Британци Душку Кнежевићу одузели три пасоша

Правници оцењују да је овом одлуком лондонског суда „формално почео процес екстрадиције”

Власнику компаније „Атлас групе” Душку Кнежевићу пре два дана су у лондонском суду одузети црногорски, британски и кипарски пасош, ограничено му је кретање и над њим је уведен електронски надзор, али му није одређиван екстрадициони притвор јер је суду положио јемство од 70.000 фунти, вест је коју су објавили јуче скоро сви подгорички медији. Правници оцењују да је овом одлуком лондонског суда „формално почео процес екстрадиције”, а Кнежевић је саслушан по основу потернице коју је за њим расписало црногорско Специјално државно тужилаштво.

У Министарству спољних послова и амбасади Црне Горе у Лондону нису били спремни да црногорским медијима кажу да ли су обавештени о одузимању докумената Кнежевићу, који је и држављанин Црне Горе.

Занимљиво је да је управо прекјуче Влада Црне Горе на редовној седници утврдила Предлог закона о потврђивању Уговора између Црне Горе и Велике Британије, којим се допуњава Европска конвенција о екстрадицији и „олакшава њена примена”. Уговор између две државе потписали су петог марта ове године представници двеју влада, црногорски вицепремијер Зоран Пажин и британски министар за Европу Алан Данкан.

Подгоричким Вијестима главни специјални тужилац Миливоје Катнић је рекао: „Обавештен сам да је Кнежевић саслушан по потерници коју смо расписали за њим. Велика Британија је једна од најразвијенијих демократија света и она делује у складу са законом. Мени је право задовољство када сарађујем с Уједињеним Краљевством.” Он је казао да су британске власти Кнежевићу „забраниле да се приближава аеродромима, железничким станицама и лукама”.

„Сада следи стандардна процедура током које ће лондонски суд од нас тражити документацију на основу које тражимо изручење. Ми ћемо поступати по њиховим захтевима, а наш захтев пред тамошњим судом заступа британски тужилац”, објаснио је Катнић.

Он је утврдио да су судске власти Енглеске затражиле „да Кнежевић и његов правни тим до наредног рочишта, 17. октобра, изнесу аргументе против екстрадиције у писаној форми, као и да предложе све доказе на које имају намеру да се позивају”.

Афера „Атлас” почела је почетком године истрагама СДТ-а против Кнежевића, након што је објављивао снимке који указују на корупцију у деловима власти. У уговору, који је јуче објавила и влада, наводи се да Црна Гора или Велика Британија неће одбити изручење свог држављанина уколико га друга земља тражи за кривична дела за која се, према прописима обе стране, може изрећи казна затвора од најмање пет година. Или, како пише у документу, због извршења исте казне затвора.

Кнежевић се сумњичи за кривична дела корупције за која је запрећена казна изнад пет година. У том документу је наведено да изручење може бити одбијено ако замољена држава преузме извршење санкција.

 

Аутор Новица Ђурић

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 21. септембар 2019.