Б. Митриновић: Није незамисливо да Ријад купи С-400

Путинова понуда Ријаду да им Русија прода систем С-400 неће Саудијску Арабију одвојити од савезништва са САД. Али је донедавно било незамисливо да га Турска купи и да Иран купи С-300

За оне који се плаше трећег светског рата, има добра вест. Он је већ почео. Прокси ратови, хибридни или посредни ратови, како их све зову, изум су још од Хладног рата (јер рат никада не сме да стане) и воде се на све стране. Оно што може да брине је – када ће и где избити контролисани „мали” нуклеарни рат. Сви се надамо да за велики нико није толико луд.

ПРОКСИ РАТ
Иако је амерички државни секретар Мајк Помпео рекао да нема доказа да су напад дроновима на саудијска постројења нафте извели јеменски Хути, који су преузели одговорност, Саудијска Арабија је покренула војну операцију на „легитимне војне мете” Хута. Најсиромашнија арапска земља је од свргавања владе 2014. године темељито разорена. Рат у Јемену је заправо рат против Ирана, само што се води на туђој територији.

У јеку америчких оптужби да иза напада на Саудијску Арабију стоји Иран, а чули су се чак и гласови да су то могли да организују и руски специјалисти, Хути најављују да би њихове следеће легитимне мете могле да буду стаклени солитери који парају небо Уједињених Арапских Емирата. Од четвртка, када је Саудијска Арабија опет напала Јемен, који редовно бомбардује са коалиционим партнерима и западним савезницима од 2015. године, неизвесно је који је следећи потез.

Извесно је једино да би Иран одговорио и да би удар америчке или саудијске војске донео „свеопшти рат”. Ирански министар спољних послова Мохамед Џавад Зариф је рекао да „не би ни трепнули” ради одбране своје територије. Ирану је очигледно доста начина на који САД „решавају” кризне ситуације. Поводом америчког плана за формирање „коалиције за мирно решење кризе на Блиском истоку”, Зариф је одговорио побројавши на Твитеру осам дипломатских иницијатива Ирана од 1985. до данас, међу којима су мировни план за Јемен из 2015. и предлог за регионални пакт о ненападању из ове године. Вашингтон је игнорисао сваку од тих иницијатива.

ШТА МОЖЕ ПАТРИОТ
Такође је извесно да би на напад на своју територију одговорила и Русија. Ове недеље је откривено да су амерички бомбардери Б-52 у марту ове године увежбавали напад крстарећим ракетама на Калињинградску област. План је био да се пробије одбрана руског противваздушног система С-400. Губернатор Калињинградске области је одговорио отприлике као и ирански министар: „не саветујемо САД да ризикују и да се каче са нашим војницима”.

Амерички дронови су „успешно” дејствовали у планинској области на истоку Авганистана. Усмерени су против џихадиста Исламске државе, а побили су 30 цивила и више од тога ранили. Ову колатералну штету није морао да коментарише Помпео, који је ипак био обавезан да нешто каже о томе што амерички противракетни систем „патриот” није испалио ни једну једину ракету током напада дроновима на нафтна постројења у Саудијској Арабији. Противваздушна одбрана ове земље је формирана уз директно учешће САД, а ни један дрон није пресретнут. Помпео је рекао да га то не чуди јер сви такви системи делују са „променљивим успехом”.

Саудијцима никако није могло да буде право што се „променљиви успех” „патриота” догодио баш када је нападнута њихова територија. Прошле године су Румунија и Пољска с одушевљењем објавиле куповину ових америчких система.

ШТА МОЖЕ С-400:
Овај дебакл америчког одбрамбеног система је био одлична прилика да Владимир Путин понуди Саудијској Арабији да купи њихов систем С-400, који се сматра непогрешивим и много јефтинијим. Руски стручњаци кажу да „патриот”, упркос моћним рекламама и громогласним изјавама произвођача није предвиђен за борбу против малих циљева.

Путинова понуда Ријаду да им Русија прода систем С-400 неће Саудијску Арабију одвојити од савезништва са САД. Али је донедавно било незамисливо да га Турска купи и да Иран купи С-300.

Америчка доминација на Блиском истоку је на силазној путањи. Сила која је поразила Ирак и доминирала овим регионом, изгубила је Турску и губи поверење Саудијске Арабије, две кључне земље. Успех руске ваздушне кампање у Сирији, невероватна политичко-војна блискост са Турском, партнерски односи са Ираном, координација цене нафте са Саудијском Арабијом и чести контакти руског председника са престолонаследником Мухамедом бин Салманом – Русију чине државом која почиње да влада овим регионом. Путинова посета Ријаду договорена је за октобар.

 

Извор Политика онлајн, 22. септембар 2019.