B. Mitrinović: Nije nezamislivo da Rijad kupi S-400

Putinova ponuda Rijadu da im Rusija proda sistem S-400 neće Saudijsku Arabiju odvojiti od savezništva sa SAD. Ali je donedavno bilo nezamislivo da ga Turska kupi i da Iran kupi S-300

Za one koji se plaše trećeg svetskog rata, ima dobra vest. On je već počeo. Proksi ratovi, hibridni ili posredni ratovi, kako ih sve zovu, izum su još od Hladnog rata (jer rat nikada ne sme da stane) i vode se na sve strane. Ono što može da brine je – kada će i gde izbiti kontrolisani „mali” nuklearni rat. Svi se nadamo da za veliki niko nije toliko lud.

PROKSI RAT
Iako je američki državni sekretar Majk Pompeo rekao da nema dokaza da su napad dronovima na saudijska postrojenja nafte izveli jemenski Huti, koji su preuzeli odgovornost, Saudijska Arabija je pokrenula vojnu operaciju na „legitimne vojne mete” Huta. Najsiromašnija arapska zemlja je od svrgavanja vlade 2014. godine temeljito razorena. Rat u Jemenu je zapravo rat protiv Irana, samo što se vodi na tuđoj teritoriji.

U jeku američkih optužbi da iza napada na Saudijsku Arabiju stoji Iran, a čuli su se čak i glasovi da su to mogli da organizuju i ruski specijalisti, Huti najavljuju da bi njihove sledeće legitimne mete mogle da budu stakleni soliteri koji paraju nebo Ujedinjenih Arapskih Emirata. Od četvrtka, kada je Saudijska Arabija opet napala Jemen, koji redovno bombarduje sa koalicionim partnerima i zapadnim saveznicima od 2015. godine, neizvesno je koji je sledeći potez.

Izvesno je jedino da bi Iran odgovorio i da bi udar američke ili saudijske vojske doneo „sveopšti rat”. Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif je rekao da „ne bi ni trepnuli” radi odbrane svoje teritorije. Iranu je očigledno dosta načina na koji SAD „rešavaju” krizne situacije. Povodom američkog plana za formiranje „koalicije za mirno rešenje krize na Bliskom istoku”, Zarif je odgovorio pobrojavši na Tviteru osam diplomatskih inicijativa Irana od 1985. do danas, među kojima su mirovni plan za Jemen iz 2015. i predlog za regionalni pakt o nenapadanju iz ove godine. Vašington je ignorisao svaku od tih inicijativa.

ŠTA MOŽE PATRIOT
Takođe je izvesno da bi na napad na svoju teritoriju odgovorila i Rusija. Ove nedelje je otkriveno da su američki bombarderi B-52 u martu ove godine uvežbavali napad krstarećim raketama na Kalinjingradsku oblast. Plan je bio da se probije odbrana ruskog protivvazdušnog sistema S-400. Gubernator Kalinjingradske oblasti je odgovorio otprilike kao i iranski ministar: „ne savetujemo SAD da rizikuju i da se kače sa našim vojnicima”.

Američki dronovi su „uspešno” dejstvovali u planinskoj oblasti na istoku Avganistana. Usmereni su protiv džihadista Islamske države, a pobili su 30 civila i više od toga ranili. Ovu kolateralnu štetu nije morao da komentariše Pompeo, koji je ipak bio obavezan da nešto kaže o tome što američki protivraketni sistem „patriot” nije ispalio ni jednu jedinu raketu tokom napada dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Protivvazdušna odbrana ove zemlje je formirana uz direktno učešće SAD, a ni jedan dron nije presretnut. Pompeo je rekao da ga to ne čudi jer svi takvi sistemi deluju sa „promenljivim uspehom”.

Saudijcima nikako nije moglo da bude pravo što se „promenljivi uspeh” „patriota” dogodio baš kada je napadnuta njihova teritorija. Prošle godine su Rumunija i Poljska s oduševljenjem objavile kupovinu ovih američkih sistema.

ŠTA MOŽE S-400:
Ovaj debakl američkog odbrambenog sistema je bio odlična prilika da Vladimir Putin ponudi Saudijskoj Arabiji da kupi njihov sistem S-400, koji se smatra nepogrešivim i mnogo jeftinijim. Ruski stručnjaci kažu da „patriot”, uprkos moćnim reklamama i gromoglasnim izjavama proizvođača nije predviđen za borbu protiv malih ciljeva.

Putinova ponuda Rijadu da im Rusija proda sistem S-400 neće Saudijsku Arabiju odvojiti od savezništva sa SAD. Ali je donedavno bilo nezamislivo da ga Turska kupi i da Iran kupi S-300.

Američka dominacija na Bliskom istoku je na silaznoj putanji. Sila koja je porazila Irak i dominirala ovim regionom, izgubila je Tursku i gubi poverenje Saudijske Arabije, dve ključne zemlje. Uspeh ruske vazdušne kampanje u Siriji, neverovatna političko-vojna bliskost sa Turskom, partnerski odnosi sa Iranom, koordinacija cene nafte sa Saudijskom Arabijom i česti kontakti ruskog predsednika sa prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom – Rusiju čine državom koja počinje da vlada ovim regionom. Putinova poseta Rijadu dogovorena je za oktobar.

 

Izvor Politika onlajn, 22. septembar 2019.