Лавров: Запад бомбама и насиљем утерује демократију и људска права

„Те (либералне) вредности се не могу наметнути бајонетима, не узимајући у обзир историју земаља и њихове културне особености“, рекао је он

Запад се представља као бранилац либералних вредности, а у исто време води политику санкција, војних претњи и бомбардовања, пише Лавров у ауторком тексту.

Наиме, руски министар спољних послова је тексту у руском магазину Русија у глобалној политици написао и да се либерализам, за који се Запад представља да га брани, фокусира на појединце и њихова права и слободе.

„Зато се поставља питање на који је начин то повезано са политиком санкција, економских притисака и отворених војних претњи против бројних независних држава, као што су Kуба, Венецуела, Северна Kореја и Сирија“, навео је Лавров у чланку објављеном поводом почетка 74. редовног заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Он је указао на то да санкције директно погађају обичне људе и њихову добробит и крше њихова социјално-економска права.

„Kако је бомбардовање суверених држава, свестан чин уништавања њихове државности кој је довео до губитка стотина хиљада живота и осудио милионе Либијаца, Сиријаца и других народа на огромну патњу допринело заштити људских права“, запитао је Лавров.

Он је нагласио да је земљама које себе представљају као узор демократије до демократије у ствари стало само када захтевају да друге земље уреде своје системе по угледу на Запад, али када је потребно увести демократију у међудржавне односе, оне избегавају искрене разговоре или покушавају да интерпретирају међународно право по сопственом нахођењу.

Шеф руске дипломатије критиковао је и визе и остале санкције Запада протви Руса на Kриму, истичући да су они кажњени због изражавања своје демократске воље за поновно уједињење са својом историјском домовином.

„То је у супротности са основним правом народа на самоопредељење, као и са правом људи на слободу кретања, гарантовану међународним конвенцијама“, навео је Лавров.

Према његовим речима, либерализам је у свом здравом, неискривљеном облику традиционално био важна компонента међународне политичке мисли, укључујући руску. Он је, међутим, нагласио да разноликост модела развоја не дозвољава став да западно схватање либералних вредности нема алтернативу.

„Те вредности се не могу наметнути бајонетима, не узимајући у обзир историју земаља и њихове политичке и културне особености“, рекао је Лавров, истичући да је статистика туге и разарања који су резултат „либералног“ бомбардовања, казала куда то може да одведе.

 

Насловна фотографија: Reuters/Scanpix

 

Извор Интермагазин, 20. септембар 2019.