Ректорка послала саопштење медијима, постигнут договор о деблокади Ректората

Сенат, Савет и Студентски парламент УБ траже од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра донесе одлуку да ли у докторату Синише Малог има елемената плагирања

Студенти из Удружења „1 од 5 милиона” који од 13. септембра блокирају рад Ректората Универзитета у Београду ујутру ће напустити то здање и омогућити несметане припреме за скори почетак нове академске године, истакао је за „Политику” Данило Потпарић, студент проректор. То је одлучено после вишечасовних преговора са ректорком Иванком Поповић са којом тренутно и састављају текст договора открива Потпарић. Подсетимо, студенти су захтевали да ректорка јавно на Радио телевизији Србије премијерки Ани Брнабић предложи оставку Синише Малог, министра финансија, а да ли договор и то подразумева Потпарић није могао да нам потврди.

Аутор Д. Ј. С.

РЕКТОРКА: БИО ЈЕ ОВО ВРЛО КОНСТРУКТИВАН РАЗГОВОР
Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић и студенти из удружења „1 од 5 милиона” саопштили су после данашњег састанка да су постигли договор, али детаље нити садржај договора нису саопштили, а Ректорат је и даље под блокадом.

Шта су се конкретно договорили ни студенти, ни ректорка нису били раположени да поделе са медијима, а студенти кажу да у току дана очекују да ректорка испунити договорено, те да ће након тога одблокирати зграду.

„Чини ми се да смо се договорили. Био је ово врло конструктиван разговор и надам се да смо посао привели крају, што ме радује”, рекла је ректорка окупљеним новинарима, јавља Танјуг.

Она није желела да коменатарише јучерашњу изјаву премијерке Ане Брнабић да се „сврстала на једну страну”, само је кратко рекла:

„Најважније је да причамо, да смо се ми договорили”.

Преговори ректорке и студената почели су јуче након што се Поповић у недељу јавности обратила саопштењем у којем је осудила улазак активиста владајуће странке у зграду ректората.

Насловна фотографија: П. Милошевић/Новости

Извор Политика, 24. септембар 2019.

РЕКТОРКА: СТАЈЕМ УЗ СВОЈЕ СТУДЕНТЕ

Ректорка УБ Иванка Поповић, након састанка са студентима из Удружења “1 од 5″ милиона, саопштила је да упитност и спорост решавања валидности доктората министра финансија Синише Малог нарушава углед УБ и да је зато у интересу свих да се ово питање реши у најкраћем могућем року.

„Као ректорка Универзитета у Београду, прихватам моралну одговорност и стајем уз своје студенте који бораве већ 12 дана у згради Ректората и боре се за аутономију и углед Универзитета”, пише у саопштењу.

Иванка Поповић је навела да, као резултат иницијативе студената који бораве у Ректорату, Сенат, Савет и Студентски парламент УБ траже од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра донесе своју коначну одлуку о томе да ли у изради докторске дисертације Синише Малог постоје елементи неакадемског понашања плагирања.

„Овај датум представља период од седам дана од максималног рока за достављање одговора Факултета организационих наука, чиме се рок за доношење коначне одлуке значајно скраћује. Управи ФОН је препоручено да Факултет достави Одбору за професионалну етику свој Извештај са мишљењем и пре истека рока”, саопштила је ректорка.

Ректорат прихвата одговорност за решавање овог питања, које се одлаже више од пет година, пише у саопштењу.

Такође, Поповићева поручује да студенти који су учествовали у блокади Ректората не смеју да сносе дисциплинске, нити било какве друге академске последице.

УБ се обавезује и да ће, у сарадњи са Студентским центром, обезбедити адекватан смештај, без додатних трошкова, свим студентима који ће бити привремено измештени из студентских домова током трајања Европских универзитетских игара.

„На овај начин, уз допунски испитни рок, студенти неће трпети последице одржавања Игара. Учесницима и волонтерима Игара биће обезбеђени ЕСП бодови за ваннаставне активности”, наводи се у саопштењу.

Ректорка позива Владу Србије да у што краћем року усвоји буџет Европских универзитетских игара 2020. ради омогућавања њиховог организовања.

Поповићева наводи и да управа УБ захтева да сви факултети, у складу са акредитованим студијским програмима, обезбеде пуну доступност обавезне литературе за све предмете.

Раније данас, одржан је састанак ректорке и студената из Удружења „Један од пет милиона”, који су најавили да ће деблокирати зграду Ректората ако Поповићева до краја дана испуни њихове захтеве.

Извор РТС, 24. септембар 2019.