Новости: Мекалистер мири власт и опозицију

“Циљ је да се заједнички и отворено разговара о важним темама и да сви учествују на предстојећим изборима”, рекла је Маја Гојковић

Ангажман посланика и председника Европског парламента у дијалогу власти и опозиције у Скупштини је добродошао, написала је председница законодавног дома Маја Гојковић у одговору на писмо првог човека Комитета за спољне послове ЕП Дејвида Мекалистера, који је понудио да ЕП буде посредник у разговорима око изборних услова.

Дијалог треба да се одржи у неколико фаза под покровитељством Гојковићеве и уз присуство неког из ЕП. Позив за учешће добиће представници странака у парламенту, њихови лидери, а по потреби, у каснијим фазама разговора, и експерти.

– Оквирни датуми за прву фазу разговора су 9. и 10. октобар. Свесни смо рокова који су пред нама и фокусираћемо се у првој фази на разговоре о условима за изборе у марту 2020. То се односи на медије, списак гласача, финансирање кампања и слично – казала је Гојковићева на конференцији за новинаре у парламенту.

Она је додала да ће се после конкретизације договора знати да ли ће бити позвани шефови посланичких група, председници парламентарних странака које су освојиле мандате након избора или и функционери партије који имају посланике, али места нису стекли на изборима:

– Нема потребе да се деле лидери на ове или оне. Циљ је да се заједнички и отворено разговара о важним темама и да сви учествују на предстојећим изборима. Сагласна сам са свим предложеним ангажманима ЕП, како бисмо вратили дијалог у Скупштину, где му је и место.

На питање да ли “понуда” ЕП стиже касно, јер су неке опозиционе партије донеле одлуку о бојкоту, рекла је да је “њихова одлука о неизласку на изборе преурањена и да је реч о изговорима да се не учествује како се не би показала политичка снага и да је на њима да донесу коначни став”.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да “Брисел подржава међустраначки дијалог, а да би сваку политичку расправу требало вратити тамо где и припада – у парламент”:

– ЕП је спреман да блиско сарађује са свим партијама. Иницијатива цивилног друштва да организује округле столове и одлука владе да формира радну групу конструктивни су кораци.

Посланица Демократске странке Александра Јерков истакла је да је посредовање ЕП одлична вест за грађане и “шанса коју смо чекали”:

– Посланици ДС су то тражили приликом недавног састанка са европским парламентарцима.

Председник Нове странке Зоран Живковић истакао је да је посредовање ЕП јасан знак да деловање опозиције даје резултате.

Из Савеза за Србију поручили су да је иницијатива Мекалистера добродошла, али закаснела за мартовске изборе:

– То не мења одлуку о неучествовању на лажним изборима. Посредовање у дијалогу може имати за циљ искључиво постизање споразума о поштеним и слободним изборима, механизме спровођења и рок од девет месеци за одржавање правих избора.

САСТАНАК НА ФПН
На Факултету политичких наука одржава се још једна рунда разговора власти и опозиције. Представници Савеза за Србију најавили су да неће доћи.

 

Аутор С. Ровчанин-Томковић

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Вечерње новости, 19. септембар 2019.