Вучић: Ситуација у региону се компликује, сутра се састајем са представницима свих странака у РС

"Сви ћемо да разговарамо о томе, јер желимо да очувамо мир за српски народ, да не угрозимо напредак Србије", рекао је Вучић

Говорећи о скандалозном снимку на којем се чује како лидер СзС Драган Ђилас прети саобраћајном полицајцу отказом, председник Александар Вучић каже да, када су окупирали Председништво запитао се докле им иде машта па су мислили да ће га заузети и постати председници.

– То тако ни мали Перица не замишља! Онда су дошли у Теразијски тунел, па су претили човеку, полицајцу у цивилу, који је радио свој посао, а не партијски посао. Ко су они да отпуштају људе? – запитао је Вучић, гостујући на емисији „Ново јутро“ на ТВ Пинк.

Каже да му у снимку није чудно то што псује и прети, јер је Ђилас свакако бахат, али да му је страшно то што је поручио да ће се борити да „такви као он (они који раде свој посао) добију отказе“.

– Реакција шефа је такође страшна. Он се практично извињавао Ђиласу јер је његов полицајац радио свој посао. Надам се да смо данас мало боља земља, али сам сигуран да овакви проблеми и даље постоје и да ће постојати – каже председник. Када је реч о Ђиласовој идеји за Косово – да Вучић не буде на власти, председник каже да опет нисмо чули које то решење он нуди.

ПОСЕТЕ ЉУДИМА БЕЗ КАМЕРА
Председник Србије Александар Вучић истакао је после ненајављене посете Књажевцу, да ће практиковати одлазак без камера, „јер су тада људи слободнији да кажу шта мисле“.

– Људи отвореније говоре о проблемима, о томе шта би да промене код наших људи у локалу, сазнајемо шта желе, који су им проблеми, па сам тако сазнао по први пут да имају проблеме са наплатом ваучера, а не зато што ми нисмо дали новац, јер смо га дали унапред, већ су неки кренули са лажним ваучерима. Ово не бих ни знао да нисам отишао међу људе – каже председник, додајући да је управо из овог разлога важно да одлази међу људе и то без камера и новинара.

„РЕШАВАМ И ТУЂЕ СТВАРИ“
Говорећи о снимку из Калне који је обишао интернет, председник каже да „нешто није у реду“, чим је тај снимак одгледан више пута од снимка отварања ауто-пута. На питање зашто решава проблеме које треба да решавају његови сарадници, Вучић каже следеће:

– Рекао ми је отац, када сам кретао у обрачун са тајкунским властима, да они који прихватају највеће изазове имају највише проблема, а ја сам му одговорио да, ако не прихватиш изазов, сви ће наћи изговор да се склоне и пребаце кривицу на другог. Зато смо решили швајцарце, зато сам разговарао са Мајом Павловић, решили смо Бристол, а све захваљујући доброј вољи и изналажењу улаза на нека друга врата – каже Вучић.

Подсећа да је свратио до породице Глигоријевић, да је разговарао са њима у селу Дебелица, где је урађен нови пут, који је данас као писта.

– Мој посао је био да изразим саучешће људима, шта друго да урадим. Прошло је толико месеци, а онај ко је требало да то уради није урадио – каже Вучић, додајући да он, за разлику од других политичара, увек стане уз своје људе.

– Стао сам иза њега и онда када је рекао „ваздуплохов“. Било је и других грешака других људи, а он је стизао и до Бриона, али до Књажевца није – каже председник, додајући да је важно да је човек праведан. Истиче да му је Сопот дражи од Бриона, а да, када је Бабићу поручио да тамо иде на летовање, да је то била метафора.

– Нисте у стању да испуните своје елементарне обавезе, а нисте у стању да одете до Књажевца? Он је изразио саучешће, али телефоном. Не знам зашто му је било тешко да оде – каже Вучић. Додаје да се нада да ће се неко угледати на њега, јер он сам не може да обиђе шест милиона људи.

ТЕШКА ЈЕСЕН, ПОКУШАВАЈУ ДА СЛАБЕ СРПСКУ ЛИСТУ
Председник Србије Александар Вучић рекао је да косовски Албанци формирањем својих српских листа покушавају да слабе Српску листу, и скреће пажњу на опасност да ће приштина након пуног међународног признања наћи начина да над остатком Срба спроведу нови 17. март 2004.

Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, упитан за предстојеће изборе на Косову и Метохији, и напоре Албанаца да слабе Српску листу, навео да они имају своје три листе Срба. „Њихов циљ је да избаце више хиљада српских гласова за Српску листу. Њима је суштина да се Београд не пита ништа“, истакао је он.

