Nikolaj Krasnov dobija spomenik u Beogradu

Biće podignut do 8. decembra, kada se navršava 80 godina od njegove smrti

Spomenik slavnom ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu biće podignut u Beogradu do 8. decembra, kada se navršava 80 godina od njegove smrti, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

On je istakao da se od šest pristiglih radova, Odbor za podizanje spomenika odlučio za idejno rešenje vajara Nebojše Savovića Nesa, koje predstavlja figuru koja sedi za stolom, urađenu u kamenu.

Prema njegovim rečima, spomenik će biti postavljen u parku Mali Tašmajdan, preko puta zgrade Arhiva Srbije, koju je Krasnov projektovao, prenosi Beoinfo.

„Podizanje spomenika je, posle dodeljivanja imena ulice na Vračaru i spomen-table Krasnovu, način da se odužimo slavnom ruskom arhitekti koji je svojim stvaralaštvom ostavio značajan trag u izgledu Beograda, ali i brojnih gradova i varošica širom Srbije“, rekao je Mladenović.

Autor odabranog rešenja, vajar Savović već osam godina je angažovan na izradi mermerne ornamentike Hrama Svetog Save u Beogradu, te je u stručnim krugovima poznat po izražavanju u kamenu.

Autor je znajčajnih memorijalnih i ambijetalnih skulptorskih dela u Srbiji i zemljama okruženja, a dobitnik više nagrada.

Nikolaj Krasnov je obnovio crkvu Ružicu, podigao zgradu Ministarstva finasija u kojoj je sada Vlada Srbije, palatu Ministarstva šuma i ruda, Ministarstva poljoprivrede i voda u kojoj je danas Ministarstvo spoljnih poslova, zgradu Arhiva Srbije, izradio projekat pozorišta Manjež, današnje Jugoslovensko dramsko pozorište i još mnogo zdanja u prestonici i širom Srbije.

Krasnov je, posle oktobarske revolucije došao u Srbiju, kao i mnogi drugi Rusi, koji su u raznim oblastima ostavili značajan i nemerljiv trag.

 

Izvor Danas, 24. septembar 2019.