У Сава центру обележена 70. годишњица од оснивања НР Кине

“Кина нема поузданијег партнера и искренијег пријатеља од Србије”, поручио је Вучић на обележавању 70. годишњице од оснивања НР Кине

Свечаном академијом у Сава центру вечерас се прославља 70. годишњица оснивања Народне Републике Кине, а свечаности присуствује и председник Србије Александар Вучић.

Ту су и чланови српске владе међу којима премијерка Ана Брнабић, министри Небојша Стефановић, Александар Вулин, Зоран Ђорђевић, Александар Антић, Горан Триван, Ненад Поповић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић… Како је најављено, присутнима ће се обратити председник Вучић и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, преноси Танјуг.

Након завршетка званичног обраћања, биће одржан мешовити концерт кинеског оркестра и Народног ансамбла „Коло”, а свечаност ће бити окончана великим ватрометом испред Сава центра.

КИНА НЕМА ПОУЗДАНИЈЕГ ПАРТНЕРА ОД СРБИЈЕ
Кина нема поузданијег партнера и искренијег пријатеља од Србије, поручио је вечерас председник Александар Вучић, на свечаности којом се обележава 70. годишњица оснивања НР Кине.

Вучић је рекао да многи оптужују Србију да је постала највећи пријатељ Кине у Европи, и истакао да је, то што је за њих оптужба, за нас хвалоспев, јер планирамо да будемо такви и у будућности. Председник је рекао да је поносан што је Србија значајна карика у имплементацији пројекта „Један појас, један пут”.

Пренео је да број кинеских туриста расте из године у годину, а да је у првих седам месеци ове године забележено 73.559 долазака у Србију, те да очекујемо да значајно премашимо број из 2018. године.

„Мој одговор њима је ‘добродошли у своју Србију’. Због те чињенице имао заједничке патроле у Београду са кинеским полицајцима. Као што сте приметили никоме у Београду и Србији то није засметало ниједног секунда, а разлог за тако нешто је што грађани Србије воле Кинезе, што смо увек били заједно, што сте били са нама и када је било тешко, а не само када је било лако”, објаснио је Вучић.

Он је казао да данас Србију неки критикују и хвале, али свакако је препознају по пријатељству са Кином. „Ми смо поносни на то, као и на наш европски пут, наше пријатељство са Русијом и многим другим земљама света”, рекао је Вучић. Указао је да је Кина у тешким тренуцима несрећним за Србију увек била принципијелни и истрајни партнер.

Нагласио да јуначки, страдални гест службеника амбасаде Кине током сукоба са НАТО да остану у Србији, никада нећемо заборавити.

Казао је да је Србија захвална Кини на подршци територијалне целовитости Србије и решавању косовског питања, те да Кина може рачунати на подршку Србије у суочавању са сличним пошастима. „Све што чујете од других који желели да кажу нешто лоше о Кини, од нас нећете чути”, подвукао је он.

Истакао је посебно улогу председника Кине Си Ђинпинга у развоју Кине, остварењу огромних економских успеха, успешној борби против сиромаштва, и даљем отварању према свету, посебно и због иницијативе „Један појас, један пут“; који према њему не треба да доноси само развој Кинезима, већ срећу свим народима на том путу. „Поносни смо што смо део те иницијативе”, нагласио је Вучић.

Рекао је да је било много оних који су допринели развоју односа Србије и Кине, посебно изразивши захвалност бившем председнику Србије Томиславу Николићу, за којег је рекао да је поставио темељац сарадње.

Вучић је истакао да је Пупинов мост у Београду први кинески мост у Европи, да су кинески партнери радили на изграђеној деоници аутопута „Милош Велики”, да је пројекат модернизације железничке пруге Београд – Будимпешта у пуном јеку, а да ће кинески пријатељи радити још нових километара путева и пруга.

Такође, набројао је значајне кинеске инвестиције у Србији – Зиђин у Бору, Шангдонг Линглонг у Зрењанину, Минт Аутомотив у Лозници, Меиту у Обреновцу, а међу свим улагањима посебно је издвојио ХБИС, кинеску компанију која је преузела смедеревску Железару, пре свега захваљујући председнику Си Ђинпингу.

„Никада то нећемо заборавити, ХБИС је у Смедереву буквално спасио Железару и радна места 5.000 људи”, подвукао је Вучић. Додао је и да Кинеска банка (Bank of Chnia) послује у Србији, а да се Србија промовише на кинеској платформи Алибаби.

„Преговарамо и очекујемо долазак великих кинеских компанија у Србију, у различитим областима, енергетике, индустрије, савремених иновативних технологија, вештачке интелигенције”, рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да је поносан што су односи стратешког партнерства две земље на највишем нивоу у историји, а челично пријатељство основа за даље обогаћивање сарадње. Приметио је да се Кина суочава са ниподаштавањем и потцењивањем из различитих делова света, као и њен председник, запитавши колико се пута само чула оцена да кинески економски модел не може још дуго да опстане и да Кина не може даље да напредује.

„А, Кина је радила вредно, марљиво, посвећено, из године у годину напредовала, и сада је друга економска сила света”, истакао је Вучић и додао да су тенденције такве да неће још дуго бити друга.

У том смислу је честитао кинеском председнику на успеху и на томе што, како је рекао, Кину води у светлу будућност. Вучић је истакао да изванредни политички контакти две земље доприносе међусобном разумевању и подршци у питањима питањима од државног и националног интереса.

Подсетио је да је Си Ђинпинг посетио Србију 2016. године, што је било од кључног значаја, јер је посета дала нови импулс за повећање квалитета односа две земље.

„Ту врсту посете ретко можете да заборавите, а Си је урадио нешто посебно – лично је обећао да ће да помогне у решавању проблема Железаре, која је ‘узимала’ 12 милиона долара сваког месеца. Нико није знао шта са њом да уради, а Си је знао”, рекао је Вучић, преноси Танјуг. Подвукао је да је смедеревска Железара данас најуспешнија фабрика и највећи српски извозник у 2019. години.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Политика, 21. септембар 2019.