Илон Маск најавио отварање фабрике у Србији почетком 2020.

„Надамо се отварању у Словачкој, Хрватској, Србији и већини земаља источне Европе почетком следеће године”

Илон Маск, извршни директор компаније „Тесла”, најавио је да ће се „Тесла” ускоро наћи у Србији, Словачкој и Хрватској. Маск је ову информацију поделио са својим пратиоцима на друштвеној мрежи Твитер.

„Надамо се отварању у Словачкој, Хрватској, Србији и већини земаља источне Европе почетком следеће године. Напокон, учинићемо да Никола Тесла буде поносан што ће имати своје аутомобиле у земљама из којих је потекао”, написао је Маск на Твитеру.

Иако није прецизирао, претпоставља се да је Маск мислио на отварање представништава компаније која производи ове електричне аутомобиле.

У Србији, према подацима из 2018. године, било свега 148 електричних возила, а више од половине су аутомобили. На многим локацијама у нашој земљи постављени су пуњачи за ова возила, а 15 брзих пуњача налази се на траси Коридора 10. Пуњачи су, такође, постављени на ауто-путевима, у јавним гаражама, у близини наплатних рампи, а на брзим пуњачима аутомобили се могу напунити за око 30 минута.

Подсетимо, аутомобил компаније „Тесла”, познат као „модел 3″, почетком године је добио „зелено светло” за почетак продаје у Европи. Од августа, своју продајну мрежу “Тесла” је почела да шири у источној Европи и куповина њихових возила могућа је однедавно у Мађарској, Пољској, Румунији и Словенији. Ова компанија за сада има сервисни центар само у Пољској, али је најављено отварање још једног центра у Будимпешти.

Маскови инжењери и научници 2020. године желе да тестирају први уређај који би људски мозак директним физичким мостом повезао са компјутерским системом. Прочитајте више о тој идеји.

КО ЈЕ ИЛОН МАСК?
Илон Маск је јужноафричко-амерички предузетник, инвеститор и инжењер. Оснивач је, директор и главни дизајнер компаније „Спејс икс”, суоснивач, директор и дизајнер производа у компанији „Тесла”, као и суоснивач „Неуралинка” и „Пејпала”. У децембру 2016. заузео је 21. место на Форбсовој листи најмоћнијих људи света, а од јануара ове године његово нето богатство процењено је на 21,4 милијарди долара.

 

Извор Блиц, 24. септембар 2019.