Србија трећи инвеститор у БиХ, инвестиције углавном у РС

Српски капитал слевао се превасходно у Републику Српску, али и мерено на нивоу целе земље Србија је трећи инвеститор у БиХ

Српски улагачи на трећем су месту на лествици инвеститора у Босну и Херцеговину, с досад укупно уложених милијарду евра. Српски капитал додуше слевао се превасходно у Републику Српску. Али, учешће српског капитала у инвестицијама у БиХ од 14 одсто у односу на сва улагања позиционирао је Србију на треће место међу страним улагачима, мерено за ниво целе земље.

Највећа српска инвестиција забележена је 2007. године, када је у БиХ инвестирано 1,3 милијарде конвертибилних марака, то јест око 650 милиона евра. Реч је о куповини „Телекома Српске” од стране „Телекома Србије”.

И наредна година била је значајна, то јест 2008, када је из Србије у БиХ инвестирано нешто више од 100 милиона евра, а тај износ незнатно је надмашен и 2011. и затим поново 2013. године, подаци су Централне банке БиХ. Док је, на пример, 2017. уложено 25 милиона евра, а годину после тога није било инвестиција.

Будући да је од 2006. године, према подацима Централне банке БиХ, из Србије у БиХ укупно инвестирано 1.035 милијарди евра, испада да је просек годишњих улагања износио око 80 милиона евра. Додуше, таква рачуница није сасвим веродостојна, јер је само једна инвестиција, она у „Телеком Српске”, више од половине свих уложених средстава.

„Србија је трећи највећи инвеститор у БиХ с учешћем од 14.2 одсто у укупним инвестицијама”, рекли су за „Политику” у Агенцији за унапређење страних инвестиција у БиХ.

На питање у које области је највише улагано, из ове агенције су нам рекли да подаци нису доступни по компанијама, али да у укупном износу инвестиција из Србије доминирају инвестиције у области информација и комуникација с учешћем 70 одсто, затим следе инвестиције у трговину с 11,3 одсто и прерађивачку индустрију са 7,4 одсто. У овој агенцији кажу да се међу најзначајнијим инвеститорима могу навести „Телеком Србија”, „Комерцијална банка” а.д. Београд, Нафтна индустрија Србије, „Хемофарм” а. д. Вршац, који је инвестирао у „Хемофарм” д. о. о. Бањалука, „Свислајон Таково”, те компанија „Имлек” а. д. која је инвестирала у млекаре у Сарајеву, Бањалуци, Козарској Дубици и Теслићу.

Економиста из Бањалуке Зоран Павловић рекао је за „Политику” да су улагања из Србије у БиХ сасвим природан процес, јер је реч о некада увезаним компанијама у једној земљи. „Похвална је свака сарадња кад год има услова да се развије производња, а досад је то било примарно у РС. Верујем да политичке несугласице унутар БиХ изазивају резервисаност код пословних људи. Овдашња ситуација не одаје добар утисак, па изостају и инвестиције”, истакао је Павловић. Као позитивне могућности описује најаве улагања Електропривреде Србије и Електропривреде РС у енергетске објекте. „Треба нам знатно више позитивне климе кад је реч о сарадњи две земље. У БиХ махом се продаје роба, без производње, па сам присталица што тешње сарадње групација и привредника не би ли се искористио интерес Србије, као већег и озбиљнијег партнера, и отворила радна места”, истакао је Павловић.

 

Извор Политика, 23. септембар 2019.