Шта су Тесла, Ајнштајн, Ганди… рекли о Библији

Никола Тесла: Немогуће је ваљано управљати светом без Бога и Библије. Мајка ме учила да сву истину увек тражим у Библији

Најпродаванија књига на свету годинама изазива бројне контроверзе, а око ње се непрестано расправљају они који по њој живе и они који је смтарају “опијумом за народ”.

Реч је наравно о Библији, а многи велики светски “мозгови” научници и књижевници, били они верници или не, читали су је, ценили, а поједини по њеним начелима и живели.

Ево шта су познати говорили о овој књизи:

Алберт Ајнштајн, научник: “Нико не може да чита Јеванђеља, а да не осећа Исусову стварност. Пулс Његове посебности куца у светој Речи”.

Волтер Скот, шкотски писац “отац историјског романа”: “Само је једна књига која се може назвати Књигом – Библија”.

Исак Њутн: “Верујем у веродостојност Библије више него и у једну другу световну историјску књигу”.

Махатма Ганди: “Ви хришћани имате књигу с којом би могли да запалите свет али то не знате”.

Никола Тесла, иноватор, научник: “Немогуће је ваљано управљати светом без Бога и Библије. Мајка ме учила да сву истину увек тражим у Библији”.

Свети Аугустин, писац, теолог, црквени учитељ: Код Платона и Цицерона читао сам врло мудрих и дивних мисли, али никад нисам ни код једног прочитао: “Дођите к мени сви уморни и оптерећени”.

Чарлс Дикенс, енглески књижевник: “Нови Завет је најбоља књига коју је свет икад познавао”.

Фјодор Достојевски, један од најзначајнијих књижевника у историји: “У четири године мојег прогонства, имао сам код себе једну једину књигу. Имао сам је под својим јастуком и читао сам свакога дана из ње. Размишљао сам о свакој речи, научио сам је напамет и нашао у њој утеху и помоћ”.

Теодор Рузвелт, амерички председник: “Ниједан образован човек не сме себи да допусти да игнорише Библију”, преноси dnevno.hr.

Серен Кјеркегор, дански филозоф: “Библија није створена да је ми критикујемо, него да она критикује нас”.

Марк Твен, амерички књижевник: “Највише ме узнемиравају, не она библијска места која не разумем, него она која разумем, а не живим по њима”.

Имануел Кант, немачки филозоф: “Библија је књига таквог садржаја да је то најбољи доказ њеног божанског порекла. У њој се налази историја света, историја Божје провидности од почетка света па до коначног уништења свега створеног. Све књиге које сам прочитао нису ми пружиле толико утехе колико ми је пружила ова реч Библије”.

 

Насловна фотографија: NYC Wanderer (Kevin Eng)/Википедија

 

Извор dnevno.hr/Б92, 22. септембар 2019.