Ректорат у блокади пети дан, ректорки није дозвољен улазак у зграду

Ректорка Иванка Поповић је позвонила на врата зграде Ректората али студенти који унутра протестују нису јој дозволили улазак

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић покушала је јутрос да уђе у зграду Ректората али је студенти који су унутра нису пустили. У зграду је ушао само студент проректор.

Ректорка Иванка Поповић је позвонила на врата зграде Ректората али студенти који унутра протестују нису јој дозволили улазак, јавља извештач РТС-а.

У зграду је ушао само студент проректор који је врзо и изашао напоље. Није постигнут никакав договор са студентима који су унутра. Ректорка и запслени у Ректорату ће и сутра у пола девет поново покушати да уђу на своја радна места. Испред зграде Ректората су били и лидер Двери Бошко обрадовић као и председник ДС-а Зоран Лутовац.

Данас је пети дан протеста у Ректорату Београдског универзитета. Студенти остају при захтевима и одлуци да запослене, други дан за редом не пуштају у зграду, док се захтеви не испуне.

Они, поред осталог траже, да Ректорат да препоруку за разрешење министра финансија, до одлуке надлежних да ли је плагирао докторат. Очекују да Ректорат осуди упад групе са којом су се сукобили на почетку протеста. Траже разговор о скраћивању испитних рокова због Универзијаде следеће године.

Ректорка са студентима жели да разговара искључиво о темама у надлежности Универзитета а председница Владе, каже да не пристаје на политички ултиматум групе студената, чији потез назива анархијом.

 

Извор РТС, 17. септембар 2019.

УГРОЖЕН НАСТАВНИ ПРОЦЕС
Блокадом зграде Ректората угрожен је наставни процес и кочи рад служби које су на услузи свим студентима, саопштило је Проширено председништво Студентског парламента (СП) Универзитета у Београду (УБ).

Легитимно изабраним студентским представницима данас је онемогућено одржавање седнице у својим просторијама, унутар зграде Ректората, од стране окупљених студената који су блокирали зграду. Председништво Студентског парламента једногласног је мишљења да овакво изражавање ставова угрожава наставни процес и кочи рад служби које су на услузи свим студентима, саопштава СП и додаје:

„Наглашавамо да је онемогућено коришћење просторија Ректората у којима се одржавају испити, предавања и консултације, подношења докумената и њихово лично преузимање, као и одржавање свих седница, комисија и састанака које доприносе побољшању услова студирања и решавању њихових проблема, као и потписивање међународних уговора о размени студената”, наводи СП, јавља Танјуг.

У саопштењу се истиче да је „Студенстки парламент УБ, у оквиру својих овлашћења увек, као и до сада, отворен за све захтеве студената”.

„Не подржавамо било какав вид политичког сучељавања унутар целокупног Универзитета у Београду, због тога овим путем апелујемо да се врата Ректората отворе и да се свима омогући редовно функционисање. Надамо се да ће немиле сцене које су се догодиле претходних дана у Ректорату бити замењене институционалним решењем бројних проблема студената”, закључује СП.

БЛОКАДА РЕКТОРАТА МОТИВИСАНА ДНЕВНОМ ПОЛИТИКОМ
Председништво Студентске конференције универзитета Србије (Сконус) осудило је данас блокаду Ректората Београдског универзитета која је, како је саопштено, мотивисана дневном политиком, а не студентским проблемима или захтевима.

Поводом блокирања Ректората, Председништво Сконуса оценило је да тај екстреман чин представља кршење одредби Устава Републике Србије, пошто се угрожава самосталност једне високошколске установе. Блокадом ректората, директно су погођени студенти, али и аутономија те реномиране установе, поручују из Сконуса.

„Изражавамо посебну забринутост што је блокада ректората мотивисана дневном политиком, а не студентским проблемима или захтевима, чиме се политичка борба са улица преноси и у академски живот, где јој свакако није место”, истиче се у саопштењу.

Сконус наводи да се блокадом Универзитета у Београду врши притисак на целокупну академску заједницу, коју чине како управа, тако и професори и студенти овог универзитета.

„Студентска конференција Универзитета Србије подржава исказивање јавног мишљења, али се противи сваком угрожавању рада институција чији су студенти део”, каже се у саопштењу.

Сконус је позвао све учеснике блокаде да своју борбу изнесу на неке легалне и легитимне начине који неће угрожавати академску заједницу или се мешати у њену аутономију. Из Сконуса наводе да ће увек бити уз своје колеге, али да не могу да подрже непромишљене кораке који могу само штетити целокупном образовном систему Републике Србије.

„Демократију не чине блокаде већ слободе”, закључује се у саопштењу, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 16. септембар 2019.