Јовић: Тито доказе о Јасеновцу доставио Ватикану; Јошка Броз: Ко те плаћа за лажи?

Јовић тврди да је Ранковић то случајно сазнао, што је Тита навело на закључак да сигурно има паралелну службу, и отуда афера о прислушкивању

Борисав Јовић открио је тајну која је чувана од 1966. године.

Некадашњи председник Председништва СФРЈ тврди да је Јосип Броз Тито у највећој тајности пребацио у Ватикан документацију са најгорим доказима о стравичним усташким злочинима у Јасеновцу.

Једини који је за то знао био је Александар Лека Ранковић, тада потпредседник државе.

– Ранковић је сасвим случајно сазнао шта је Тито урадио, и то од нашег амбасадора при Светој столици који је то дознао унутар Ватикана. Тита је згрануло како је Ранковић то могао да открије и закључио је да овај сигурно има паралелну обавештајну службу – открио је Јовић.

Јовић објашњава да је за све што се догађало сазнао 1975. године, када је тек био постављен за амбасадора СФРЈ у Риму.

Њега је о томе у италијанској престоници обавестио човек чије име не жели да открије, а који је знао да је Тито лично наредио уклањање докумената који директно сведоче о страдању Срба у Јасеновцу.

Додаје да је Тито то све радио уз помоћ тадашњег председника хрватског сабора Стеве Крајачића:

– Тита је тада запрепастило како је Ранковић то уопште могао да открије, отуд и прича о прислушкивању.

Ипак, циљ је постигао и та документа никад нису угледала светлост дана.

 

Извор Експрес, 22. септембар 2019.

ЈОШКА БРОЗ: ЛУПЕТАЊЕ, ЈОВИЋА НЕКО ПЛАЋА
Некадашњи председник Председништва СФРЈ, Борисав Јовић тврди да је Јосип Броз Тито 1966. године пребацио у Ватикан документацију са доказима о усташким злочинима у Јасеновцу. Саговорници Пинка сматрају да је то потпуно нелогично и указују на минимизирање злочина у логорима на територији НДХ.

Јошка Броз, унук Јосипа Броза Тита каже да то није тачно и да је реч о обичном „лупетању”.

– У последње време не знам шта је том човеку, све лажи и неистине. Зна се зашто је Ранковић пао. Све је то било мештерање Стеве Крајачића, који је рекао: „требало би нешто да поставимо у кућу, стар је па да имамо све под контролом”. Он је оптужен за прислушкивање, за покушај државног удара, да би када је Ранковић пао те уређаје проширили и на купатила…То је прави разлог… каже Броз.

Према његовим речима, Јовић у последње време прича много неистина и инсинуација.

– Не знам ко га плаћа за то. Не ради он то тек тако ради себе, он је један ислужени политичар. Био је председник државе, зашто онда то није рекао – навео је Броз.

Пуковник проф. др Милоје Пршић, бивши директор Војног архива, каже да нема никакве податке о томе да су документа о логорима НДХ пребачена у Ватикан.

– Ја могу да кажем како је радио Војни архив, тамо постији фонд који се зове Архив НДХ. Оно што има у Војном архиву је јавно и доступно јавности, ништа није скривано – навео је Пршић.

Он је указао на чињеницу да истраживање логора у НДХ није било дозвољено, да о томе многи нису знали и да се прећуткивало.

Народни посланик Александар Чотрић каже да не верује да су документи који се односе на усташки логор достављени у то време Ватикану.

– То је нелогично. Рађено на томе да се минимизују злочини над Србима, Јеврејима и Ромима у том и другим логорима на теритиорији НДХ. Јовић да је имао та сазнања док је био на важним државним функцијама сигурно би их изнео. Нелогично је да се документи износе у Ватикан јер се зна да се тамо документи добро чувају и да би кад-тад били обелодањени – истакао је Чотрић.

Додао је, међутим, да је много тога урађено нелогичног са становишта данашњег времена.

– Тито никада није посетио Јасеновац. Зашто су сравњена са земљом стратишта, логорске зграде уништене, за разлику од других нацистичких логора? – навео је Чотрић.

 

Извор Pink.rs, 23. септембар 2019.