Јункер најављује капитулацију ЕУ пред захтевима Лондона: Можда избацимо “бекстоп”

„Ако су ту резултати, онда ме није брига за тај механизам. Ако су циљеви испуњени, сви циљеви, онда нам ‘бекстоп’ није потребан”, рекао је он

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер оценио је да је могућ споразум о иступању Велике Британије из чланства у ЕУ (брегзит) и додао да је спреман да одустане од „бекстопа” на ирској граници ако се испуне сви циљеви.

Јункер је у изјави за британски Скај њуз рекао да нема неку посебну благонаклоност према бекстопу, механизму који треба да обезбеди да између Северне Ирске и Ирске не буде такозване „тврде границе” после брегзит.

„Мислим да можемо постићи споразум… Ако су ту резултати, онда ме није брига за тај механизам. Ако су циљеви испуњени, сви циљеви, онда нам ‘бекстоп’ није потребан”, рекао је Јункер, преноси Бета.

Председник Европске комисије је додао да је и за Велику Британију и за ЕУ боље да буде постигнут договор јер брегзит без договора може да изазове катастрофалне последице. Европска комисија саопштила је данас да је добила писане предлоге од британске владе за измену одбаченог споразума о уређеном брегзиту.

Велика Британија би требало да напусти ЕУ 31. октобра.

 

Насловна фотографија: Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS

 

Извор Политика, 19. септембар 2019.