Напад на Ријад довео до највећег скока цена нафте од 1991. године

Због овог инцидента цене нафте су нагло скочиле на глобалним тржиштима јер је погођен Абкаик, највеће постројење за прераду нафте у свету

САД су објавиле сателитске снимке те саопштиле да обавештајни подаци доказују њихову тврдњу да Иран стоји иза напада на саудијска нафтна постројења.

Међутим, Техеран одбацује било какву умешаност у атак за који су одговорност преузели побуњени Хути у Јемену, које подржава Иран. С друге стране, амерички званичници сумњају да Хути стоје иза напада имајући у виду његов смер и опсег.

Због овог инцидента цене нафте су нагло скочиле на глобалним тржиштима јер је погођен Абкаик, највеће постројење за прераду овог енергента у свету, тако да је скоро преполовљена саудијска производња нафте на 5,7 милиона барела дневно због чега је смањено за пет одсто глобално снабдевање.

На почетку трговања у понедељак сирова нафта Брент је поскупела 19 одсто достигавши 71,95 долара за барел, да би се након тога стабилизовала на 66,28 долара за барел, односно 10 одсто повећања, што је највећи раст од Заливског рата 1991.

На делимично смиривање цена је утицало саопштење саудијских власти да ће у понедељак бити обновљена трећина оштећених капацитета, а председник САД Доналд Трамп одобрио употребу нафте из америчких стратешких резерви.

САД располажу са око 630 милиона барела ускладиштене нафте и бивши председници су дозвољавали да се део стави на располагање у ситуацијама када је долазило до већих поремећаја на тржишту. И Јужна Кореја је најавила пуштање у промет нафте из стратешких резерви.

Међутим, постоји забринутост да цене нафте могу даље расти зато што ће бити потребно „неколико месеци“ док Саудијска Арабија у потпуности стави у погон оштећена постројења, преноси Ројтерс позивајући се на два извора која су упозната са пословањем компаније Арамко. На скок цена може утицати и наставак тензија на Блиском истоку.

„Одлазак саветника америчког председника за националну безбедност Џона Болтона многи су протумачили као смањење политичког ризика – но овај догађај може имати много озбиљније последице“, истиче један аналитичар банке УСБ на кога се позива Ројтерс. Највећи увозници саудијске нафте, као што су Кина, Индија и Индонезија, биће највише погођени поремећајем у снабдевању.

ТРАМП: СПРЕМНИ СМО ‘КАО ЗАПЕТА ПУШКА’
Амерички државни секретар Мајк Помпео је током викенда оптужио Иран за напад, али није предочио конкретне доказе. Техеран је узвратио критикама на рачун Вашингтона за обмањивање.
Председник САД Доналд Трамп није директно окривио Иран, али је наговестио могућност војне интервенције када се сазна ко је одговоран.

„Нападнута је саудијска испорука нафте. Има разлога да верујемо да знамо ко је кривац, као ‘запета пушка’ смо, али чекамо да чујемо од Краљевине за кога верује да стоји иза овог напада и под којим условима бисмо деловали“.

Један неименовани амерички званичник је рекао за Њујорк тајмс да је напад дошао из смера запад-север-запад, а не са територије у Јемену коју контролишу Хути и налази се југозападно од саудијских нафтних постројења, упркос томе што су преузели одговорност за напад.

Амерички званичници су сугерисали да је напад могао доћи из северног дела Залива, Ирана или Ирака. Амерички званичници на које се позива Њујорк тајмс истичу да је можда коришћена комбинација дронова и крстарећих ракета, али да нису сви погодили Абкаик и Кураис нафтна постројења. Истовремено, „Еј-Би-Си“ преноси изјаву једног америчког званичника да је Трамп апсолутно уверен да је Иран одговоран.

ИРАН: АМЕРИЧКА „МАКСИМАЛНА ОБМАНА“
Ирански министар иностраних послова Џавад Зариф је у реакцији на став Мајка Помпеа, казао да „пошто није успео његов максимални притисак, секретар Помпео се окренуо максималној обмани“.

Завид је имао на уму „кампању максималног притиска“ коју је покренула Трампова администрација са санкцијама према Техерану након што се Вашингтон повукао из међународног споразума чији је циљ да се ограничи ирански нуклеарни програм.

ТВРДЊЕ ХУТУ ПОБУЊЕНИКА ДА СУ ИЗВЕЛИ НАПАД
У нападу су погођени нафтна поља Абкаик, постројење које је у власништву саудијске државне компаније Арамко, и Хураис, које је најближе јеменског граници – 770 километара.

Саудијске власти су саопштиле да је атак изведен дроновима у четири сата у суботу ујутро, након чега су покуљали густи, црни облаци. Хуту побуњеници тврде да су послали 10 дронова упозоривши да ће наставити нападе. Нема извештаја о повређенима, али још није јасно које су размере штете. Јеменски побуњеници су претходно извели више напада ракетама и дроновима на насељена подручја у Саудијској Арабији, у којима је погинуло најмање четири цивила.

Јемен је девастиран сукобом који је ескалирао у марту 2015. године, када су Хути преузели контролу над већим делом западне територије земље приморавајући председника Абдрабуха Мансоура Хадија да побегне у иностранство.

Забринута због успона групе, за коју тврди да је војно потпомаже шиитски Иран, Саудијска Арабија и осам других углавном сунитских арапских земаља почели су ваздушну кампању и делимично блокирали Јемен како би омогућили повратак на власт Хадија.

Уједињене нације су саопштиле да је у досадашњим сукобима погинуло најмање 7,290 цивила те да је потребна хуманитарна помоћ и заштита за око 80 одсто од 24 милиона становника ове земље. Од тога 10 милиона зависи од помоћи да се прехрани. Портпарол Хута Јахија Сари је изјавио да ће операције на саудијске циљеве „бити још опсежније и болније све док траје њихова агресија и блокада“.

 

Аутор Драган Штављанин

 

Насловна фотографија: Getty Images

 

Извор Радио Слободна Европа, 16. септембар 2019.