Новости: “Балкански ток” до нове године на нашој граници

Српски стручњаци за енергетику кажу да охрабрује то што је за разлику од “Јужног тока” сада гасна мрежа стигла до граница ЕУ

Изградња гасовода од Турске до Србије преко територије Бугарске почиње у четвртак 19. септембра. Овом одлуком Софије прекинута је агонија да ли ће Балкан добити резервни правац снабдевања гасом. Управо зато што ће повезати читав регион, овај гасовод је као наставак “Турског тока” крштен новим именом “Балкански ток”. До Нове године њиме би на границу са Србијом требало да стигне руски гас, а до тада би према плановима и српска мрежа требало да буде завршена.

Бугарски оператер “Булгартрансгаз” и саудијско-италијански конзорцијум “Аркад” потписали су у среду споразум о инвестиционом пројекту, испоруци материјала за изградњу бугарског крака гасовода “Балкански ток”. Премијер Бугарске Бојко Борисов рекао је да изградња гасоводног крака почиње.

– Деведесет одсто цеви се већ налази у Бугарској. Они ће почети да их пребацују на деоницу и ми ћемо почети са изградњом – изјавио је Борисов. – “Јужни ток” је обустављен због корупције. Процедура је сада у потпуности транспарентна.

Српски стручњаци за енергетику кажу да охрабрује то што је за разлику од “Јужног тока” сада гасна мрежа стигла до граница ЕУ, као и да Бугарска сада гради уз све неопходне дозволе ЕУ.

– Бугарска има “зелено светло” и код Трећег енергетског пакета, који је био проблем код “Јужног тока”  – каже Горан Радосављевић, из Националног нафтног комитета Србије.  – Европске компаније закупиле су око 50 одсто капацитета новог гасовода. Иначе, са свих страна су притисци да се у Европи не граде гасоводи. Тако ће Москва бити стављена пред свршен чин када дође до разговора са Кијевом око наставка сарадње и дистрибуције гаса Европи преко Украјине.

Према речима Митра Ковача, директора Евроазијског безбедносног форума, енергетска безбедност Европе последњих деценија све је угроженија због интереса великих сила.

– Бугарска је сада, међутим, увидела да је лично погођена  – истиче Ковач.  – И управо због својих потреба биће одговорнија у реализацији изградње овог гасовода. Ту је разлика у односу на претходни пројекат када је Софија одуговлачила под притиском Америке. Таквим утицајима САД се успорава раст Европе, али и сузбијају новчане трансакције према Русији и тиме слаби њихова привреда.

РОКОВИ
Министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров, који је у среду у Влади Бугарске присуствовао потписивању споразума о изградњи “Балканског тока”, изразио је наду да ће крак почети са радом у јануару 2020. године.

Ова инвестиција у Бугарској вредна је 1,102 милијарде евра. Рок за почетак експлоатације гасовода је 615 дана, док би у првих 250 дана требало да буде изграђена магистрална инфраструктура.

 

Насловна фотографија: GAZPROM

 

Извор Вечерње новости, 19. септембар 2019.