trampelsisi

Протести у Египту, да ли Запад руши Ал Сисија?

Лажне информације о протестима појавиле су се на друштвеним мрежама, уз снимке протеста из ранијих година представљених као да се сада догађају

Египатско медијско регулаторно тело упозорило је новинаре да прати њихово извештавање са протеста против председника Абдел Фатах Ал Сисија и позвало их да се држе професионалних кодекса.

Ово упозорење је стигло неколико сати пошто је полиција у облацима сузавца растурила најновији мали протест.

Десетине људи међу којима и деца изашло је на улице у суботу увече у Суезу тражећи да Ел Сиси оде са власти, рекла су три очевица за АП.

Један становник је рекао да је полиција јурила за људима на улици и да је било пуно сузавца, преноси Бета.

Протести су уследили после ретких антивладиних демонстрација у неколико египатских градова касно у петак. И те демонстрације је врло брзо полиција растерала али оне су обележиле почетак протеста на улицама који су скоро потпуно били заустављени последњих година драконским мерама уведеним под влашћу Ел Сисија, наводи АП.

Влада је такорећи забранила све јавне протесте 2013. године убрзо пошто је Ел Сиси предводио војно свргавање изабраног исламистичког председника, који је уносио раздор у египатско друштво. Од тада било ко ко би се усудио да изађе на улицу брзо био би ухапшен и добио би дуге затворске казне.

У саопштењу издатом данас Државна служба за информисање, која акредитује стране медије, навела је да „пажљиво прати” извештавање са протеста.

Извештачи су позвани да се строго држе професионалног кодекса понашања а медији да пруже простора да се разни ставови изразе подједнако, и то укључује и ставове државе или оних који представљају државу.

То тело је издавало слична саопштења раније у вези осетљивих догађаја, преноси АП.

Такође је упозорено да друштвени медији не треба да се сматрају изворима вести због бројних лажних налога и измишљања.

Лажне информације о протестима појавиле су се на друштвеним мрежама укључујући видео снимке протеста из ранијих година представљених као да се сада догађају.

Нови протести настали су из онлајн кампање коју је покренуо египатски бизнисмен Мохамед Али који живи у самонаментнутом изгнанству. Он је себе представио као узбуњивач за корупцију. Он позива демонстранте да изађу на улицу у тренутку када су нижи и средњи слојеви египатског друштва притиснути после више година економских реформи и мера штедње.

Мохамад Али је објавио низ видео снимака у којима тврди да постоји корупција у војсци и влади. Његови снимци инспирисали су друге, који су често носили маске да сакрију идентитет, да објаве сопствене видео снимке о наводним искуствима са корупцијом.

ЕЛ Сиси је одбацио наводе о корупцији као обичне лажи. Египатски председник је више пута упозоравао да протести и демонстрације ризикују да створе хаос који ће пореметити напоре за обнову земље.

 

Извор Политика, 22. септембар 2019.