Трампу прете импичментом због разговора са Зеленским о Баједоновој корупцији

Све је почело кад је један обавештајац поднео пријаву шефу, узнемирен због наводног обећања које је Трамп дао Зеленском

Ако истрага покаже да је амерички председник Доналд Трамп притискао украјинског председника Володимира Зеленског да истражи бившег америчког потпредседника Јоа Бајдена, тада би Трампов опозив био једина опција, рекао је председник Обавештајног комитета Представничког дома америчког Конгреса Адам Шиф.

„Ако председник стопира војну помоћ док истовремено покушава да застраши страног вођу да учини нешто забрањено како би напакостио противнику током председничке кампање, тада би то био једини одговарајући лек за зло које такво понашање представља”, рекао је Шиф.

Овај демократа раније није позивао на Трампов опозив, али изјава за Си-Ен-Ен показује да је променио мишљење.

Шиф је 25. јуна изјавио да је једини начин да Трамп напусти председничку функцију да буде поражен на следећим изборима, преноси Танјуг.

Друге демократе, укључујући кандидаткињу за председника Елизабет Ворен, позвали су вођство Демократске странке да одмах затраже Трампов опозив.

Ове недеље је откривено како је „звиждач” у америчкој обавештајној служби 12. августа послао службену пријаву главном инспектору у којој је у средишту Трампов телефонски разговор с новим украјинским председником Володимиром Зеленским.

„Звиждач” је оценио као забрињавајуће „обећање” које је републикански милијардер дао страном лидеру.

Доналд Трамп је одбацио те оптужбе, додајући да је реч о још једном политички мотивисаном нападу.

Бројни амерички медији, како се наводи, оптужују Белу кућу за притисак на Украјину како би истражила Бајденовиг сина Хантера, који је радио за једну украјинску гасну компанију од 2014. када је његов отац био потпредседник Барака Обаме.

ТРАМП СА ЗЕЛЕНСКИМ РАЗГОВАРАО О КОРУПЦИЈИ
Председник САД Доналд Трамп рекао је да је разговарао са новим украјинским председником Володимиром Зеленским о његовим изборима и о томе да Америка не жели да њени људи као што су потпредседник Џо Бајден и његов син допринесу корупцији која већ постоји у Украјини.

Како изгледа Трамп није ишао толико далеко да призна да је са Зеленским разговарао о потенцијалном кандидату за председника америчке демократске странке Џоу Бајдену и Бајденовом сину Хантеру током телефонског разговора 25. јула, што је суштина притужбе узбуњивача против Трампа.

Амерички медији раније су пренели да је један узбуњивач из редова обавештајне заједнице поднео пријаву генералном инспектору америчких обавештајних служби, узнемирен због обећања које је Трамп, наводно, дао извесном страном лидеру.

Неименован извор упознат са тим питањем рекао је за АП да је Трамп у јулу тражио од новог лидера Украјине да истражи сина бившег потпредседника САД Џозефа Бајдена, који је радио за украјинску гасну компанију.

АП јавља да од Беле куће нису добили тражено разјашњење Трампових данашњих изјава.

Трамп је данас одговорио на неколико питања о разговору са Зеленским док је напуштао Белу кућу за Тексас, преноси Бета.

 

Извор Политика, 22. септембар 2019.