvor logicno.com, 16. septembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u