Србин купио акције Краша, бура у хрватским медијима

“Српски краљ папира у походу на Краш већ је стекао 10 одсто удела”, само је један од наслова у медијима који је јуче затресао хрватску јавност

Није само град у коме је стасао Краш у паници. Цела Хрватска, медији и инвестициона јавност, већ неколико дана брује о томе да ли је српски привредник нови власник хрватског индустријског симбола. А јуче у 14 часова потрес се на минут и зауставио. Загребачка берза је објавила да је истина да је српска фирма постала сувласник хрватског Краша.

Ипак, и даље остаје питање какве су заправо намере нашег привредника – да ли Небојша Шарановић жели контролни пакет односно 25 одсто удела у Крашу или ће се зауставити са тренутним активностима на Загребачкој берзи.

“Српски краљ папира у походу на Краш већ је стекао 10 одсто удела”, само је један од наслова у хрватским медијима који је јуче затресао тамошњу јавност. Вечерњи лист јутрос је објавио и да је Шарановић у неколико дана “за Краш искрцао најмање 100 милиона куна”, што је око 13,5 милиона евра. Претходно се, подсетимо, затресао Загреб, град у коме је поникла фирма на којој се пуних 110 година градио Краш и на чијој се берзи неколико дана одиграва права драма за тамошњу инвестициону јавност. Потом се затресла и цела Хрватска а захваљујући десетинама јавних питања на тему ко је купац из сенке који Крашову акцију плаћа дупло више од номиналне вредности у истовремено јачајући своју власничку позицију у, чинило се многима, недодирљивој компанији.

“Након дана предаха настављено лудило око акције Краша, све остало је у другом плану”, “Подивљала деоница Краша, цена удвостручена, купац скривен из кастоди рачуна”, “Ко је мистериозни купац Крашових акција који квари планове браћи Пивац”, били су само неки од најчитанијих наслова у хрвастким медијима који су убрзо наставили и са откривањем мистерије.

“Тајновити купац деоница Краша је српски краљ папира”, Небојша Шарановић купује акције Краша како би покварио планове браће Пивац?”, били су нови наслови у тамошњим медијима који су наставили да узбуркавају јавност.

С друге стране, поједини домаћи медији прилично су ликовали натписима попут “Хрвати пуцају од муке, Србин купује Краш” или “Хрвати бесни, јер наш купује Краш”.

КО ЈЕ ШАРАНОВИЋ?
Хрватски медији озбиљно су се позабавили и питањем и ко је нови сувласник Краша.

“Један је од најпознатијих пословних људи у Србији који се ретко може видети у јавности, о њему постоји само пар фотографија, а новинаре избегава чак и код преузимања великих компанија које су у фокусу јавности”, пише Пословни дневник.

Јутарњи лист је известио како је Шарановић био и један од најближих сарадника Мирослава Мишковића с којим је основао највеће српско друштво Делта Холдинг које послује на тржиштима Србије, БиХ, Црне Горе, Албаније, Европске уније, Русије и Швајцарске. Шарановић је у Делти радио као комерцијални директор те је био задужен за продају играчака, наводи овај хрватски лист.

ТЕМО НА ЗАГРЕБАЧКОЈ БЕРЗИ
Према информацијама Загребачке берзе, на кастоди рачуну је до четвртка било уписано 3,06 одсто, односно 45.804 деоница Краша, а у петак или понедељак пређен је праг од пет одсто.

Интензивна куповина на Загребачкој берзи је настављена и јуче. До 13.30 сати српски предузетник, кога у Хрватској називају и краљем папира, купио је готово 60.000 деоница Краша. Деоница кондитора том приликом је поновно узлетела и то на 850 куна (13.500 динара), односно за 20 одсто у односу на јучерашњу закључну цену, а у пола радног дана остварен је промет од готово 50 милиона куна.

Подаци су потом показали да се до три сата поподне трговало са укупно 4,3 одсто деоница Краша на берзи у вредности од 6,7 милиона евра. Тако је Шарановић у Крашу стекао удео од око 10 одсто.

 

Насловна фотографија: Shutterstock/Ilustracija/Shutterstock

 

Извор Блиц, 19. септембар 2019.