Политика: Мекалистер „смекшао” бојкоташе, разговори у „Жан Моне” формату

Преговори власти и опозиције око изборних услова се враћају у парламент, а преговараће се у „Жан Моне” формату

Са Факултета политичких наука дијалог власти и опозиције о изборним условима сели се у Народну скупштину Србије и има шансе да окупи већи број учесника него што их је остало до јучерашњег, шестог округлог стола на ФПН-у.

То је, бар за сада, и последњи сусрет у овом формату, који је организовала Фондација за отворено друштво, а резултати ових разговора наћи ће се, у писаној форми, пред учесницима дијалога у парламенту 9. и 10. октобра.

Осим ових датума, које је председница скупштине Маја Гојковић предложила Дејвиду Мекалистеру (на чију иницијативу се међустраначки дијалог наставља у парламенту) и њених навода да ће се водити у више фаза, па и наставити после избора следеће године, нема више конкретнијих детаља.

Питања о томе који временски оквир је предложио Мекалистер, ко би био непосредни медијатор Европског парламента и ко ће од политичких странака и лидера бити позван да учествује у дијалогу, упућена јуче делегацији Европске уније у Србији, преко које се обавља кореспонденција између Гојковићеве и председавајућег Спољнополитичким одбором ЕП Мекалистера, остала су за сада без одговора.

Како незванично сазнајемо, нова серија разговора би могла да се одвија у „Жан Моне” формату, који подразумева и да нема медијске комуникације док се не дође до конкретних резултата.

И организатори дијалога на ФПН-у из цивилног друштва, пре свега Фондација за отворено друштво, очекују позив да се укључе у оно што је, практично, наставак њихове „приче”. То очекивање је, заправо, како за Политику каже Милан Антонијевић, извршни директор фондације, производ њихових ранијих разговора с Макалистером и емисарима ЕП Едуардом Куканом и Кнутом Флекенштајном.

ЕП је очигледно процењивао како ће се укључити у започете процесе у Србији и Мекалистер је изашао с овом иницијативом, додаје Антонијевић. „Ми сматрамо и да у дијалогу у парламенту треба да учествују и политичке странке које нису парламентарне, али су биле активне и конструктивне током разговора на ФПН-у”, истиче он.

У ову „дефиницију” сигурно се уклапају и Грађански демократски форум Радета Вељановског и Покрет слободних грађана Сергеја Трифуновића. Управо је, уосталом, Трифуновић крајем августа позвао Мекалистера да се, по моделу решавања политичке кризе у Северној Македонији пре неколико година, укључи у изборну проблематику у Србији.

Стога не чуди што је ПСГ поздравио иницијативу ЕП и позвао све опозиционе партије да учествују у дијалогу. „Сматрамо да је ЕУ показала поштовање према грађанима Србије уважавањем и подршком предлогу који је у име ПСГ председник Сергеј Трифуновић упутио Дејвиду Мекалистеру”, поручили су из Покрета слободних грађана.

Поводом Мекалистерове иницијативе, портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да „сви актери морају учинити све што могу како би одржали политичку расправу тамо где и припада – у парламенту”. Подсетила је да последњи годишњи извештај Европске комисије о Србији указује на важност примене препорука које је дала канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права, која је надгледала претходне изборне циклусе у Србији.

„Иницијатива цивилног друштва да организује округле столове, као и одлука владе да формира радну групу која ће се бавити препорукама Канцеларије за демократске институције и људска права позитивни су и конструктивни кораци”, оценила је Коцијанчичева.

Поред странака власти, у чије име је председница парламента пожелела добродошлицу и међустраначком дијалогу и медијацији ЕП, чини се да ће позив прихватити чак и странке које од фебруара бојкотују рад парламента, а најавиле су и бојкот избора и одустале од учешћа на округлим столовима на ФПН-у.

Опет, једном делу тих странака је услов да их не зове Маја Гојковић, него Европљани. Представници странака које су у СзС-у, уз различите „ограде”, поручују да би прихватили дијалог у парламенту, иако је тај савез дан раније саопштио да је иницијатива Дејвида Мекалистера добродошла, али закаснела за изборе најављене за март 2020. године.

Народна посланица Александра Јерков (ДС) сматра да је вест о спремности ЕП да посредује у дијалогу о изборним условима одлична за грађане и да пружа шансу коју ниједан, како је оценила, одговоран политички актер не сме унапред да одбаци. Упитана да ли и она мисли да је иницијатива Мекалистера закаснела за изборе следеће године, она је навела, преноси Танјуг, да не треба унапред отписивати ништа што из тог разговора може да проистекне.

„Мислим да је понуда ЕП искрена. ЕУ се показала као партнер онима који желе да демократизују Србију. У неколико наврата и ми смо говорили о томе да су и ове критике које сада долазе закаснеле, али оне су увек добродошле и ову понуду треба прихватити”, казала је Александра Јерков.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је јуче да је посредовање ЕУ у унапређењу изборних услова у Србији добродошло, али да опозиција неће учествовати у разговорима на које позива председница парламента Маја Гојковић.

„Ако Европска унија жели да се после седам година европски стандарди примењују и на оном делу Европе који се зове Србија, ми смо срећни”, рекао је он, али је додао да свако ко мисли да ће се опозиција одазвати позиву Маје Гојковић озбиљно потцењује и опозицију и њену одлучност да се за те изборне услове бори. Како је рекао, преноси Бета, велики број људи у Србији уцењен је послом да гласа за странку на власти и обезбеђује такозване сигурне гласове и да медији спречавају било кога из опозиције да нешто каже.

„Избори под присилом нису избори”, рекао је Ђилас и додао да постоји спремност да се учествује у дијалогу с европским посредницима и представницима уколико они желе да решавају такве ствари. И лидер Нове странке Зоран Живковић сматра да је добро што је ЕУ „преузела део одговорности за стање у нашој земљи”, и у објави на Твитеру додао: „То не значи ни да идемо на изборе, ни да их бојкотујемо, то значи да смо спремни на још један разговор, а од његовог квалитета ћемо видети шта даље.”

 

Аутор Биљана Баковић

 

Насловна фотографија: parlament.gov.rs

 

Извор Политика, 20. септембар 2019.