Шарчевић: Ректорат су блокирали људи које не подржава ниједно студентско удружење

„Ово је терор мале групе људи над већином и прешло је сваку границу пристојности“, оценио је министар

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да протест студената у Ректорату представља флагрантно нарушавање аутономије универзитета и да таквих примера нема у свету. На седници Скупштине на којој се разматрају измене Закона о високом образовању, Шарчевић је истакао да су студентски захтеви политички и да немају подршку ни једне релевантне студентске организације.

„Ово је терор мале групе људи над већином и прешло је сваку границу пристојности“, оценио је министар.

Његовој оцени претходила је оштра дискусија посланика Српске напредне странке (СНС) Владимира Орлића који је позвао студенте „да не дозволе да их бивши режим злоупотребљава“.

Како је истакао Орлић, лидери опозиције Драган Ђилас, Бошко Обрадовић и Вук Јеремић користили су ове људе и када је извршен упад на РТС, када је опкољено Председништво и када су се сукобљавали са полицијом. Орлић је изнео низ критика на рачун једног од лидера Покрета „Један од пет милиона“ Срђана Марковића рекавши да он има више од 30 година и свакако није представник студената већ политички активиста.

Посланица Странке модерне Србије Љупка Михајловска затражила је да се у важној расправи о продужењу рока за студирање не говори о другим темама. У осврту на протест у Ректорату, Михајловска је питала само зашто се студентски захтев односи на смену једног министра (Синише Малог) када се зна да и у Влади а и на самом универзитету има још много људи чије се дипломе могу оспорити.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Бета/Данас, 17. септембар 2019.