Палмер: Следећа косовска влада мора суспендовати таксе

“Ми ћемо јасно ставити до знања да су наша очекивања да следећа Влада Косова буде влада која је спремна да суспендује тарифе”, рекао је он

Специјални представник америчког државног секретара за Западни Балкан Метју Палмер изјавио је за Глас Америке да следећа косовска влада мора да буде спремна да суспендује тарифе, које су – како је навео – “препрека за наставак дијалога” између Београда и Приштине.

Палмер је додао да се САД надају да би Србија на укидање тарифа одговорила својим иницијативама, које би обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова, а да би на тим основама, две стране могле да се врате за преговарачки сто у позитивној атмосфери, окренути постизању споразума..

“Прва ствар је да сачекамо изборе на Косову који су заказани за 6. октобар, после чега следи процес формирања владе“, рекао је Палмер у ексклузивном разговору, после повратка из посете региону, током које се састао са представницима Београда и Приштине .

“Ми ћемо јасно ставити до знања да су наша очекивања да следећа Влада Косова буде влада која је за дијалог, влада која је спремна да суспендује тарифе, које су препрека наставку процеса дијалога, влада која је спремна да састави преговарачки тим са снажним овлашћењима и спремна да се ангажује за преговарачким столом са Србијом, са озбиљношћу у намери да постигне споразум о нормализацији односа. Сједињене Државе ће бити са њима у свакој фази процеса, али Косово мора да преузме контролу над својим судбином”.

Палмер истиче да би САД волеле да следећа влада Косова препозна да је споразум са Србијом њен приоритет и да је суспензија тарифа део тога. Он такође наглашава да су САД посвећене постизању решења, које ће на крају довести до интеграције Србије и Косова у европску заједницу.

„Ми остајемо посвећени томе. То је важно за САД и спремни смо да сарађујемо са Београдом, Приштином, властима у Србији и на Косову, у остварењу тог циља. Ми то не можемо сами, две стране морају да преводе те напоре. Ми желимо решење које је смишљено локално, решење које је дугорочно, које може да се ’прода’ обема странама. Решење иза којег могу да стану и САД и међународна заједница. Ми смо њихови партнери у овом процесу, али они су ти који морају да га воде“, сматра Палмер.

Специјални изасланик америчког државног секретара за Западни Балкан осврнуо се и на интензивирање сарадње између Србије и кинеског телекомуникационог гиаганта Хуавеја, којем су америчке власти отежале услове пословања у САД због могуће опасности по националну безбедност.

„Оно што тражимо јесте да се размотри укупан утицај онога у шта се нека држава упушта. Свакако да нешто као што је телекомуникациона инфраструктура представља питање националне безбедности, колико год да је питање финансијске инвестиције владе о којој се ради. А да ли заиста желе да послују са компанијом која је демонстрирала да није безбедна. Ми охрабрујемо Србију и друге земље Западног Балкана да се осигурају да им приоритет, поред привлачности финансијске понуде буде безбедност њихове мреже“.

Државни секретар Мајк Помпео именовао је Палмера за свог специјалног изасланика за Балкан крајем прошлог месеца, а он сам сматра да је то нешто што јасно показује посвећеност САД том региону.

„Ја на своју улогу гледам тако да сам у позицији да помогнем државама Западног Балкана да испуне своје европске и евроатлантске аспирације. Надамо се да ће то почети са Северном Македонијом и Албанијом, које треба да добију прилику да отворе приступне преговоре са Европском унијом. Онда бисмо волели да видимо да се Србија и Косово врате за преговарачки стои постигну споразум о нормализацији односа, а наравно, желимо да видимо да Босна и Херцеговина настави процес реформи и крене даље на свом путу ка евроатлантским интеграцијама“.

У светлу именовања новог саветника за националну безбедност Роберта О’Брајена, уместо смењеног Џона Болтона, Палмер каже да су Стејт департмент и Савет за националну безбедност одувек имали блсику сарадњу у вези са Западним Балканом, да разумеју ствари на исти начин и заједнички обликују и спроводе политику. Исто очекује и у ери новог саветника за националну безбедност.

„Када говорим у име владе САД, ја не говорим само у име Стејт департмента. Као специјални представник је ћу представљати позицију САД. То обухвата и Савет за националну безбедност, и канцеларију секретара за одбрану… ми сви заједно говоримо јединственим гласом у име америчке владе и о јединственој политици. Стога, када одем на Косово, и састанем се косовским званичницима, и говорим у име САД, то се подразумева да цела америчка влада стоји иза свега што ја кажем“.

А када је реч о Западном Балкану, Палмер закључује да је дневни ред дугачак, да предстоји много посла, али да је посвећен блиској сарадњи и да жели да помогне земљама региона да иду напред.

 

Аутор Најки Чинг

 

Насловна фотографија: Танјуг/Димитрије Гол

 

Изво Глас Америке, 18. септембар 2019.