Колинда и из Америке о ”великосрпској агресији”

Китаровићева, која је отпутовала у САД, где ће у Њујорку присуствовати седници ГС УН није одолела да у твиту помене "великосрпску агресију"

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поручила је да ефикаснијим ангажовањем надлежних сва отворена питања везана за Вуковар треба да буду решена. И, како каже, сва питања трагедије коју су сви Вуковарци преживели „током великосрпске агресије“, требало је и треба да буду решена.

Китаровићева, која је отпутовала у САД, где ће у Њујорку присуствовати седници Генералне скупштине, на свом Твитер налогу написала је да првенстрено треба да буду решени непроцесуирани ратни злочини и тражење несталих хрватских „бранитеља и цивила“.

Китаровићева је коментарисала случај ветерана Марјана Живковића, коме је у вуковарском Општинском суду обновљен поступак због разбијања ћириличних плоча на згради Полицијске станице у септембру 2013. године. Подршку Живковићу је на почетку суђења дала група ветерана и вуковарски градоначелник Иван Пенава.

„Дубоко жалим због личне трагедије господина Маријана Живковића, чија су два сина дала животе за нашу Домовину. Његова бол и наша је бол, за њу треба имати пуно разумевање и поштовање, а на њихову жртву морамо вечно чувати успомену“, навела је Китровићева.

Додала је да је, уважавајући независност хрватског правосуђа, „жалости друштвена клима у којој је до овакве ситуације морало да дође“.

„Већим ангажманом надлежних институција, сва отворена питања око Вуковара и трагедије коју су сви Вуковарци током великосрпске агресије проживели требало је и треба да буду решена, првенствено када је реч о непроцесуираним ратним злочинима и трагању за несталим хрватским бранитељима и цивилима”.

Хрватска председница је поручила да треба учинити све да до ових, како је навела на Твитеру, „потресних и болних ситуација више не долази“.

Вуковарски Општински суд је у првостепеној пресуди 2016. године ослободио оптужби Живковића, али је Државно тужилаштво уложило жалбу, која је уважена, а поступак је обновљен. Градоначелник Вуковара Иван Пенава је на такву одлуку суда реаговао постом на Фејсбуку поручивши „да се стиди институција државе и особа које их на такав начин воде“.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Танјуг/Б92, 20. септембар 2019.