Трампу се не жури да брани Ријад

Спремност Ријада да у истрагу напада дроновима укључи и УН указује да су Саудијци сигурни у кривицу Ирана. Али Трамп неће нови сукоб

Геополитичке линије расцепа због напада дронова на постројења нафтне компаније Сауди Арамко у суботу су почеле да се оцртавају. Још увек је рано за доношење закључака, али појавила су се три главна тренда. Прво, саудијски истражитељи су почели да упиру прстом у Иран, што ће сигурно погоршати регионалне тензије. Друго, амерички одговор се одвија на више нивоа, од којих су сви међуповезани али у исто време и инхерентни америчким интересима. Треће, екстремна нестабилност на светском тржишту нафте и њен вероватни утицај на светску економију чини ову ствар међународним проблемом.

Саопштење саудијског министарства спољних послова од понедељка је значајно због тврдње да је „оружје коришћено у нападу било иранско. Истрага је још увек у току како би се утврдио извор напада“; да је примарни циљ овог напада било глобално снабдевање енергијом; да је „овај напад у складу са претходним нападима на црпне станице Сауди Арамкоа у којима се користило иранско оружје“; да ће Ријад „позвати Уједињене нације и међународне стручњаке да сагледају ситуацију на терену и учествују у истрази“; и, пето, да је Саудијска Арабија „способна и одлучна да брани своју земљу и народ, и да снажно одговори на ове акте агресије“.

ТРАМП НЕ ЖЕЛИ РАТ
Проблем за Ријад је то што треба да докаже кривицу Ирана, што се своди на тражење игле у пласту сена. Спремност Саудијске Арабије да у истрагу укључи и УН сугерише да су Саудијци прилично сигурни у коначан закључак који ће помоћи да се Иран потпуно изолује у светској арени.

Саопштење саудијског министарства спољних послова се заснива на почетним налазима истражитеља да „сви оперативни докази и индикације, као и сам тип оружја које је употребљено указују на то да је… у питању оружје иранског порекла“. Важно је рећи да је Команда здружених коалиционих снага у Ријаду навела да „терористички напад није покренут са територије Јемена, како су тврдиле хутске милиције, будући да су ове милиције само оруђе за спровођење плана Иранске револуционарне гарде и њеног терористичког режима“. То имплицира да саудијске власти имају много више материјала него што су спремне да открију, што потврђује и алузија на Иранску револуционарну гарду.

Амерички министар одбране Марк Еспер је у понедељак одржао телефонски разговор са  саудијским престолонаследником Мухамедом бин Салманом. У саопштењу саудијске новинске агенције се наводи да је Еспер „потврдио пуну подршку своје земље Краљевини“ и пренео да Вашингтон „тренутно разматра све расположиве опције у вези са нападом“. Еспер је похвалио улогу Саудијаца у америчким напорима да се „суоче са иранском опасношћу која прети поморској пловидби“. Али ни Еспер ни МбС нису оптужили Иран.

Нафтна инфраструктура Сауди Арамкоа, највеће светске нафтне компаније

Управо због тога се председник Трамп укључио у тему у понедељак на конференцији за новинаре у Белој кући. (Трамп је говорио у присуству престолонаследника Бахреина који је био у посети). Транскрипт говора можете пронаћи овде. Кључни детаљи су следећи: Прво, Сједињене Државе су близу закључка да је Иран одговоран за суботње нападе. Али саудијска истрага још увек није дала коначне доказе. Сједињене Државе не предлажу да се војно нападне Иран.

Друго, Саудијска Арабија јесте кључни савезник, али САД не могу гарантовати одбрану Саудијцима. Иако могу пружити заштиту Саудијској Арабији, Ријад ће морати да плати за тај напор. Највиши амерички званичници ће „у неком тренутку“ отпутовати у Ријад на консултације. Сигурно је да ће Саудијци „бити доста укључени у ово ако ми (САД) одлучимо да нешто учинимо. Они ће бити веома укључени, а то подразумева и плаћање. И они то у потпуности разумеју“. Трамп је све појаснио једноставним речником: „Саудијци јако желе да их заштитимо, али ја кажем: па, заузети смо. То је био напад на Саудијску Арабију, а не на САД. Али смо вољни да помогнемо… нешто ћемо заједнички смислити. Они такође знају да ја не желим да улазим у нове сукобе, али понекад морате“.

Четврто, Трамп се и сам фокусирао на Техеран. Састанак између Трампа и иранског председника Хасана Роханија у Њујорку током седнице Генералне скупштине УН-а није за очекивати, али простор за дипломатију није „исцрпљен“. Иранци желе да постигну договор „али би они волели да га постигну под одређеним условима, а ми то нећемо. Али у неком тренутку, то ће, по мом мишљењу, бити решено“ (Трамп).

ФАКТОР ШКРИЉЦИ
У зависности од стварних налаза саудијских истражитеља, САД могу пооштрити свој став према Ирану, али то зависи од тога са чим ће Ријад иступити. „Има пуно времена. Знате, нема журбе. Сви ћемо овде бити још дуго. Нема журбе“. Запањује што Трамп тврди да му се нигде не жури. Значајно је истаћи да је ирански врховни вођа Али Хамнеи, обраћајући се групи студената на једном семинару у Техерану у уторак, наизглед потврдио Трампове коментаре од претходног дана.

Хамнеи је, у релативно помирљивом тону, рекао: „Ако се САД покају, повуку своје речи и врате нуклеарном споразуму који су прекршиле, онда могу узети учешће на седницама других потписница споразума и разговарати са Ираном… у супротном, никакви разговори на било ком нивоу се неће водити између иранских и америчких власти, нити у Њујорку, нити било где друго“.

Једнако смиреним тоном, Трамп је признао да није претерано узнемирен због променљивих цена нафте. У засебном твиту од понедељка, Трамп је приметио: „Због тога што смо толико добро радили са енергентима у последњих неколико година (хвала Вам, господине председниче!), ми смо нето извозник енергије, а сада смо и произвођач енергије број један у свету. Не требају нам нафта и гас са Блиског истока, и, заправо, имамо веома мали број танкера тамо, али ћемо помоћи нашим савезницима!“

Поента је у томе што високе цене нафте нису тако лоша ствар за америчку индустрију шкриљаца. Хидраулично бушење, односно фракинг, отворило је простор за  већу производњу природног гаса у САД-у, али је та технологија повећала трошкове. Екстракција нафте из шкриљаца кошта више од конвенционалне екстракције нафте, а цена производње по барелу се креће од 40 до преко 90 долара за барел.

Инфраструктура за хидраулично бушење нафте у калифорнијском Керн Каунтију

Саудијска Арабија тренутно може производити нафту по трошковима нижим од 10 долара по барелу, док се просечни трошкови на глобалном нивоу крећу између 30 и 40 долара за барел. Америчка индустрија шкриљаца постаје џокер у рачуници Сауди Арамкоа.

 

Превео Радомир Јовановић

 

Извор Indian Punchline