Врховни суд ВБ оспорио одлуку о суспензији парламента, хоће ли Џонсон дати оставку?

Позиви премијеру Борису Џонсону да поднесе оставку и захтеви за хитно одржавање седнице британског парламента прве су реакције на одлуку Врховног суда

Бренда Хејл и још 10 судија Врховног суда прогласили су незаконитим распуштање парламента Велике Британије. Стигао први захтев: Оставка Џонсона

„Одлука да саветује Њено величанство да суспендује парламент била је незаконита зато што је имала ефекат незадовољства или спречавања способности парламента да спроводи своје уставне функције без разумног оправдања”, рекла је председница Врховног суда Бренда Хејл.

„Парламент није суспендован, тако је једногласно одлучило свих 11 судија. Сада је на парламенту, а посебно на председницима оба дома да одлуче о наредним корацима”, додала је Бренда Хејл.

Премијер Џонсон је тражио да британски парламент буде суспендован од 10. септембра до 14. октобра, а краљица Елизабета Друга је прихватила његов захтев.

ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ: ОСТАВКА
Позиви премијеру Борису Џонсону да поднесе оставку и захтеви за хитно одржавање седнице британског парламента, прве су реакције на одлуку Врховног суда да је суспензија парламента на Џонсонов захтев била незаконита.

Председник доњег дома британског парламента Џон Беркоу истакао је да седница тог тела мора хитно да буде одржана и најавио да ће одржати консултације са лидерима парламентарних партија.

„Ради остварења наше парламентарне демократије, доњи дом мора да заседа без одлагања. Зато ћу хитно одржати консултације са лидерима парламентарних странака”, навео је Беркоу у саопштењу.

Лидер опозиционе Лабуристичке партије Џереми Корбин позвао је премијера Бориса Џонсона „да размотри своју позицију”. Он је оценио да одлука Врховног суда показује да је Џонсон показао непоштовање демократије и злоупотребу моћи и додао да ће захтевати хитну седницу парламента.

Џина Милер, једна од активиста који су поднели захтев да Џонсонова одлука о суспензији парламента буде преиспитана на суду, каже да данашња одлука показује да у Великој Британији постоји владавина права и закони изнад којих није нико, па чак ни премијер.

ЏОНСОН НЕ ОДУСТАЈЕ
Британски премијер Борис Џонсон неће поднети оставку и вратиће се у Лондон одмах након што одржи говор у Уједињенима нацијама, како би стигао до почетка седнице Доњег дома парламента, речено је из његовог кабинета.

Џонсон ће се из Њујорка вратити у Лондон раније него што је планирано, након одлуке Врховног суда Велике Британије да је суспензија парламента на његов захтев незаконита, преноси Ројтерс. Како је речено из Даунинг стрита, премијер ће касније у уторак одржати састанак са министрима у влади.

Он је изјавио да ће, према тренутним законским прописима, Велика Британија напустити Европску унију 31. октобра.

„Према законским прописима Велика Британија напушта ЕУ 31. октобра без обзира шта буде, али узбудљива ствар за нас је сада да постигнемо добар договор, рекао је Џонсон новинарима у Њујорку, пренео је Ројтерс.

„И то је оно на чему радимо. И да будем искрен, није нам много лакше због оваквих ствари у парламенту или у судовима”, рекао је Џонсон.

„Према законским прописима, ми напуштамо (ЕУ) 31. октобра и веома се надам се да ћемо постићи договор и мислим да оно што народ у овој земљи жели да види јесу парламентарци који раде заједно у националном интересу, како бисмо ову ствар урадили и то је оно што ћемо учинити”, додао је он.

Џонсон је из УН поновио позив за одржавање парламентарних избора након што је Врховни суд оценио незаконитим његову одлуку о суспензији рада парламента. „Очигледна ствар је организовање избора. Џереми Корбин свашта говори, а требало би да тражи изборе”, рекао је Џонсон, алудирајући на лидера опзиционе Лабуристичке странке.

ДОЊИ ДОМ СЕ ОКУПЉА У СРЕДУ
Доњи дом британског парламента заседаће у среду после пресуде, изјавио је председник тог Дома Џон Беркоу.

„Наложио сам припрему не поновног сазивања, већ наставка заседања Доњег дома, с обзиром на то да је његово распуштање било незаконито”, рекао је Беркоу.

Он је навео да неће бити одржана редовна сесија постављања питања премијеру која се одржава средом, али је додао да ће бити много простора за хитна питања, преноси Ројтерс.

 

Извор Б92, 24. септембар 2019.