Јеменски Хути нуде примирје и обуставу напада на Саудијску Арабију

Јеменски Хути, који су преузели одговорност за недавне нападе у Арабији понудили су примирје, што су Уједињене нације поздравиле

Одлука Доналда Трампа да одобри размештање америчких снага у Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима после напада на саудијска нафтна постројења додатно је повећала напетости у региону. У међувремену, помирљиви тонови су стигли од јеменских Хута који нуде обуставу напада на Арабију, што су поздравиле Уједињене нације.

Америчка одлука о слању снага у Арабију образложена је тиме да ће се оне концентрисати на ваздушну одбрану и одбрану од ракетних напада. Саопштена је после заседања Националног комитета за безбедност. Ипак, није познато када ће снаге бити распоређене нити колико ће бити војника.

“Разговарали смо о могућностима да се спречи агресивно понашање Ирана. Као што смо видели, ирански режим води кампању да дестабилизује Блиски исток”, рекао је Марк Еспер, амерички секретар за одбрану.

За шефа саудијске дипломатије нема дилеме о томе чијим су оружјем гађана постројења. Адел Еј Џубеир, министар спољних послова Саудијске Арабије каже да је прелиминарна истрага потврдила да је то иранско оружје.

“Затражили смо од Уједињених нација да пошаљу стручњаке који ће допринети истрази. Сигурни смо да напад није био из Јемена и то ће истрага и показати. Ако се испостави да је Техеран одговоран то ће довести до тоталног рата. Верујемо да свет има одговорност да осигура безбедност и сигурност региона и одврати Иран од агресивног понашања”, рекао је Адел Еј Џубеир.

Према његовим речима, позиција Ирана је да покушава да подели свет, али у томе не успева.

Јеменски Хути, који су преузели одговорност на изненађење целог света понудили су примирје, што је светске организација поздравила.

“Зауставићемо нападе дроновима и балистичким пројектилима на територију Саудијске Арабије и очекујемо да друга страна обустави нападе на циљеве у Јемену. Наставак рата никоме није у интересу”, Махди Ел Масхат, политички представник Хута.

Специјални изасланик Уједињених нација за Јемен Мартин Грифитс наглашава важност – да се искористи ова шанса коју нуде Хути и крене напред уз све неопходне кораке како би се смањило насиље, нагомилавање војске и реторика која не помаже.

Због напада на постројења преполовљена је могућност Арабије да прерађује нафту и дошло је до највећег скока цене нафте у последњих 30 година. Власти у Ријаду уверавају да ће до краја септембра нормализовати производњу црног злата.

 

Насловна фотографија: AP Photo/Hani Mohammed

 

Извор РТС, 22. септембар 2019.