Казао је да ће Албанци рећи да немају ништа против Срба, али да се то односи на „Србе независног Косова“

„Наравно док не добију међународно признање, а онда ће да причају и да их пет одсто Срба угрожавати и наћи ће начине да проведу поново 17.март 2004“, објаснио је он.

Констатовао је са горчином да је Србија и тада „генијално реаговала“, као и на друге ствари око Косова и Метохије. Поновио је да нас чека ужасно тешка јесен по питању Косова и Метохије.

СУТРА СА СРБИМА ИЗ РС, КОМПЛИКУЈУ СЕ СТВАРИ У РЕГИОНУ
Председник Александар Вучић приметио је да се ствари у региону компликују и поручио да Србија не жели проблеме, те најавио да ће сутра о ситуацији у БиХ разговарати са политичким представницима Срба из Републике Српске.

Он је најавио да ће о ситуацији у БиХ сутра разговарати са представницима свих значајнијих странака из РС, са лидером СНСД Милорадом Додиком, СДС-а Мирком Шаровићем, ПДП-а Браниславом Бореновићем и другима.

„Сви ћемо да разговарамо о томе, јер желимо да очувамо мир за српски народ, да не угрозимо напредак Србије. Не треба нам заустављање напретка, већ мир“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Додао је да зато ситуација није лака и да га представници међународне заједнице, у складу са Дејтонским споразумом, питају и за ситуацију у Босни и Херцеговини. Вучић је пренео да увек свима понавља да се Србија не меша у њихове односе, те да је Србија ћутала и када су Северна Македонија и Црна Гора, одлучивале о НАТО, јер је то унутрашње питање сваке земље.

„Ми нећемо у НАТО, Србија је војно неутрална и зато ћемо да се наоружамо и опремимо, да можемо да чувамо своје небо и земљу од свакога“, поручио је Вучић.

Додао је да за годину или две много „снажнијим блоковима неће бити лако да ударе на Србију, чиме смо земљу сачували“, те навео да се Србија не опрема да би неког напала, већ управо из превентивних разлога.

„Али, суштина је у томе да ми се чини да се компликују ствари у региону и да је боље решавати их, него их остављати за будуће време, јер у том будућем времену једна искра може да направи велике проблеме са све нас. Ја се надам да их нико не жели, а сигуран сам да их Србија не жели“, рекао је Вучић.

РЕКТОРАТ БЛОКИРАЛИ ПОЛИТИЧКИ АКТИВИСТИ
Председник Вучић оценио је данас да је циљ блокаде Ректората, која је дело политичких активиста, а не студената изазивање политичког хаоса како би држава послала полицију и силом их избацила.

„Држава није слала полицију и није била насилна према њима ни када су шутирали људе по улици, окруживали Председништво, упали у РТС“, рекао је Вучић за ТВ Пинк и поновио да је један од главних вођа студената који су блокирали Ректорат човек који има 30 година и да су и студентске организације потврдиле да немају везе са блокадом Ректората.

Упитан да ли су и грађански протести били заиста грађански или партијски, Вучић је казао да док су били делимично грађански он је желео да слуша захтеве грађана, а онда су, наводи, партијски активисти то преузели.

„На крају смо схватили да је упад у РТС био због истраге која се водила против Драгана Ђиласа око секунди, да би се та истрага прекинула. Мислите да иза тих протеста и акција постоје неки велики циљеви, а заправо увек иза њих стоји криминал и заштита пара појединаца“, рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише прелазак председника Општинског одбора ДС у Руми Ненада Боровића у СНС, који су поједини представници опозиције критиковали, Вучић је одговорио да му је драго што је тај човек сада део његове странке.

„Тај човек је побеђивао нас као радикале, то је човек који има велики углед, у политичкој трци се борио против СНС жестоко, али је сада подигао глас. Само се магарац не мења, сваки човек напредује. Он је борац и даће нову енергију странци и од њега очекујем много у будућности“, рекао је Вучић.

 

Извор Вечерње новости, 20. септембар 2019.

ВУЧИЋ О БЛОКАДИ РЕКТОРАТА, ИЗБОРИМА…
Гостујући на ТВ Пинк, председник Србије Александар Вучић говорио је о предстојећим изборина на Косову, али и оним у Србији. Такође, дотакао се и Ректората.

Према његовим речима, косовски Албанци формирањем својих српских листа покушавају да слабе Српску листу, и скреће пажњу на опасност да ће Приштина након пуног међународног признања наћи начина да над остатком Срба спроведу нови 17. март.

