Русија и Кина уложиле вето на западну резолуцију о Сирији

Резолуцијом се тражи да акције против терориста буду у складу са међународним хуманитарним правом, јавио је АП

Русија и Кина ставиле су вето на резолуцију коју је подржала убедљива већина земаља чланица Савета безбедности УН, а којом се тражи прекид ватре у северозападној сиријској провинцији Идлиб, последњем упоришту побуњеника у Сирији.

Резолуцијом се тражи да акције против терориста буду у складу са међународним хуманитарним правом, јавио је АП, преноси Танјуг.

Руски амбасадор у УН Васили Небензја рекао је у Савету да је циљ резолуције, чији нацрт су сачинили Немачка, Белгија и Кувајт, да „спасе међународне терористе који су се забарикадирали у Идлибу од коначног пораза”.

Немачки амбасадор Кристоф Хојзген узвратио је да су присталице ове резолуције „одлучне да се боре против тероризма”, али инсистирају да операције морају обезбедити заштиту цивила како то захтева међународно право.

Резолуцију је подржало 12 од 15 чланица Савета безбедности, а Екваторијална Гвинеја била је уздржана. Ускоро би требало да се гласа и о другој резолуцији којом се позива на прекид ватре у Идлибу, а коју предлажу Русија и Кина.

 

Насловна фотографија: AFP/Getty Images

 

Извор Политика, 19. септембар 2019.