Prva zajednička patrola srpske i kineske policije počela sa radom

Stefanović je objasnio da su patrole formirane na osnovu sporazuma koji je u Beogradu potpisao sa ministrom javne bezbednosti Džao Kedžijem

Prva zajednička patrola srpske i kineske policije počela je sa radom na nekoliko lokacija u Beogradu. Osim u prestonici, kineski policajci će sa srpskim kolegama patrolirati i u Novom Sadu i Smederevu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će zajedničke patrole srpske i kineske policije olakšati komunikaciju sa velikim brojem kineskih turista koji dolaze u našu zemlju, saopštio je MUP.

“Zajedničke mešovite patrole biće raspoređene na više lokacija u Beogradu, u Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, Trgu republike, novobeogradskom Bloku 70 i na aerodromu ‘Nikola Tesla'”, precizirao je Stefanović, koji je u Knez Mihailovoj ulici sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo prisustvovao prezentaciji početka rada zajedničkih patrola.

Objasnio je da su patrole formirane na osnovu sporazuma koji je u Beogradu potpisao sa ministrom javne bezbednosti Džao Kedžijem i dodao da će se, trenutno u pilot-projektu, šest policajaca iz Kine smenjivati u patrolama u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Ministar je istakao da se broj kineskih turista koji posećuju našu zemlju stalno povećava i da se do kraja ovde godine očekuje porast od gotovo 40 odsto u odnosu na prethodnu, zbog čega je, kako je naveo, rad zajedničkih patrola izuzetno značajan, jer će doprineti lakšoj komunikaciji i većoj bezbednosti.

“Naša dva naroda povezuje čelično prijateljstvo i Srbija nikada neće zaboraviti da je Kina bila uz nju u najtežim trenucima. Kina i danas snažno podržava naše vitalne nacionalne interese, a Republika Srbija apsolutno podržava politiku jedne Kine”, istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući predsednicima Srbije i Kine, Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu, između dve zemlje uspostavljeno je strateško partnerstvo koje je dovelo do snažnih kineskih investicija u našu zemlju, koje su omogućile nova radna mesta i poboljšanje naše ekonomije.

“Pored investicija u našu privredu i infrastrukturu, mi snažno sarađujemo i na svim strateškim poljima vezanim za razvoj i jačanje naše dve zemlje. Zbog toga želimo da se zahvalimo Narodnoj Republici Kini što je Srbiju prepoznala kao svog pouzdanog i iskrenog partnera”, rekao je Stefanović.

Istakavši da je ponosan na saradnju u oblasti bezbednosti između dve zemlje, Stefanović se zahvalio ministru javne bezbednosti Džao Kedžiju, koji je prvi ministar javne bezbednosti Narodne Republike Kine koji je posetio Srbiju.

Ambasadorka Kine Čen Bo naglasila je da se poslednjih godina sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije brzo razvija, kao i da veliki broj kineskih turista posećuje Srbiju.

“Kako bi još bolje osigurali bezbednost građana dve zemlje, kineska i srpska vlada odlučile su da formiraju zajedničke policijske patrole, što pokazuje da je saradnja dve zemlje u oblasti sprovođenja zakona dostigla jedan novi nivo”, rekla je Čen Bo i izrazila očekivanje da će i srpski policajci u bliskoj budućnosti biti na ulicama Kine.

Precizirala je da će tokom boravka u Srbiji kineska policija radom u zajedničkim patrolama pomagati srpskoj policiji kroz uspostavljanje hitne telefonske linije za prijave na kineskom jeziku, obilazak mesta gde žive kineski građani, kao i obilaskom kineskih preduzeća i institucija.

“Od stupanja na snagu bezviznog režima između Kine i Srbije došlo je do velikog porasta broja kineskih turista koji posećuju Srbiju”, rekla je Čen Bo i izrazila uverenje da će kineski policajci biti ne samo čuvari bezbednosti već i ambasadori prijateljstva dve države, kao i da će njihov dolazak dodatno zbližiti dva naroda.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo unutrašnjih poslova

 

Izvor RTS, 18. septembar 2019.