Америчка амбасада и Инцко забринути због декларације СДА

Из америчке амбасаде су оценили да Декларација СДА не помаже и не утиче на решавање свакодневних проблема грађана, већ подстиче тензије

Из амбасаде САД-а у БиХ саопштили су да су забринути због изнетих политичких ставова у Декларацији СДА, којом се заговарају уставне промене и успостављање Републике БиХ, истовремено наглашавајући да Дејтонски споразум и Устав БиХ ниједном од ентитета не нуде право на отцепљење.

Из америчке амбасаде су оценили да Декларација СДА не помаже и не утиче на решавање свакодневних проблема грађана, већ додатно подстиче политичке тензије.

„Таква реторика успорава напредак БиХ ка евроатлантским интеграцијама и чланству БиХ у ЕУ, подрива стабилност и плаши инвеститоре, што уништава радна места и убрзава егзодус грађана”, наводи се у саопштењу.

Став САД-а, како је наглашено, остаје јасан и непромењен.

„У потпуности подржавамо БиХ, њен територијални интегритет и њену темељну структуру као јединствену државу, суверену с два ентитета и три конститутивна народа, истиче се у саопштењу, преноси Бета.

Из амбасаде САД су оценили да се свака промена унутрашње организације БиХ мора усвојити у складу са поступцима утврђеним у Уставу, за што је потребна широка подршка унутар политичког спектра БиХ, укључујући све конститутивне народе”.

Још су истакли да је територијални интегритет и суверентитет БиХ загарантован Дејтонским споразумом.

„Ни Дејтон ни Устав не нуде ниједном ентитету право на отцепљење. Постојање сваког ентитета у потпуности зависи о постојању БиХ”, наглашено је у саопштењу.

ДЕКЛАРАЦИЈА СДА ОМЕТА ПОСТИЗАЊЕ ДОГОВОРА
Мисија ОЕБС у БиХ саопштила је да ће било какве промене у политичкој, административној или територијалној организацији БиХ захтевати широк политички консензус и одлуке донесене у складу с Уставом БиХ.

Из Мисије ОЕБС-а су упозорили да Декларација СДА и накнадна реаговања ометају постизање преко потребног решења за формирање власти, додавши да у тренутној политичкој клими изгледа мало вероватно да се може постићи такав политички консензус.

Нажалост, троши се више енергије на реторику него на укључивање у конструктиван дијалог и проналажење решења која воде земљу напред. Време је да се адресирају стварна питања која погађају БиХ, наведено је у саопштењу, преноси Бета.

Како би дошло до адресирања тих стварних питања која погађају БиХ, у Мисији ОЕБС-а сматрају да је неопходно јачати међусобне односе и поверење.

У одговору је још наведено да је Мисија ОЕБС-а нажалост приметила да се на Конгресу СДА говорило похвално о неколико лица оптужених за ратне злочине. Мисија ОЕБС у БиХ подсећа на своју ранију изјаву да, како би се премашило наслеђе рата, пре свега, сви морају поштовати све невине жртве рата. Хваљењем оних који су оптужени за ратне злочине чини се управо супротно, те се подрива помирење и односи у заједници, истиче се у саопштењу.

Овакав став Мисије ОЕБС-а у БиХ изнет је у одговору на питање Хрватског медијског сервиса о садржају Програмске декларације СДА, према којој се та странка залаже за преуређење БиХ у Републику БиХ.

Конгрес СДА усвојио је раније Декларацију у којој се заговарају уставне промене и успостављање Републике БиХ, са три нивоа власти” државним, регионалним и локалним.

 

Извор Политика, 18. септембар 2019

ИНЦКО ОСУЂУЈЕ ДЕКЛАРАЦИЈУ СДА
ОХР је саопштио да је већ коментарисао програмску декларацију СДА, али да се високи представник Валентин Инцко – због неких погрешних тумачења – одлучио за појашњења критикујући СДА и формулацију “Република БиХ” у програмској декларацији као дугорочном циљу те странке.

Инцко осуђује чињеницу да се СДА одлучила да формулише своје виђење будућности БиХ на основу концепта који очито није прихватљив за неке друге политичке опције.

“Није конструктивно што је та странка предочила такав концепт, знајући да ће он изазвати негативне реакције и створити додатне тензије”, наведено је у саопштењу ОХР-а.

Још се наглашава да високи представник жели да јасно истакне да је, у складу са својим мандатом, обавезан да инсистира на пуном поштовању Дејтонског споразума. Он укључује и Устав БиХ, који јасно гарантује суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ те наводи да се БиХ састоји од два ентитета, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Из ОХР-а наводе и да свака промена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним Уставом, за шта је потребан свеобухватан процес изградње консензуса и договора у целокупном политичком спектру.

Инцко дубоко жали због реторике неких страначких званичника на конгресу СДА, којом су се величали и славили појединци оптужени за наводне злочине против недужних жртава за време рата.

“Такви ставови, које заступа било који политичар или јавна личност, штетни су за процес помирења међу заједницама у БиХ и стога су неприхватљиви”, наводи ОХР.

Високи представник је позвао све политичке и институционалне лидере у земљи да престану са бескрајном реториком подела и да створе климу која ће погодовати формирању власти на свим нивоима.

 

Насловна фотографија: Википедија

 

Извор Факти, 19. септембар 2019.