Каже и да Албанци имају своје три листе Срба. „Њихов циљ је да избаце више хиљада српских гласова за Српску листу. Њима је суштина да се Београд не пита ништа“, истакао је он. Казао је да ће Албанци рећи да немају ништа против Срба, али да се то односи на „Србе независног Косова“ .

„Наравно док не добију међународно признање, а онда ће да причају и да их пет одсто Срба угрожавати и наћи ће начине да проведу поново 17. март 2004“, објаснио је он.

Поновио је да нас чека ужасно тешка јесен по питању Косова и Метохије.

О СНИМКУ ЂИЛАСА И ПОЛИЦАЈЦА
Вучић је коменатрисао и снимак објављен у појединим медијима а у којем се чује како лидер СзС Драган Ђилас, пре неколико година док је био на власти, прети полицајцу који га је зауставио због прекршаја отказом. Рекао је да је по њему, настрашније то што је Ђилас тада поручио свима који професинално раде свој посао да не смеју да дирају њега који је бог и тајкун и када крши закон.

„Две ствари су важне, не то што је опсовао, јер је бахат човек по природи јер да није врхунски арогантан и бахат не би смео да каже да је у реду да узмете 619 милиона евра. Али све то оставите по страни. Али то – ја ћу да се борим да такви као ти остану без посла – то је порука свима који су професионалци и раде посао у складу са законом – немојте да радите то у складу са законом јер ја, политичар и бизнисмен Драган Ђилас, тајкун, ја само бог, ти мене не смеш да дираш кад кришим закон“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Приметио је, каже, и рекацију шефа тог полицајца са снимка који на неки начин покушава да заштити свог радника, али се и извињава Ђиласу. „Надам се да смо данас макар мало боља земља. Али, таквих проблема имамо још безброј. Овај снимак говори много више него што бих ја могао да кажем“, прокоментарисао је Вучић.

Коментаришући Ђиласову изјаву о плану за КиМ, који подразумева да Вучића нема на власти, председник је приметио да се опет није чуло које то решење нуди, већ да се код његових политичких противника све сведе само на то – да нема њега. „Каже, ту нема места за Вучића, значи склониш Вучића – имаш решен проблем. Ево ја ћу да се склоним и реци како си га решио“.

ЗА БЛОКАДУ РЕКТОРАТА КРИВ СЗС
Председник Србије оптужио је представнике Савеза за Србију да су они стварни организатори блокаде Ректората Универзитета у Београду у ком су се већ неколико дана затворили студенти који траже смену Синише Малог због плагираног доктората.Т

Током Вучићевог гостовања на телевизији Пинк приказан је и снимак како у Ректорат са кесама пуним храном и пићем улази један од функционера Странке слободе и правде Бранко Миљуш. Упитан да ли то значи да они организују протесте Вучић је рекао: „То је сад као некаква тајна велика“.

„Све су то партијски активисти све су то Ђиласови и Јеремићеви“, рекао је Вучић.

Он је рекао да су валидне студентске организације рекле да Ректорат нису блокирали студенти и да не подржавају тај чин. Вучић је казао да не могу да се мешају у рад Владе Србије и да је Малог изабрала Скупштина Србије на место министра и да он не мора ни да има диплому факултета већ само основне школе.

КО ИМА ДОКАЗЕ ЗА ОЦА НЕБОЈШЕ СТЕФАНОВИЋА НЕК ИХ ДОСТАВИ
Говорио је и да је продаја оружја Саудијској Арабији дозвољена и да ће се залагати да што више оружја продамо.

Осврнувши се на оптужбе да је у продаји оружја које купује по повлашћеној цени учествовао и Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, Вучић је позвао оне који о томе говоре да ако имају доказе да је почињено кривично дело нека их доставе, а ако немају поручио им је да престану о томе да причају.

ИСПУНИЋЕМО СВЕ ЗАХТЕВЕ ОПОЗИЦИЈЕ
Говорећи о наредним изборима, Вучић је рекао да су изборни услови у Србији данас много бољи него 2012, чистији је бирачки списак а опозиционе странке, како је казао, лакше приступају медијима него 2012. године.

Вучић је додао да ће испунити све захтеве опозиције, уредити бирачке спискове и финансирање странака, јер мисли да напредњаци могу да победе својим радом, платама које примају запослени, новим путевима у Србији.

Он је позвао Радио-телевизију Србије да што више простора да опозиционим лидерима да људи могу, како је истакао, да виде ту мржњу према њему и њихове идеје за решење проблема на Косову. Председник Србије је поновио да ни он ни његова породица данас немају ништа више него што је имао док је био у опозицији.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Танјуг/Бета/Б92, 20. септембар 2019.