У Хрватској црне униформе и „за дом спремни”; Голдштајн: Легализација усташтва

Иво Голдштајн: Значајан корак у легализацији поздрава усташког поклича „за дом спремни” и даљој усташизацији Хрватске

Припадници тзв. Хрватских одбрамбених снага (ХОС) су под окриљем спортских игара у центру Копривнице некажњено узвикивали усташки поздрав, а историчар Иво Голдштајн каже да је тај дефиле значајан корак у легализацији поздрава усташког поклича “за дом спремни” и даљој усташизацији Хрватске.

ХОС-овци су продефиловали Копривницом прошлог викенда обучени у црно и са заставама на којима се налази усташки поздрав „за дом спремни”.

Они су се прво постројили на Зринском тргу, а затим су мимоходом кренули према копривничком кампусу где су запалили свеће.

Скупу, чији је домаћин и организатор било Удружење добовољаца копривничког ХОС, присуствовали су и представници хрватске владе, и то у лику изасланика министра бранитеља Ивана Фришчића који је отворио игре. Догађајем и атмосфером која је на њему владала ХОС-овци су се похвалили фотографијама и видео клиповима на службеним страницама загребачког удружења.

Међутим, ни по фотографијама, као ни по попратном тексту не може се закључити чега су се окупљени тачно играли и у чему су се такмичили, осим ако не марширањем у црном, клицањем усташког поздрава и песме „Лијепо ли је Хрват бити“, пише хрватски недељник Новости.

Од викенд парадирања црнокошуљаша и рекламирања усташког поздрава, чему је легитимитет дао и споменути изасланик министра Томе Медведа, нису се оградиле градске власти у Копривници на чијем је челу млади СДП-овац Мишел Јакшић.

Полиција се за сада није огласила да ли је било неких прекршаја и ремећења јавног реда и мира. Голдштајн, један од чланова Већа за суочавање с прошлошћу, не крије разочарање због неоусташких појава у хрватском друштву.

„Копривнички дефиле ХОС-оваца значајан је корак у легализацији поздрава ’за дом спремни’ и даљој усташизацији Хрватске. Дух је пуштен из боце и тешко га је вратити. Чињеница да удружења која користе тај усташки поздрав финансирају градови, жупаније и министарства доказ је да скупови попраћени тим поздравом нису више маргинални догађаји. Најгоре је што је јавност на такве појаве већ имуна. Скупови с усташким поздравом постали су, волели ми то или не, део уобичајеног политичког живота. Такви догађаји више нису појединачни случајеви, него су део организиране кампање”, каже Голдштајн.

Све присутнијој појави усташког поздрава у хрватском јавном простору многи налазе узроке у препорукама Већа за суочавање с прошлошћу, а Голдстеин као један од чланова тог тела одговара да је документ у целини коректан и да када би се он поштовао, узвика “за дом спремни” на спортским играма у Копривници не би било.

„Веће је објавило опширан документ из којег многи узимају само оне делове који им одговарају и интерпретирају их на свој начин. У документу Већа за суочавање с прошлошћу недвосмислено смо утврдили антифашистички карактер данашње Хрватске, док у реченици, која нам се стално ставља на терет, стоји препорука да само у изнимним, комеморативним случајевима, и то искључиво одлуком владе може бити дозвољена употреба поздрава “за дом спремни”, пецизира овај историчар и додаје да би влада морала да донесе посебну одлуку за сваки догађај на којем би био коришћен тај поздрав, и то без обзира на његову форму.

„Немам коментар на то како се могло догодити да нико није реаговао на усташке узвике у Копривници, јер су поштујући хрватске законе и препоруке Већа за суочавање с прошлошћу надлежни морали да реагују”, закључио је Голдштајн.

 

Извор Танјуг/Новости, 23. септембар 2019.